Kilo gehakt half om half, 2 eieren, paneermeel 2 eetlepels, 2 theelepels komijnpoeder, 2 theelepels paprikapoeder, beetje kruidnagelpoeder, peper en zout
Bereiding : Kneed het
gehakt met de specerijen, het ei en een of twee lepels paneermeel goed door.
Doe het grondig met vochtig gemaakte handen, zeker vijf minuten, zodat alles
mooi verdeeld is. Verdeel het gehakt in 12 gelijke delen, dan heb je ongeveer
de goede maat. Tot een mooi, regelmatig gevormd worstje. Gebruik genoeg water zodat ze
mooi glad en gesloten zijn, zonder gaten of barsten. Leg ze dan afgedekt in de
koelkast. Minimaal 12 uur. Bak ze in pan of grill ze
in de grillpan. Serveer hier fijne uienringen bij en knoflooksaus.
Topcheta Corba
(gehaktballetjessoep)
4
lente-uitjes in ringetjes, 1 wortel in blokjes, knoflook uit de knijper naar eigen smaak (optioneel),
60 ml olijfolie, 2 eetlepels water, 1 theelepel paprikapoeder, 1200 ml runderbouillon, 450 gram rundergehakt, 1/2 theelepel zout, 1/2 theelepel paprikapoeder, 40 gram rijst, 1 ei, bloem, 45 gram macaroni, 250 ml yoghurt, 1 ei, 120 gram platte peterselie fijngehakt, citroensap en versgemalen zwarte peper
60 ml olijfolie, 2 eetlepels water, 1 theelepel paprikapoeder, 1200 ml runderbouillon, 450 gram rundergehakt, 1/2 theelepel zout, 1/2 theelepel paprikapoeder, 40 gram rijst, 1 ei, bloem, 45 gram macaroni, 250 ml yoghurt, 1 ei, 120 gram platte peterselie fijngehakt, citroensap en versgemalen zwarte peper
Bereiding : Verhit de olie in een pan en fruit er 2 minuten de
lente-ui en blokjes wortel in. Voeg het water toe en laat de wortel 10 minuten garen. Voeg 1 theelepel
paprikapoeder en de bouillon toe. Breng het geheel aan de kook en draai het
vuur vervolgens laag. Doe het gehakt, een halve theelepel zout, een halve theelepel paprikapoeder, de
rijst en het ei in een kom. Meng de ingrediënten en draai er balletjes van ter
grootte van een flinke kers. Rol de balletjes door de bloem. Voeg de gehaktballetjes en de pasta aan de
bouillon toe. Breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en laat de soep 20 minuten
zachtjes pruttelen. Klop een ei door de yoghurt. Roer als de pasta en de gehaktballetjes gaar zijn 2 eetlepels soep door het
yoghurtmengsel. Ga beetje bij beetje door met het toevoegen van soep tot het yoghurtmengsel
nagenoeg dezelfde temperatuur heeft bereikt. Voeg het mengsel aan de soep toe en laat die nog 3 minuten op laag vuur staan.
Serveer met de peterselie toe en breng de soep eventueel nog op smaak met
citroensap, peper en zout.
4 tomaten, 1 komkommer, 4 groene en/of rode paprika's, 1 flinke ui of zes lente-uitjes, 120 à 160 g feta of originele “sirene”, 1/2 kopje slaolie, zonnebloemolie of olijfolie, 2 flinke eetlepels gehakte verse peterselie, 1/4 kop rode wijnazijn, zout en peper
Bereiding : Voor shopska-salade kun je zowel geroosterde als niet-geroosterde paprika's
gebruiken. Voor geroosterde paprika's: leg de paprika's in een hete oven en
haal ze er na een kwartier uit. Doe ze vervolgens in een plastic zak. Na daar
een tijdje in gerust te hebben, laten ze zich gemakkelijk ontvellen. Snijd of hak de paprika's, komkommers en tomaten fijn. Snijd de ui in stukjes
of de lente-uitjes in ringen. Doe de stukjes paprika, tomaat, komkommer en
ui of lente-ui in een kom. Voeg de olie toe en schep de groenten om. Besprenkel de groenten met de azijn en voeg zout en peper naar smaak toe (houd
er rekening mee dat de nog toe te voegen kaas behoorlijk zout kan zijn). Schep de groenten nog eens om. Schik de salade op een serveerschaal en
verkruimel er de fetakaas over.
8 aardappels, 4 uien, 4 eieren, 125 gram boter, 2 theelepel droge munt, zout en peper, olie of boter, optioneel: 300 gram feta of Bulgaarse sirene
Bereiding : Schil de aardappels en rasp ze. Laat de rasp gedurende
een kwartier uitlekken. Rasp ook de uien. Klop de eieren los. Verkruimel (optioneel) de feta en
voeg die aan de losgeklopte eieren toe. Meng de aardappelrasp, uienrasp, munt en eieren (al dan niet met feta). Voeg
indien gewenst een hoeveelheid gesmolten boter toe. Werkwijze 1 (oven) : Verwarm de oven voor op 200 C. Vet een ovenschaal royaal
in met boter. Doe het aardappelmengsel in de schaal. Bak de patatnik 30
minuten. Werkwijze 2 (fornuis) : Verhit wat olie of boter in een koekenpan. Spreid
het aardappelmengsel in een egale laag (ca 2 cm) over de bodem van de pan
uit. Bak de patatnik op matig vuur tot de onderkant goudbruin is en een
korstje krijgt. Draai de patatnik om en laat ook de andere kant goudbruin
worden.
Kavarma (vlees-groentengerecht)
120 ml olie, 1 ui in halve ringen gesneden, 2 middelgrote wortels in schijfjes, 1 hete rode peper, zaad verwijderd en fijngehakt, 2 tomaten óf dezelfde hoeveelheid tomaten uit blik (eventueel 2 eetlepels tomatenpuree), 1 rode of groene paprika (eventueel 2 eetlepel zoet paprikapoeder), 120 ml witte wijn,
2 laurierblaadjes, bonenkruid of tsjoebritsa, 1 theelepel komijn, 1 theelepel oregano, 600 gram varkensvlees, in blokjes (recept kan ook met kip), 4 eetlepel bloem, zout en peper, 3 preien in halve ringen gesneden en voor de garnering : fijngehakte peterselie
120 ml olie, 1 ui in halve ringen gesneden, 2 middelgrote wortels in schijfjes, 1 hete rode peper, zaad verwijderd en fijngehakt, 2 tomaten óf dezelfde hoeveelheid tomaten uit blik (eventueel 2 eetlepels tomatenpuree), 1 rode of groene paprika (eventueel 2 eetlepel zoet paprikapoeder), 120 ml witte wijn,
2 laurierblaadjes, bonenkruid of tsjoebritsa, 1 theelepel komijn, 1 theelepel oregano, 600 gram varkensvlees, in blokjes (recept kan ook met kip), 4 eetlepel bloem, zout en peper, 3 preien in halve ringen gesneden en voor de garnering : fijngehakte peterselie
Bereiding : Kruid de bloem met zout en
peper. Schep de bloem door het in blokjes gesneden varkensvlees. Verhit de
olie in een grote hapjespan en bak het vlees aan alle kanten in aan. Neem
het vlees met een schuimspaan uit de pan en leg het op een bord. Sauteer
de preien, wortels, ui en rode peper in het achtergebleven bakvet tot ze
wat zachter zijn. Snijd de tomaten en de paprika in stukjes en roer ze door het groenten mengsel,
samen met het bonenkruid, de komijn en de oregano. Voeg een paar minuten later
de wijn toe en schraap eventuele aanbaksels los. Doe het vlees weer in de pan
en voeg de blaadjes laurier toe. Laat het vlees 15 minuten sudderen zónder
deksel op de pan zodat de saus kan indikken. Garneren met de peterselie.
Guyvech (rundvleesstoofschotel)
80 ml plantaardige olie, 8 middelgrote uien fijngesneden, 10 teentjes knoflook geperst,8 blaadjes laurier, 1 1/2 kilo rundvlees in blokjes van 3 à 4 cm, 3 eetlepels paprikapoeder, 1 eetlepel geraspte citroenschil, 1 theelepel gedroogd bonenkruid, 1/2 theelepel cayennepeper, 750 ml runderbouillon, 80 ml droge rode wijn, 30 gram boter op kamertemperatuur, 30 gram bloem, zout en peper en peterselie, fijngehakt
Bereiding : Verhit op middelhoog vuur de olie in een ruime
braadpan. Voeg de uien, de knoflook en de laurierblaadjes toe en sauteer ze tot
de uien glazig zijn. Kruid het vlees met peper en zout en doe het in de pan. Voeg
paprikapoeder, geraspte citroenschil, bonenkruid en cayennepeper toe en meng ze
met de blokjes vlees. Voeg de wijn en de bouillon toe en breng het geheel aan de
kook. Draai het vuur laag, zet het deksel op de pan en laat het vlees zeker 1 1/2 uur
stoven. Schep het gegaarde vlees met een schuimspaan uit de pan en doe het in
een kom. Meng in een kommetje de boter en de bloem. Voeg het mengsel terwijl je
roert aan de pan met de bouillon toe. Laat het geheel pruttelen tot de
vloeistof de consistentie heeft van een saus. Kruid de saus met zout en peper. Doe het vlees terug in de pan en laat het weer
op temperatuur komen. Strooi er fijngehakte peterselie over.
Kanelen keks s orechi i jablki (Kaneelcake met noten en appels)
Kanelen keks s orechi i jablki (Kaneelcake met noten en appels)
3 eieren, 600 gram bloem, 1 dl olie, 250 gram suiker, 400 gram yoghurt, 300 gr appels geraspt, 100 gram walnoten (
gemalen), 1 eetlepel kaneel en 1 theelepel bakpoeder
Bereiding : Verwarm
de oven voor op 200ºC. Doe de suiker in een kom, breek de eieren erboven en
klop tot het mengsel wit wordt. Roer er vervolgens de olie en de yoghurt door.
Zeef er het meel boven en strooi er het bakpoeder bij. Roer het mengsel tot een
glad deeg. Daar gaan er de geraspte appels, gemalen walnoten en de kaneel bij.
Meng het allemaal goed. Vet een cakevorm in met boter en bestuif het met wat
bloem. Giet het deegmengsel erin en schuif het in de voorverwarmde oven. 45
minuten, dan moet het goed zijn.
Serveren met een bol slagroomijs erbij en een espresso.Helaas weer voorbij |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten