30 juli 2025

Vietnamese gehaktballetjes

 


500 gram h.o.h. gehakt 
100 gram gekookte en afgekoelde rijst (maak het een dag tevoren) 
1 sjalot 
2 tenen knoflook 
30 gram koriander 
10 gram munt 
1,5 eetlepel vissaus (Go-Tan) 
1 eetlepel suiker 
2 little gem kropjes 
0,5 komkommer
arachideolie, peper en zout 
voor de dipsaus
2 tenen knoflook
2 rode pepers
2 eetlepels suiker 
2 eetlepels limoensap
60 ml vissaus 
60 ml rijstazijn

Bereiding : Begin met het maken van de gehaktballetjes. Haal hiervoor de schil van de knoflook en sjalot. Hak de knoflook fijn en snipper de sjalot. Hak de koriander en munt fijn.
Doe het gehakt in een mengkom samen met de knoflook, sjalot, koriander, munt, vissaus, suiker en gekookte (afgekoelde!) rijst. Breng op smaak met peper en zout. Meng goed door elkaar en draai er kleine balletjes van, circa 30 gram. Druk de balletjes een beetje plat en leg ze op een bord. Laat ze minstens 15 minuten rusten in de koelkast.
Maak ondertussen de nuoc cham dipsaus. Haal de schil van de knoflook en hak fijn. Snijd de rode peper fijn (wanneer je niet van pittig eten houdt, haal dan eerst de zaadjes uit de rode peper).
Doe de knoflook, peper, suiker, vissaus, het sap van de limoen en de rijstazijn in het hakmolentje van de keukenmachine en hak fijn. Zet tot gebruik in de koelkast.
Snijd de komkommer in dunne plakjes en haal de little gem los tot mooie blaadjes.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de helft van de gehaktballetjes in 4 tot 5 minuten per kant goudbruin en gaar (grotere balletjes hebben langer nodig). Herhaal met de rest van de olie en balletjes.

Serveer de Vietnamese gehaktballetjes met blaadjes sla, plakjes komkommer en de dipsaus. 

Met dank aan Paulines keuken.


Met

Geen opmerkingen:

Vietnamese gehaktballetjes

  500 gram h.o.h. gehakt  100 gram gekookte en afgekoelde rijst (maak het een dag tevoren)  1 sjalot  2 tenen knoflook  30 gram koriander  1...