17 april 2016

Kookclub editie 43 - Slowakije - Cor




Šunkové rolky : Hamrolletjes
8 plakken gekookte ham, 4 eetlepels vers geraspte mierikswortel, 3 eetlepels citroensap, 2 dl. slagroom, een snufje zout en een snufje suiker 
Voor de garnering: rode paprika, wat augurken of komkommer, tomaat, verse peterselie  
Bereiding : Rasp de mierikswortel fijn en meng het met het citroensap, een snuf suiker en een snuf zout.  Klop de slagroom stijf. Meng er voorzichtig het citroensap met de mierikswortel onder. Zet het zeker een uur in de koelkast. Spreid de plakken ham uit op een werkblad. Leg er de mierikswortel-slagroom op en rol ze op. Voor het serveren versier je ze met wat paprika, augurken, schijfjes tomaat en verse peterselie




Cesnaková polievka : Knoflooksoep 
1 hele bol knoflook, 2 uien in dunne ringen, 2 eetlepels plantaardige olie, 2 eetlepels bloem, ½ liter warme melk , 1 liter water of bouillon, peper en zout, klontjes koude boter, wat uitgebakken spekblokjes, peterselie en wat harde geraspte kaas voor de liefhebbers 
Bereiding : Haal de tenen van de knoflookbol, pel ze en rasp ze boven een pan met twee lepels olie. Zet het dan op het gas en laat het een paar minuutjes zachtjes bakken. Bak de uienringen ook zachtjes tot ze doorschijnend zijn. De knoflook mag niet bruin worden, want dan wordt hij bitter. Strooi er dus ruim voor die tijd de bloem overheen, en laat het nog een minuutje al roerend meebakken tot de bloem al het vet heeft opgenomen. Dan doe je er de melk bij, steeds met kleine scheutjes tot alles door de bloem is opgenomen. Als de melk op is ga je verder met de bouillon (of het water). Wacht met vocht toevoegen tot de soep weer kookt. Kruid het ten slotte met peper en zout. Roer er voor een zijdezachte textuur wat koude klontjes boter doorheen. Serveer de soep bestrooid met de kaas en fijngehakte peterselie.



Plnená paprika v paradajkovej omáčke : Gevulde paprika’s in tomatensaus 
4 grote groene of rode puntpaprika's, 1 klein kopje langgraanrijst of notenrijst, 250 gram half-om-halfgehakt, 1 kleine ui, 1 teen knoflook, 1 ei, majoraan, ½ theelepel heet paprikapoeder, 1 ui,1 teen knoflook, 2 blikken tomaat, 1 dl zure room, ½ theelepels heet paprikapoeder, 2 laurierbladeren, 5 pimentkorrels,  1 dl. sterke groentebouillon,  2 eetlepels bloemzout en peper 
Bereiding : De rijst kook je in twee keer haar hoeveelheid in gezouten water. Twintig minuten op het allerkleinste vuurtje met gesloten deksel, dan is het gaar. Doe de rijst in een schaal en laat het afkoelen. Ondertussen maak je de saus. In een pan waar straks alle paprika's naast elkaar in passen. Snipper de ui. Die bak je in wat boter of olie heel rustig glazig. De laatste twee minuten mag de gehakte teen knoflook erbij. Haal de pan even van het vuur en strooi er het paprikapoeder over. Doe er meteen de bouillon en de inhoud van de blikken tomaat bij. Druk de tomaten met een houten lepel tegen de rand van de pan stuk. Doe er de laurier en de pimentkorrels bij, breng het aan de kook, zet het vuur laag en laat de saus heel zachtjes pruttelen. Snij de steelaanzet uit de paprika's en verwijder de zaadlijsten. Met een smalle lepel kun je de paprika’s makkelijk leeghalen. Hak het uitje en de teen knoflook zo klein mogelijk. Die gaan bij de afgekoelde rijst. Meng er het gehakt, het ei, paprikapoeder, een snuf zout en een tl. majoraan door. Kneed het een paar minuten goed door. Met dit mengsel vul je de paprika's. Als je nog wat vulling over hebt maak je er kleine balletjes van. Leg de gevulde paprika's en (eventueel) de balletjes in de saus. Breng het opnieuw aan de kook en laat het heel zachtjes gaan tot de gevulde paprika's gaar zijn. Neem er de tijd voor: laat ze rustig een uurtje badderen. Als de paprika's goed zijn en de tomaten in de saus hebben zich gescheiden van de olie haal je de paprika's uit de saus. Meng de bloem met wat water of -nog lekkerder- met een dl. zure room. Daarmee bind je de saus. Laat het even opkoken tot je saus een mooie dikte heeft. Breng de saus zo nodig nog op smaak met zout en/of peper. Zet het vuur laag, leg de paprika’s terug en warm ze nog even door.


Segedinsky gulas : Szeged goulash
1 pond varkensvlees, mag een beetje vet zijn, 2 gesnipperde uien, olie, zout en peper, 1 theelepel karwijzaad, 1 eetlepel zoet paprikapoeder, 1 pond zuurkool (uitgelekt) en 2 dl zure room
Bereiding : Verhit de olie in een pan. Doe de karwijzaadjes in de pan en bak eventjes tot ze tot ze beginnen te geuren. Dan gaat de gesnipperde ui erbij. Rustig glazig laten worden.
Bak het varkensvlees (in blokjes gesneden) erbij. Laat dit even snel kleuren. Strooi het paprikapoeder erover met het zout en de peper en voeg zoveel water toe dat het net onder staat. Breng de goulash aan de kook en laat hem ruim een uurtje zachtjes stoven. Dan kan de uitgelekte zuurkool erbij. Nog eens een halfuurtje pruttelen tot de zuurkool en het vlees zacht zijn. Tenslotte roer je de room door de goulash, nog even doorwarmen en opdienen met brood.

Zapekané zemiaky s bryndzou : Aardappelen met bryndza uit de oven  
1 kg aardappelen, 2 rode uien ,1 eetlepel mild paprikapoeder, 250 gram bryndza (is het niet te krijgen dan originele feta vers van de kaasboer gemaakt van schapenmelk) 1 dl zure room,1 theelepel gemalen karwij, olie, zout, peper en peterselie 
Bereiding : Verwarm de oven voor op 180ºC.  Schil de aardappelen en snij ze in heel dunne schijfjes. Bestrooi ze met paprikapoeder en hussel ze even goed door elkaar zodat alle schijfjes gekruid zijn. Pel de uien en snij ze in dunne ringen. Vet een bakblik in met olie en zet daar de schijfjes ui en aardappel om en om rechtop in. Besprenkel het met olie en zet het in de voorverwarmde oven. Daar blijven ze een half uurtje in, misschien iets langer, tot de aardappels gaar zijn. Ondertussen meng je de schapenkaas met de zure room, wat gemalen karwij, peper en misschien wat zout, maar van dat laatste beslist niet te veel want de bryndza is al behoorlijk zout. Roer er nog wat gehakte peterselie door. Als de aardappelen gaar zijn haal je ze eruit. Verhoog de oventemperatuur tot 200ºC. Schep het schapenkaas-roommengsel over de aardappelen en zet ze terug in de oven. Ongeveer 10-15 minuutjes, misschien iets langer, tot de kaas gesmolten is en de zaak flink staat te borrelen

Okurkový salát : Komkommersalade  
1 komkommer en wijnazijn (rood of wit, dat maakt niet uit),suiker, zout en peper 
Bereiding : Schil de komkommer en rasp heel grof boven een doek. Knijp zoveel mogelijk het vocht uit de komkommer. Doe het allemaal in een schaal, giet er twee of drie eetlepels azijn bij en drie theelepels suiker. Als het niet nat of niet zoet genoeg is mag er rustig nog wat bij. Zwarte peper en een beetje zout erover en dan in de koelkast even ijskoud laten worden.


Palačinky s jahodami : Flensjes met aardbeien  
2½ dl melk, 2 eieren , 160-200 gram bloem, een snufje zout en een snufje suiker 
Voor de vulling:  250 gram kwark, 2 zakjes vanillesuiker, 100 gram aardbeienjam, 50 gram poedersuiker,  200 gram verse aardbeien en wat muntblaadjes 
Bereiding : Klop de eieren los met een snufje zout en een snufje suiker. Meng het al kloppend met de melk en vervolgens met de bloem, van dat laatste net zoveel tot je een smeuïg, niet al te dik en vooral glad beslag hebt. Laat het een kwartiertje rusten. Vet een kleine koekenpan in met een klein beetje boter, schep er een dun laagje van het beslag in en bak het pannenkoekje aan beide zijden mooi goudbruin. Doe zo met de rest van het beslag. Voor de vulling meng je de kwark met de vanillesuiker en de jam. Smeer het over de flensjes en rol ze op. Bestrooi ze met poedersuiker en serveer ze met verse aardbeien en een blaadje munt


Geen opmerkingen:

Appelcake uit de Russell Hobbs

Wat heb je nodig :  3 appels kaneel 180 gram zachte roomboter 75 gram suiker appeltaartmix 2 eetlepels melk 8 gram bakpoeder Bereiding : app...