01 december 2018

Kookclub editie 55 - Bulgarije - Cor






Kebapcheta (gehaktworstjes)
Kilo gehakt half om half, 2 eieren, paneermeel 2 eetlepels, 2 theelepels komijnpoeder, 2 theelepels paprikapoeder, beetje kruidnagelpoeder, peper en zout
Bereiding : Kneed het gehakt met de specerijen, het ei en een of twee lepels paneermeel goed door. Doe het grondig met vochtig gemaakte handen, zeker vijf minuten, zodat alles mooi verdeeld is. Verdeel het gehakt in 12 gelijke delen, dan heb je ongeveer de goede maat. Tot een mooi, regelmatig gevormd worstje. Gebruik genoeg water zodat ze mooi glad en gesloten zijn, zonder gaten of barsten. Leg ze dan afgedekt in de koelkast. Minimaal 12 uur.  Bak ze in pan of grill ze in de grillpan. Serveer hier fijne uienringen bij en knoflooksaus.


Topcheta Corba (gehaktballetjessoep)
4 lente-uitjes in ringetjes, 1 wortel in blokjes, knoflook uit de knijper naar eigen smaak (optioneel),
60 ml olijfolie, 2 eetlepels water, 1 theelepel paprikapoeder, 1200 ml runderbouillon, 450 gram rundergehakt, 1/2 theelepel zout, 1/2 theelepel paprikapoeder, 40 gram rijst, 1 ei, bloem, 45 gram macaroni, 250 ml yoghurt, 1 ei, 120 gram platte peterselie fijngehakt, citroensap en versgemalen zwarte peper 
Bereiding : Verhit de olie in een pan en fruit er 2 minuten de lente-ui en blokjes wortel in. Voeg het water toe en laat de wortel 10 minuten garen. Voeg 1 theelepel paprikapoeder en de bouillon toe. Breng het geheel aan de kook en draai het vuur vervolgens laag. Doe het gehakt, een halve theelepel zout, een halve theelepel paprikapoeder, de rijst en het ei in een kom. Meng de ingrediënten en draai er balletjes van ter grootte van een flinke kers. Rol de balletjes door de bloem. Voeg de gehaktballetjes en de pasta aan de bouillon toe. Breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en laat de soep 20 minuten zachtjes pruttelen. Klop een ei door de yoghurt. Roer als de pasta en de gehaktballetjes gaar zijn 2 eetlepels soep door het yoghurtmengsel. Ga beetje bij beetje door met het toevoegen van soep tot het yoghurtmengsel nagenoeg dezelfde temperatuur heeft bereikt. Voeg het mengsel aan de soep toe en laat die nog 3 minuten op laag vuur staan. Serveer met de peterselie toe en breng de soep eventueel nog op smaak met citroensap, peper en zout. 





Shopska-salade
4 tomaten, 1 komkommer, 4 groene en/of rode paprika's, 1 flinke ui of zes lente-uitjes, 120 à 160 g feta of originele “sirene”, 1/2 kopje slaolie, zonnebloemolie of olijfolie, 2 flinke eetlepels gehakte verse peterselie, 1/4 kop rode wijnazijn, zout en peper 
Bereiding : Voor shopska-salade kun je zowel geroosterde als niet-geroosterde paprika's gebruiken. Voor geroosterde paprika's: leg de paprika's in een hete oven en haal ze er na een kwartier uit. Doe ze vervolgens in een plastic zak. Na daar een tijdje in gerust te hebben, laten ze zich gemakkelijk ontvellen. Snijd of hak de paprika's, komkommers en tomaten fijn. Snijd de ui in stukjes of de lente-uitjes in ringen. Doe de stukjes paprika, tomaat, komkommer en ui of lente-ui in een kom. Voeg de olie toe en schep de groenten om. Besprenkel de groenten met de azijn en voeg zout en peper naar smaak toe (houd er rekening mee dat de nog toe te voegen kaas behoorlijk zout kan zijn). Schep de groenten nog eens om. Schik de salade op een serveerschaal en verkruimel er de fetakaas over.  


PATATNIK (aardappelgerecht)
8 aardappels, 4 uien, 4 eieren, 125 gram boter, 2 theelepel droge munt, zout en peper, olie of boter, optioneel: 300 gram feta of Bulgaarse sirene
Bereiding : Schil de aardappels en rasp ze. Laat de rasp gedurende een kwartier uitlekken. Rasp ook de uien. Klop de eieren los. Verkruimel (optioneel) de feta en voeg die aan de losgeklopte eieren toe. Meng de aardappelrasp, uienrasp, munt en eieren (al dan niet met feta). Voeg indien gewenst een hoeveelheid gesmolten boter toe. Werkwijze 1 (oven) : Verwarm de oven voor op 200 C. Vet een ovenschaal royaal in met boter. Doe het aardappelmengsel in de schaal. Bak de patatnik 30 minuten. Werkwijze 2 (fornuis) : Verhit wat olie of boter in een koekenpan. Spreid het aardappelmengsel in een egale laag (ca 2 cm) over de bodem van de pan uit. Bak de patatnik op matig vuur tot de onderkant goudbruin is en een korstje krijgt. Draai de patatnik om en laat ook de andere kant goudbruin worden.


Kavarma (vlees-groentengerecht)
120 ml olie, 1 ui in halve ringen gesneden, 2 middelgrote wortels in schijfjes, 1 hete rode peper, zaad verwijderd en fijngehakt, 2 tomaten óf dezelfde hoeveelheid tomaten uit blik (eventueel 2 eetlepels tomatenpuree), 1 rode of groene paprika (eventueel 2 eetlepel zoet paprikapoeder), 120 ml witte wijn,
2 laurierblaadjes, 
bonenkruid of tsjoebritsa, 1 theelepel komijn, 1 theelepel oregano, 600 gram varkensvlees, in blokjes (recept kan ook met kip), 4 eetlepel bloem, zout en peper, 3 preien in halve ringen gesneden en voor de garnering : fijngehakte peterselie
Bereiding : Kruid de bloem met zout en peper. Schep de bloem door het in blokjes gesneden varkensvlees. Verhit de olie in een grote hapjespan en bak het vlees aan alle kanten in aan. Neem het vlees met een schuimspaan uit de pan en leg het op een bord. Sauteer de preien, wortels, ui en rode peper in het achtergebleven bakvet  tot ze wat zachter zijn. Snijd de tomaten en de paprika in stukjes en roer ze door het groenten mengsel, samen met het bonenkruid, de komijn en de oregano. Voeg een paar minuten later de wijn toe en schraap eventuele aanbaksels los. Doe het vlees weer in de pan en voeg de blaadjes laurier toe. Laat het vlees 15 minuten sudderen zónder deksel op de pan zodat de saus kan indikken. Garneren met de peterselie.





Guyvech (rundvleesstoofschotel)
80 ml plantaardige olie, 8 middelgrote uien fijngesneden, 10 teentjes knoflook geperst,8 blaadjes laurier, 1 1/2 kilo rundvlees in blokjes van 3 à 4 cm, 3 eetlepels paprikapoeder, 1 eetlepel geraspte citroenschil, 1 theelepel gedroogd bonenkruid, 1/2 theelepel cayennepeper, 750 ml runderbouillon, 80 ml droge rode wijn, 30 gram boter op kamertemperatuur, 30 gram bloem, zout en peper en peterselie, fijngehakt
Bereiding : Verhit op middelhoog vuur de olie in een ruime braadpan. Voeg de uien, de knoflook en de laurierblaadjes toe en sauteer ze tot de uien glazig zijn. Kruid het vlees met peper en zout en doe het in de pan. Voeg paprikapoeder, geraspte citroenschil, bonenkruid en cayennepeper toe en meng ze met de blokjes vlees. Voeg de wijn en de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag, zet het deksel op de pan en laat het vlees zeker 1 1/2 uur stoven. Schep het gegaarde vlees met een schuimspaan uit de pan en doe het in een kom. Meng in een kommetje de boter en de bloem. Voeg het mengsel terwijl je roert aan de pan met de bouillon toe. Laat het geheel pruttelen tot de vloeistof de consistentie heeft van een saus. Kruid de saus met zout en peper. Doe het vlees terug in de pan en laat het weer op temperatuur komen. Strooi er fijngehakte peterselie over.


Kanelen keks s orechi i jablki (Kaneelcake met noten en appels)
3 eieren, 600 gram bloem, 1 dl olie, 250 gram suiker, 400 gram yoghurt, 300 gr appels geraspt, 100 gram walnoten ( gemalen), 1 eetlepel kaneel en 1 theelepel bakpoeder
Bereiding : Verwarm de oven voor op 200ºC. Doe de suiker in een kom, breek de eieren erboven en klop tot het mengsel wit wordt. Roer er vervolgens de olie en de yoghurt door. Zeef er het meel boven en strooi er het bakpoeder bij. Roer het mengsel tot een glad deeg. Daar gaan er de geraspte appels, gemalen walnoten en de kaneel bij. Meng het allemaal goed. Vet een cakevorm in met boter en bestuif het met wat bloem. Giet het deegmengsel erin en schuif het in de voorverwarmde oven. 45 minuten, dan moet het goed zijn.
Serveren met een bol slagroomijs erbij en een espresso.

Helaas weer voorbij


Geen opmerkingen:

Teriyaki zalm uit de slowcooker

  2 rode uien, in dunne ringen 1 paprika naar keuze, in reepjes 1 paksoi, gesneden, het groen apart zetten 100 g kastanje-champignons, in p...