08 november 2015

Kookclub editie 42 - Peru - Coby




Huevos Picantes
6 hardgekookte eieren (in de lengte doormidden gesneden), 1/2 theelepel zout, 1/4 theelepel ketoembar, 2 eetlepels mayonaise, 1 theelepel fijngesnipperde ui en 2 fijngehakte groene pepers (lomboks) 
Bereiding: Schep voorzichtig de dooiers uit de hardgekookte eieren.  Druk de dooiers door een fijne zeef boven een schaal. Roer er zout, de ui, de ketoembar, de mayonaise en de pepers door. Schep (of doe het met een spuitzak) dit mengsel voorzichtig in de halve eieren terug. Dek ze af en zet ze in de koelkast tot het serveren.



Sopa de mani
2 eetlepels olijf- of zonnebloemolie, 1 kleingesneden ui, 1 uitgeperst teentje knoflook, 2 in stukjes gesneden rode paprika's, 2 schoongemaakte, van zaadjes ontdane en fijngehakte groene pepers, 1 liter runderbouillon, 200 gram pindakaas en zout
Bereiding :  Verhit de olie in een pan en fruit hierin de kleingesneden ui en het uitgeperste teentje knoflook 3 minuten. Voeg de stukjes paprika en de fijngehakte peper toe en fruit alles onder regelmatig omscheppen 2 minuten. Voeg de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat de soep 10 minuten zachtjes koken.  Roer van de pindakaas met 2 dl warme soep in een kom een glad geheel.  Schenk het pindakaasmengsel onder voortdurend roeren in de soep.  Laat de soep, zonder deksel op de pan, nog 5 minuten zachtjes doorkoken en maak hem op smaak met wat zout. Serveren met maisbrood.


Chili de Patatas
800 gram karbonades zonder bot, 2 eetlepels bloem, 2 uien, 4 teentjes knoflook, 1 rode peper, 500 gram aardappelen, 3 vleestomaten, 3 plakken chorizo (totaal 150 gram), 3 takjes bladselderij, 1 eetlepel maïzena, 2 theelepels chilipoeder, 1 theelepel komijnpoeder, 1 theelepel oregano, maisbrood, 3 eetlepels olijfolie, 1 pot vleesfond en een 1 laurierblaadje
Bereiding : Snijd de karbonades in blokjes van 2 cm en schud ze om met de bloem. De uien en  teentjes knoflook pellen en fijnhakken. De  peper wassen en zaadjes en zaadlijsten verwijderen en in dunne reepjes snijden. De aardappelen schillen en in blokjes van 2 cm snijden.  De tomaten wassen en in blokjes snijden. De chorizo in blokjes van 2 cm. snijden. De bladselderij fijnsnijden. In een kommetje de maïzena,  chilipoeder, komijnpoeder en oregano mengen. Verhit 2 eetlepels olie en verhit hierin het vlees al omscheppend bruin bakken. Met een schuimspaan uit de pan nemen en apart houden. Rest van olie toevoegen en hierin de ui, knoflook en pepertje 2 minuten fruiten. Het vlees weer in de pan doen en nog 10 min. bakken. Afblussen met vleesfond, aan de kook brengen, laurierblaadje erbij en laat alles zachtjes stoven tot het vlees gaar is.  Aardappelblokjes toevoegen en nog 15 min laten koken. Daarna de tomatenblokjes en chorizo toevoegen en 5 min mee stoven. Het maïzenamengsel losroeren met wat water, toevoegen aan het stoofvocht en blijven roeren tot een lichtgebonden saus ontstaat.  Bestrooien met selderijgroen en serveren met maïsbrood.


Kipfilet in tomaten-chocolade-kaneelsaus
4 kipfilets á 100 gram, peper en zout, 1 ui gesnipperd, 1 pakje gezeefde tomaten (500 gr), 25 gram extra bittere chocolade aan stukjes gebroken, 100 gram gepelde gemengde noten fijn gehakt, 50 gram boter, 1 teentje knoflook geperst, 2 theelepels kaneel, 1 theelepel ketoembar (koriander), 1/2 theelepel chilipoeder, 1 kippenbouillontablet, 50 gr rozijnen gewassen, 1,5 dl slagroom, 3 takjes peterselie en rijst naar keuze
Bereiding :  Wrijf de kipfilets in met peper en zout. Verhit de boter in een braadpan, bak de kipfilets in ± 5 minuten rondom bruin en neem ze uit de pan. Bak de ui samen met de geperste knoflook ± 3 minuten. Voeg de kaneel, de ketoembar en het chilipoeder toe en bak dit al roerend ± 1 minuut. Voeg de gezeefde tomaten, de chocolade en het bouillontablet toe, breng het mengsel aan de kook en laat het zonder deksel en onder af en toe roeren ± 3 minuten inkoken.  Roer de rozijnen erdoor. Leg de kipfilets weer in de saus en laat ze zonder deksel op zacht vuur in 8 tot 10 minuten gaar worden. Neem ze uit de pan en leg ze op een voorverwarmde schaal. Hak de peterselie en roer deze, samen met de gehakte noten door de saus (houdt wat noten achter voor de garnering) en maak de saus af met de room. Serveer de kipfilets met de saus en garneer het gerecht met de achtergehouden noten. Geef er gebakken of gestoomde rijst naar keuze bij.



Limabonen met venkel en ui
1 pot of blik (1/2 liter) Limabonen (boterbonen), 1 venkel (circa 250 gram), 1 rode ui (circa 150 gram) apart houden, 3 gewone uien (totaal circa 450 gram), 3 dikke teentjes verse knoflook, 1 flinke eetlepel gedroogde anijszaadjes, zeezout, halve liter kippen- of groentebouillon, 1 flinke eetlepel gedroogde tijm, 50 gram boter, 5 eetlepels olijfolie, peper uit de molen en zout
Bereiding :  Spoel de bonen af en laat ze uitlekken. Was de venkel goed en snijd het worteleind er af, en snijd ze in stukjes. Schil alle uien en snijd ze in stukjes, de rode ui apart houden.  Drie dikke teentjes knoflook schillen en in schijfjes snijden. Rooster de anijszaadjes in een droge koekenpan, daarna met wat grof zeezout in de vijzel pletten. Verwarm de bouillon. Doe in een pan 50 gram boter en 5 eetlepels olijfolie en verwarm dit. De boter mag niet bruin worden. Voeg de uien en de knoflook toe. Zodra de uien glazig zijn voeg je de bouillon toe. Voeg de bonen, de rode ui, de kruiden, de venkel en peper en zout naar smaak en toe. Omroeren en laat de venkel in en paar minuten op hoog vuur iets gaar worden.





Mango con Naranjas
2 rijpe mango’s (kan ook met mango uit blik), 8 bolletjes vanille roomijs en slagroom
Voor de siroop: 125 gram suiker, 1 dl sinaasappelsap, rasp van 1/2 sinaasappel en
3 eetlepels sinaasappellikeur
Bereiding : Meng de ingrediënten (behalve de sinaasappellikeur) voor de siroop samen met 3/4 dl. water en breng dit aan de kook en laat dit 5 minuten koken. Roer de likeur erdoor. Snijd de mango's van de pit, schil ze en snijd ze in parten.
Overgiet ze met de warme siroop en zet ze minstens 4 uur koel weg. Serveren met vanille roomijs.




Geen opmerkingen:

Appelcake uit de Russell Hobbs

Wat heb je nodig :  3 appels kaneel 180 gram zachte roomboter 75 gram suiker appeltaartmix 2 eetlepels melk 8 gram bakpoeder Bereiding : app...