Huevos Picantes
6 hardgekookte eieren (in
de lengte doormidden gesneden), 1/2 theelepel zout, 1/4 theelepel ketoembar, 2 eetlepels mayonaise, 1 theelepel
fijngesnipperde ui en 2 fijngehakte groene
pepers (lomboks)
Bereiding: Schep
voorzichtig de dooiers uit de hardgekookte eieren. Druk de dooiers door een fijne zeef boven een
schaal. Roer er zout, de ui, de ketoembar, de mayonaise en de pepers door. Schep (of doe het met een
spuitzak) dit mengsel voorzichtig in de halve eieren terug. Dek ze af en zet ze in de
koelkast tot het serveren.
Sopa de mani
2 eetlepels olijf- of
zonnebloemolie, 1 kleingesneden ui, 1 uitgeperst teentje
knoflook, 2 in stukjes gesneden rode
paprika's, 2 schoongemaakte, van
zaadjes ontdane en fijngehakte groene pepers, 1 liter runderbouillon, 200 gram pindakaas en zout
Bereiding : Verhit de olie in een pan en fruit hierin de
kleingesneden ui en het uitgeperste teentje knoflook 3 minuten. Voeg de stukjes paprika en de fijngehakte
peper toe en fruit alles onder regelmatig omscheppen 2 minuten. Voeg de bouillon toe en breng het geheel aan
de kook. Zet het vuur laag, leg een
deksel op de pan en laat de soep 10 minuten zachtjes koken. Roer van de pindakaas met 2 dl warme soep in
een kom een glad geheel. Schenk het
pindakaasmengsel onder voortdurend roeren in de soep. Laat de soep, zonder deksel op de pan, nog 5
minuten zachtjes doorkoken en maak hem op smaak met wat zout. Serveren met maisbrood.
Chili de Patatas
800 gram karbonades zonder
bot, 2 eetlepels bloem, 2 uien, 4 teentjes knoflook, 1 rode peper, 500 gram aardappelen, 3 vleestomaten, 3 plakken chorizo (totaal 150
gram), 3 takjes bladselderij, 1 eetlepel maïzena, 2 theelepels chilipoeder, 1 theelepel komijnpoeder, 1 theelepel oregano, maisbrood, 3 eetlepels olijfolie, 1 pot vleesfond en een 1 laurierblaadje
Bereiding : Snijd
de karbonades in blokjes van 2 cm en schud ze om met de bloem. De uien en teentjes knoflook pellen en fijnhakken. De peper wassen en zaadjes en zaadlijsten
verwijderen en in dunne reepjes snijden. De aardappelen schillen en in blokjes
van 2 cm snijden. De tomaten wassen en
in blokjes snijden. De chorizo in blokjes van 2 cm. snijden. De bladselderij
fijnsnijden. In een kommetje de
maïzena, chilipoeder, komijnpoeder en
oregano mengen. Verhit 2 eetlepels olie en
verhit hierin het vlees al omscheppend bruin bakken. Met een schuimspaan uit de
pan nemen en apart houden. Rest van olie toevoegen en hierin de ui, knoflook en
pepertje 2 minuten fruiten. Het vlees weer in de pan
doen en nog 10 min. bakken. Afblussen met vleesfond, aan de kook brengen,
laurierblaadje erbij en laat alles zachtjes stoven tot het vlees gaar is. Aardappelblokjes toevoegen en nog 15 min laten
koken. Daarna de tomatenblokjes en chorizo toevoegen en 5 min mee stoven. Het maïzenamengsel
losroeren met wat water, toevoegen aan het stoofvocht en blijven roeren tot een
lichtgebonden saus ontstaat. Bestrooien
met selderijgroen en serveren met maïsbrood.
Kipfilet in tomaten-chocolade-kaneelsaus
4 kipfilets á 100 gram, peper en zout, 1 ui gesnipperd, 1 pakje gezeefde tomaten
(500 gr), 25 gram extra bittere
chocolade aan stukjes gebroken, 100 gram gepelde gemengde
noten fijn gehakt, 50 gram boter, 1 teentje knoflook geperst, 2 theelepels kaneel, 1 theelepel ketoembar
(koriander), 1/2 theelepel chilipoeder, 1 kippenbouillontablet, 50 gr rozijnen gewassen, 1,5 dl slagroom, 3 takjes peterselie en rijst naar keuze
Bereiding : Wrijf de kipfilets in met peper en zout. Verhit de boter in een braadpan, bak de
kipfilets in ± 5 minuten rondom bruin en neem ze uit de pan. Bak de ui samen met de geperste knoflook ± 3
minuten. Voeg de kaneel, de ketoembar en
het chilipoeder toe en bak dit al roerend ± 1 minuut. Voeg de gezeefde tomaten,
de chocolade en het bouillontablet toe, breng het mengsel aan de kook en laat het zonder deksel en onder af en toe
roeren ± 3 minuten inkoken. Roer de
rozijnen erdoor. Leg de kipfilets weer in
de saus en laat ze zonder deksel op zacht vuur in 8 tot 10 minuten gaar worden. Neem ze uit de pan en leg
ze op een voorverwarmde schaal. Hak de peterselie en roer
deze, samen met de gehakte noten door de saus (houdt wat noten achter voor de
garnering) en maak de saus af met de room. Serveer de kipfilets met
de saus en garneer het gerecht met de achtergehouden noten. Geef er gebakken of
gestoomde rijst naar keuze bij.
Limabonen met venkel en ui
1 pot of blik (1/2 liter)
Limabonen (boterbonen), 1 venkel (circa 250 gram), 1 rode ui (circa 150 gram)
apart houden, 3 gewone uien (totaal
circa 450 gram), 3 dikke teentjes verse
knoflook, 1 flinke eetlepel
gedroogde anijszaadjes, zeezout, halve liter kippen- of
groentebouillon, 1 flinke eetlepel
gedroogde tijm, 50 gram boter, 5
eetlepels olijfolie, peper uit de molen en zout
Bereiding : Spoel de bonen af en laat ze uitlekken. Was de venkel goed en snijd het worteleind er
af, en snijd ze in stukjes. Schil alle
uien en snijd ze in stukjes, de rode ui apart houden. Drie dikke teentjes knoflook schillen en in
schijfjes snijden. Rooster de
anijszaadjes in een droge koekenpan, daarna met wat grof zeezout in de vijzel
pletten. Verwarm de bouillon. Doe in een pan 50 gram boter en 5 eetlepels
olijfolie en verwarm dit. De boter mag niet bruin worden. Voeg de uien en de knoflook toe. Zodra de uien
glazig zijn voeg je de bouillon toe. Voeg de bonen, de rode ui, de kruiden, de
venkel en peper en zout naar smaak en toe. Omroeren en laat de venkel
in en paar minuten op hoog vuur iets gaar worden.
Mango con Naranjas
2 rijpe mango’s (kan ook
met mango uit blik), 8 bolletjes vanille roomijs en slagroom
Voor de siroop: 125 gram
suiker, 1 dl sinaasappelsap, rasp
van 1/2 sinaasappel en
3 eetlepels sinaasappellikeur
Bereiding : Meng
de ingrediënten (behalve de sinaasappellikeur) voor de siroop samen met 3/4 dl.
water en breng dit aan de kook en laat dit 5 minuten koken. Roer de likeur erdoor.
Snijd de mango's van de pit, schil ze en snijd ze in parten.
Overgiet ze met de warme siroop en zet ze minstens 4 uur koel weg. Serveren met vanille roomijs.
Overgiet ze met de warme siroop en zet ze minstens 4 uur koel weg. Serveren met vanille roomijs.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten