04 augustus 2025

Curry met bloemkool en kip

 


  • 1 bloemkool 
  • 1 ui 
  • 250 gram kipfilet in blokjes
  • 4 teentjes knoflook geperst
  • 1 theelepel geraspte gember
  • 1 eetlepel garam marsala
  • 2 theelepels gele currypoeder
  • ½ theelepel kurkuma
  • ½ theelepel cayennepeper
  • 2 blikjes tomatenpuree a 70 gram
  • 400 ml kokosmelk
  • peterselie fijngesneden
  • olijfolie om in te bakken
  • zout en peper
  • rijst of naan voor erbij

Bereiding : Verdeel de bloemkool in roosjes en kook de bloemkool 8 minuten voor in ruim water. Verwarm olie in een hapjespan. Snipper de ui aan en fruit deze aan, voeg hierna de blokjes kip toe en bak dit mee. Voeg de knoflook, gember, garam marsala, currypoeder, kurkuma en cayenne peper toe en bak dit even mee.
Doe hierna de tomatenpasta erbij en verwarm dit kort mee voor je de kokosmelk toevoegt. Breng aan de kook en roer door. Laat dit 10 minuten pruttelen voor je de bloemkoolroosjes toevoegt.
Kook ondertussen de rijst of verwarm de naan. Garneer het gerecht met verse peterselie en serveer de kip-bloemkoolcurry met rijst of naan.

30 juli 2025

Vietnamese gehaktballetjes

 


500 gram h.o.h. gehakt 
100 gram gekookte en afgekoelde rijst (maak het een dag tevoren) 
1 sjalot 
2 tenen knoflook 
30 gram koriander 
10 gram munt 
1,5 eetlepel vissaus (Go-Tan) 
1 eetlepel suiker 
2 little gem kropjes 
0,5 komkommer
arachideolie, peper en zout 
voor de dipsaus
2 tenen knoflook
2 rode pepers
2 eetlepels suiker 
2 eetlepels limoensap
60 ml vissaus 
60 ml rijstazijn

Bereiding : Begin met het maken van de gehaktballetjes. Haal hiervoor de schil van de knoflook en sjalot. Hak de knoflook fijn en snipper de sjalot. Hak de koriander en munt fijn.
Doe het gehakt in een mengkom samen met de knoflook, sjalot, koriander, munt, vissaus, suiker en gekookte (afgekoelde!) rijst. Breng op smaak met peper en zout. Meng goed door elkaar en draai er kleine balletjes van, circa 30 gram. Druk de balletjes een beetje plat en leg ze op een bord. Laat ze minstens 15 minuten rusten in de koelkast.
Maak ondertussen de nuoc cham dipsaus. Haal de schil van de knoflook en hak fijn. Snijd de rode peper fijn (wanneer je niet van pittig eten houdt, haal dan eerst de zaadjes uit de rode peper).
Doe de knoflook, peper, suiker, vissaus, het sap van de limoen en de rijstazijn in het hakmolentje van de keukenmachine en hak fijn. Zet tot gebruik in de koelkast.
Snijd de komkommer in dunne plakjes en haal de little gem los tot mooie blaadjes.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de helft van de gehaktballetjes in 4 tot 5 minuten per kant goudbruin en gaar (grotere balletjes hebben langer nodig). Herhaal met de rest van de olie en balletjes.

Serveer de Vietnamese gehaktballetjes met blaadjes sla, plakjes komkommer en de dipsaus. 

Met dank aan Paulines keuken.


Met

24 maart 2025

Vietnamese noedelsalade met gegrilde kip ( bún thit nuong)

 


Ingrediënten voor 4 personen : 4 stengels sereh (citroengras), 5 tenen knofloo,k 2 sjalotten, 5 eetlepels lichtbruine basterdsuiker, 90 ml vissaus, 3 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels arachideolie, 390 gram scharrelkipfilets, 250 gram brede rijstnoedels, ½ komkommer, 150 g peen julienne, 100 ml natuurazijn, 125 ml koud water, ½ krop ijsbergsla, 15 gram verse koriander, 15 g verse munt, 50 gram ongezouten pinda's, 1 rode peper, 1 limoen en 200 ml warm water

Bereiding : Halveer de sereh in de lengte. Verwijder de buitenste harde delen en hou apart. Snijd het zachte deel heel fijn. Snijd de tenen knoflook fijn en snipper de sjalotten. Meng de gesneden sereh, ⅔ van de gesneden knoflook en de sjalot samen met ⅕ van de suiker, 20 ml vissaus, de sojasaus, de olie en peper in een ruime kom. Meng de ongesneden kipfilet erdoor, dek af met vershoudfolie en laat minimaal 1 uur marineren. 

Bereid ondertussen de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook de harde delen van de sereh mee voor extra smaak. Verwijder de sereh en giet de noedels af. Laat afkoelen onder koud water. Laat goed uitlekken en hou apart in een afgedekte kom, zodat ze niet uitdrogen.

Halveer de komkommer in de lengte en verwijder met een theelepel de zaadlijsten. Snijd de komkommerhelften in de lengte in dunne reepjes. Meng met de peen, azijn, het koude water en ⅖ van de suiker en laat minimaal 10 minuten afgedekt met vershoudfolie marineren. Snijd de sla in kwarten en daarna in dunne repen. Pluk de blaadjes van de koriander en de munt. Hak de pinda’s grof. Hou alle ingrediënten apart. 

Verhit de grillpan zonder olie of boter, haal de kip uit de marinade en gril de kip in 12 min. goudbruin en gaar, of gebruik de grillstand van b.v. de multicooker. Keer regelmatig en bak de laatste 2 min. de marinade mee. Haal de kip uit de pan en snijd deze in brede repen. 

Verwijder de zaadlijsten van de peper en snijd het vruchtvlees fijn. Halveer de limoen en pers de vrucht uit. Maak de dressing door de rest van de vissaus, het sap van de limoen, de rest van de suiker, het warme water, de rode peper en de rest van de knoflook te mengen. 

Serveer de salade door te beginnen met de koude noedels. Verdeel de groenten en kruiden er in groepjes omheen. Leg als laatste de kip erop en besprenkel met de dressing. Garneer met de gehakte pinda’s. 

18 oktober 2024

Appelcake uit de Russell Hobbs




Wat heb je nodig : 
3 appels
kaneel
180 gram zachte roomboter
75 gram suiker
appeltaartmix
2 eetlepels melk
8 gram bakpoeder

Bereiding : appels in stukjes snijden,  kaneel er door. Klop de boter samen met de suiker romig.  Daarna de eieren 1 voor 1 erdoor.  De appeltaartmix, het bakpoeder en de melk even mee kloppen tot een luchtig beslag. Tot slot de appelstukjes erdoor.
Bekleed de RH met bakpapier en verdeel het beslag gelijkmatig over de bodem.
Bak de cake op de airfryer stand in ongeveer 45 minuten op 170 graden.
Bestrijk de cake ongeveer 10 minuten voor het einde met verwarmde abrikozenjam.


10 oktober 2024

Perencake

10 bitterkoekjes, 50 ml Amaretto, 150 gram zachte boter, 150 gram donkerbruine basterdsuiker, 3 eieren op kamertemperatuur, 150 gram bloem,  1 tl bakpoeder,  1 tl kaneelpoeder,  mespunt zout, handje walnoten,  2 peren en wat poedersuiker om te bestrooien

Bereiding : Snijd de koekjes in stukjes, doe ze in een kommetje en schenk de Amaretto erover. Zet dit even weg zodat de Amaretto in de koekjes kan trekken. Laat in een ander kommetje de walnoten in water staan zodat ze iets zachter worden waardoor ze straks in de oven minder droog worden. Beboter een ronde springvorm van 22 cm en bedek de bodem met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 C, boven en onderwarmte. Mix de boter met de suiker en roer deze zacht en romig. Voeg al mixend één voor één de eieren toe. Zeef de bloem samen met bakpoeder, kaneel en zout boven de beslagkom en mix dit goed door het beslag. Schil de peren en snijd ze in blokjes. Schep de stukjes peer samen met de koekstukjes door het beslag. Giet het beslag in de beboterde springvorm, strijk de bovenkant glad en beleg met de walnoten. Bak de cake in 70 - 80 minuten gaar. 

Laat de cake na het bakken eerst 10 minuten afkoelen in de vorm. Verwijder dan de ring en laat verder afkoelen. Bestrooi voor het serveren met een beetje gezeefde poedersuiker.

Met dank aan Rudolph's Kitchen

22 april 2024

Teriyaki zalm uit de slowcooker

 

2 rode uien, in dunne ringen
1 paprika naar keuze, in reepjes
1 paksoi, gesneden, het groen apart zetten
100 g kastanje-champignons, in plakjes
125 g sugarsnaps
100 gram taugé
1 eetlepel arachide olie
2 theelepels vijfkruidenpoeder
2 rode pepers, fijngesneden
2 teentjes knoflook, geperst
1 tl gember, geraspt of een eetlepel gemberpoeder
150 ml Teriyakisaus (kant en klaar te koop in de toko) of maak de saus zelf van

70 ml kikkoman soyasaus, 70 ml rijstwijn, 15 ml rijstazijn, 2 eetlepels bruine basterdsuiker en 2 theelepels maizena (opgelost in wat water) of gebruik je eigen recept. 
4 zalmfilets
peper en zout
fijngehakte koriander en dunne ringetjes bosuitjes ter garnering
citroensap


BereidingVerdeel de uienringen over de bodem van de slowcooker. Voeg vervolgens de paprika, paksoi, sugersnaps en champignons toe.
Verhit de olie in een kleine steelpan op laag vuur. Voeg het vijfkruidenpoeder, de pepers, knoflook en gember toe en roerbak 2 minuten. Roer de teriyaki-saus erdoor en schenk het mengsel in de slowcooker over de groenten.
Leg de zalmfilets bovenop de groenten, beetje peper, zout en wat citroensap erover en zet de slowcooker 1 uur op hoog en een half uur op low totdat de zalm gaar is.
Voeg 10 minuten voor het einde van de bereidingstijd de taugé en het groen van de paksoi toe.

Zodra de zalm klaar is, deze eruit halen en warmhouden onder alufolie. Roer de groenten goed door en laat nog 5 minuten garen, Serveer met rijstnoedels met een beetje sesamolie erdoor of Basmatirijst en garneer het gerecht met de koriander en de bosuitjes.

 

18 april 2024

Curry van krieltjes, erwtjes en spinazie

2 uien
2 tenen knoflook
1 eetlepel gemberpoeder of 20 cm verse gember
450 gram mini-krieltjes
1,5 eetlepel curry madras (b.v. Johnie Boer)
blikje tomatenpuree
225 gram tuinerwten uit de diepvries
400 gram verse spinazie
300 gram kipfilet
bosje koriander
basmatirijst 



Bereiding : Snipper de uien. Snij de kip in blokjes. Rasp de knoflook en gember fijn. Verhit de olie in een grote hapjespan en bak de ui, knoflook en gember 5 minuten op laag vuur, voeg dan de kipfilet toe en als deze een kleurtje heeft, de curry madras. Roer regelmatig. Voeg de tomatenpuree toe en bak al roerend nog 5 minuten op middelhoog vuur.

Kook de rijst. 

Voeg bij het gerecht de krieltjes erbij en schep alles goed om. Voeg het water toe, breng aan de kook en laat met de deksel op de pan 20 min. zachtjes stoven. Roer de tuinerwten erdoor, draai het vuur hoog en laat nog 5 min. zonder deksel een beetje inkoken. Voeg in delen de spinazie toe en laat slinken. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Hak de koriander fijn, schep de curry in diepe borden en verdeel de koriander over de curry.



20 maart 2024

Vandaag uit de slowcooker : rodekool

Ingrediënten : rode kool (een kleine of een halve grote kool), 1 ons roomboter in blokjes, 75 ml bessensap, scheutje azijn, scheutje gembersiroop, 1 kaneelstokje en wat extra kaneelpoeder, 1 sjalotje, 6 kruidnagels in het sjalotje gestoken, peper en zout, 1 rode ui fijngesnipperd, 3 Elstar appels (of 4 kleine) in stukjes

Bereiding : Snijd de rode kool in reepjes (ik deed het met de keukenmachine) en zet de slowcooker op high, doe alle ingrediënten erin, goed vermengen. Na 3 kwartier de slowcooker op low zetten en daarna ruim 5,5 uur laten pruttelen.

Wij aten er een heerlijk balletje gehakt bij en aardappelpuree.

 


Dit is voor 4 porties ongeveer, wat over is kan de vriezer in.

05 maart 2024

Ovenschotel van ravioli

 

Ravioli ovenschotel

3 eetlepels milde olijfolie, 400 gram gehakt, 400 gram broccoli, 1 courgette, wat verse bieslook, 350 gram Heinz tomato frito, 200 ml water, 500 gram verse ravioli 5 formaggio en 150 gram geraspte kaas voor ovengratin.


Bereidingswijze :
Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit ⅔ van de olie in een hapjespan en bak het gehakt 5 min. op middelhoog vuur.

Snijd ondertussen de broccoli in kleine roosjes, schil de stronk en snijd in plakjes. Meng de broccoli met de rest van de olie, peper en eventueel zout. Verdeel over de helft van een met bakpapier beklede bakplaat.

Snijd de courgette in kleine blokjes Snijd de bieslook fijn. Voeg de courgette, tomato frito, het water en de helft van de bieslook toe aan het gehakt en warm even mee. Schep de ravioli erdoor en breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel over de ovenschaal en bestrooi met de kaas.

Zet de ovenschotel naast de broccoli op de bakplaat en bak samen ca. 20 min. in de oven. Bestrooi de ovenschotel met de rest van de bieslook en serveer met de geroosterde broccoli. 


Met dank aan Allerhande februari 2024

Olijvenbrood met wortelsoep

 Wortelsoep 

 1 flinke ui

30 gram roomboter

2 tenen knoflook

4 takken tijm of een eetlepel gedroogde

600 gram winterwortel

1 theelepel gerookt paprika

zout en cayennepeper

100 ml sinaasappelsap

1 liter groentebouillon 

4 eetlepels kookroom

1 blik cannellini-bonen van 400 gram

1 bosje bieslook



Bereidingswijze :
Pel de ui en knoflook en snijd beiden fijn. Verwarm de boter in een soeppan en fruit de ui. Voeg vervolgens de knoflook erbij.

Schil de wortels en snijd in plakjes of stukjes. Voeg dit daarna met de tijm bij de ui en bak een paar minuten mee. Voeg het gerookt paprikapoeder toe en breng het op smaak met zout en cayennepeper. Voeg het sinaasappelsap en de bouillon erbij en laat 20 minuten zachtjes koken.

De room erbij doen en pureer dan de soep. Spoel de bonen af en verwarm ze in de soep.

Garneer met fijngesneden bieslook.

 

Olijvenbrood 

1 grote rode ui

gedroogde tijm

neutrale olie

zout en peper

100 gram feta

50 gram olijven zonder pit

175 gram havermeel (of fijngemalen havermout)

3 theelepels bakpoeder

1 ei

3 eetlepels melk

3 eetlepels pompoenpitten

Bereidingswijze : Verwarm de oven voor op 210°C (onder-en bovenwarmte). 

Halveer, pel en snijd de ui in halve ringen. Verhit een scheut olie in een koekenpan en fruit de ui met de tijm tot de ui zacht is. Breng op smaak met zout en peper en laat iets afkoelen.

Snijd of breek de kaas in stukjes en hak de olijven grof. Meng met een houten lepel in een kom de bloem en bakpoeder met een snuf zout, de feta en gebakken ui. Voeg de melk en het ei erbij en meng tot een samenhangend geheel (kneden hoeft niet).

Doe de pitten op een bord. Vorm een langwerpig brood van het deeg en druk de onderkant voorzichtig in de pitten en leg vervolgens op de bakplaat. 

Kerf het brood aan de bovenkant kruislings in en bak het brood in circa 30 minuten gaar.

Met dank aan RTL/Hugo

01 januari 2024

Tartaar van Biet

 

Ingrediënten: 

1 kilo rode bieten

3-4 theelepels gerookt paprikapoeder

Neutrale olie

Zout en peper

4 eetlepels kappertjes

2 eetlepels amandelschaafsel

1 sjalotje

2-3 theelepels dijonmosterd

2 theelepels rode wijnazijn

Rucola

75-100 ml. crème fraîche

Dunne toastjes of sneetjes stokbrood voor erbij

Extra benodigdheden: hakmolen en steekring maat 8 cm. of 10 cm.

 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 225°C. Schil en snijd de bieten in kleine blokjes van een halve centimeter. Meng de blokjes biet met het gerookte paprikapoeder, 2 eetlepels olie, zout en peper. Spreid vervolgens uit over de bakplaat en bak circa 25 minuten in de oven. Schep het na 15 minuten een keer om.

Rooster de amandelen lichtbruin in een droge koekenpan. Pel en snipper de sjalot fijn. Laat de biet iets afkoelen en maal dan in de hakmolen met de mosterd, rode wijnazijn en sjalot. Breng het op smaak met zout en peper.

Leg wat rucola op de borden. Zet de steker in het midden, schep biet erin, duw aan en maak zo een torentje van de biet. Verwijder de steker en herhaal dit bij de andere borden. Schep er een lepeltje crème fraîche op en maal er nog wat peper overheen.

Verdeel de kappertjes en amandelen over het gerecht en serveer er de toast bij.

 

Curry met bloemkool en kip

  1   bloemkool   1   ui   250   gram   kipfilet  in blokjes 4   teentjes   knoflook   geperst 1   theelepel   geraspte gember 1   eetlepel ...