03 juli 2016

Kookclub editie 44 - Zuid Korea - Ad


Koreaanse bibimbap
200 gram basmatirijst, 1 teen knoflook, 250 gram extra mager rundergehakt, 2 theelepels sesamolie, 1 eetlepel sojasaus, 1 courgette, 4 eetlepel wok olie, 150 gram peen julienne gesneden, 125 gram taugé, 1 liter kokend water, 4 eieren en 4 eetlepel zoete chilisaus
Bereiding : Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ondertussen de knoflook fijn en meng in een kom met het gehakt, de sesamolie en sojasaus. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Snijd de courgette in reepjes van 10 cm lang en 3 mm dik (julienne). Verhit 1 el olie in een wok en bak het gehakt in 4 min. rul. (Gebruik je half-om-half gehakt, dan kan je het bakken zonder de olie) Neem uit de wok. Verhit ondertussen 1 el olie in de wok en bak de courgette 1 min. Neem uit de wok en bak op dezelfde manier de peen julienne. Doe de taugé in een vergiet en schenk er het kokende water over. Verhit de rest van de wok olie in een koekenpan en bak de eieren. Verdeel de rijst over diepe kommen. Leg langs de randen van de kom de groenten en het gehakt apart van elkaar. Leg het ei erop en serveer de chilisaus ernaast.



Bief Bulgogi
800 gram ossenhaas, halve kop sojasaus, 1 theelepel zwarte peper, kwart kop suiker, 12 tenen knoflook, 1 middelgrote ui, 1 kleine Aziatische peer (of gewone peer), halve kop water, 1 eetlepel honing en 1 eetlepel sesamolie
Bereiding : Snij de ossenhaas met een vlijmscherp mes flinterdun, tegen de draad van het vlees in. Snijden gaat makkelijker als het vlees (licht) bevroren is, maar het makkelijkst is het om het de slager met de snijmachine te laten doen. Meng alle andere ingrediënten met een keukenmachine en maak hier een egale marinade van. Leg het vlees in de marinade, voeg de sesam olie toe en meng alles met de hand. Laat het vlees 3 uur of langer marineren (een avond van te voren marineren kan ook). Grill of bak of barbecue het vlees.



Chap Chae (kruidig gebakken noedels)
200 gram vermicelli noedels, 3 oesterzwammen, 1 eetlepel pijnboompitten, 150 gram rundertartaar, 4 eetlepels sojasaus (Kikkoman), 1 eetlepel suiker,1 eetlepel fijngesneden knoflook, 1 eetlepel geroosterd sesamzaad, 1 eetlepel sesamolie, 1 groene paprika in 5 cm lange dunne reepjes, 50 gram wortel in 5 cm lange dunne reepjes, 1 1/2 ui in 5 cm lange dunne reepjes, 2 eetlepels dunne ringen lente-ui, 6 eetlepels soja olie en 1 gesplitst ei
Bereiding : Kook de noedels 7 minuten in kokend water, spoel ze met koud water af en laat ze uitlekken. Kook de oesterzwammen ca 3 minuten in kokend water, laat ze uitlekken en snijd ze in lange repen. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan lichtbruin. Vermeng de tartaar en de oesterzwammen met 2 eetlepels sojasaus, halve eetlepel suiker, halve eetlepel knoflook, het sesamzaad en de sesamolie. Bak het tartaarmengsel in een koekenpan in 1 eetlepel olie in 5 minuten rul en lichtbruin en zet het apart. Bak de paprika, wortel en ui 5 minuten in 1 eetlepel olie en zet het daarna apart. Verhit in de pan 3 eetlepels soja olie en bak de noedels hierin ongeveer 3 minuten. Voeg de rest van de ingrediënten toe (behalve de pijnboompitten) en laat alles al omscheppend goed warm worden.
Bak van de eidooier en het eiwit afzonderlijk elk in halve eetlepel olie een omeletje, snijd de omeletjes in dunne reepjes en garneer het gerecht hiermee. Bestrooi het met de pijnboompitten.


Sukjunamul (groentegerecht)
400 gram verse taugé, 1 komkommer, 1 lente ui, 1 teen knoflook, 1 theelepel zout
2 theelepels sesam olie en 1 theelepel geroosterde sesamzaadjes
Bereiding : Spoel de taugé goed af en verwijder verkleurde stukjes. Snij de komkommer in de lengte door en verwijder de zaadlijst met een lepel en gooi dat weg. Snij de rest van de komkommer julienne en vermeng dit met een ½ tl. zout en laat dit enkele minuten rusten. Kook de taugé 5 minuten in ruim water met een snufje zout op hoog vuur en spoel ze af onder koud water (dan blijven ze knapperig). Knijp overtollig vocht uit de komkommer en de taugé (voorzichtig) en doe deze in een kom. Plet de knoflook en snij de lente ui in ringetjes en voeg deze toe samen met ½ tl. zout, 2 tl. sesam olie en 1 tl. geroosterde sesamzaadjes en meng alles goed door met de hand.



Sigeumchi namul (groentegerecht)
750 gram verse spinazie (bij voorkeur wilde spinazie), 1 eetlepel sojasaus, 2 tenen knoflook, 1 lente ui, h
alve theelepel sesam olie en 1 theelepel geroosterde sesamzaadjes
Bereiding : was de spinazie goed. Neem een grote wok en breng een laagje water aan de kook en zet een vergiet klaar in de wasbak. Blancheer hierin de schone spinazie beetje bij beetje in 2 minuten net gaar. Spoel de spinazie goed af in het vergiet en knijp in kleine porties de spinazie goed uit. Snij indien nodig de spinazie wat kleiner. Hak de knoflook en snij de lente ui in zeer fijne ringetjes en maak de dressing door de knoflook, lente ui, sojasaus en sesamolie te mengen in een schaaltje. Meng de dressing door de spinazie en garneer met de sesamzaadjes. Zet koud weg tot gebruik.
Dien de spinazie op in kleine platte schaaltjes.


Het toetje : Papinsu
Roomijs en fruit naar keuze (b.v. aardbeien, meloen, banaan, kiwi, ananas)
Om echt Koreaans te proberen ook tomaten en rode bonen erbij (is een nationale verslaving in Korea), slagroom en siroop naar keuze 
Bereiding : schaaf roomijs tot mooie ronde krullen. Voeg vers fruit toe, naar keuze rode bonen en tomaten en schep alles door elkaar. Maak af met slagroom en eventueel wat siroop.




Geen opmerkingen:

Appelcake uit de Russell Hobbs

Wat heb je nodig :  3 appels kaneel 180 gram zachte roomboter 75 gram suiker appeltaartmix 2 eetlepels melk 8 gram bakpoeder Bereiding : app...