18 september 2011

World of macarons



Terug van weggeweest : macarons, zijn weer helemaal hip. In allerlei programma's en bladen kom je recepten tegen. Uit de Telegraaf /Vrouw een paar recepten.

Basisrecept voor 40 stuks of 20 met vulling :
200 gr poedersuiker
100 gr amandelpoeder
120-125 gr eiwit (3 eieren)
mespunt zout
40 gr zeer fijne tafelsuiker
Bereiding :
Verwarm de oven op 170 gr. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Mix poedersuiker met amandelpoeder. Doe eiwit in een droge, vetvrije kom envoeg het zout toe. Klop dit stijf tot er pieken ontstaan. Voeg de suiker kloppend en beetje bij beetje toe tot het is opgelost en het mengsel dik en glanzend is. Schep het poedersuiker/amandelmengsel met een metalen lepel voorzichtig door de eiwitten. Als het langzaam van de lepel druipt is het klaar. Vul een spuitzak en maak rondjes van 5 cm doorsnede op de bakplaat. Bak 10 minuten. Laat ze voor serveren een halfuurtje rusten.

Witte chocolade en frambozen macarons

Ingrediënten :
1 x basisrecept
2 x theel vanille-extract, waarvan 1 voor de vulling
vloeibare rode kleurstof
150 gr witte chocolade
5 eetl slagroom
200 gr frambozen
schone tandenborstel
Bereiding :
Maak basisrecept en voeg na het mengen van het eiwit en suiker 1 theel vanille-extract toe. Spuit rondjes op de bakplaat. Doop een schone tandenborstel in de kleurstof en bespat de macarons. Laat ze een halfuur rusten en bak ze dan af in de voorverwarmde oven.
Maak witte chocoladecreme. Doe chocolade in een hittebestendige kom. Breng de room met het extract aan de kook en giet deze over de chocolade en laat dit smelten. Roer het glad en laat het afkoelen. Afdekken en in de koelkast laten stijven.
Haal de macarons uit de oven en laat ze afkoelen op het papier. Vul de spuitzak met de chocoladecreme en spuit 4 rozetjes op de een helft, leg de frambozen ertussen en doe op elke helft de andere macaron.

Chocolade en kersen macarons

Ingrediënten:
1 x basisrecept ~ 2 el cacaopoeder ~ rode kleurpasta ~ Voor vulling: 75 g gedroogde kersen ~ 1–2 el kirsch ~ 1 el suiker ~ 150 g pure chocolade, gehakt ~ 250 ml slagroom ~ 1 el lichtbruine basterdsuiker of rietsuiker ~ mespunt zout
Bereiding:
Doe kersen in pan met kirsch, suiker en 2 el water. Verhit op zacht vuur. Haal pan van vuur en laat kersen 2 uur weken tot ze zacht en sappig zijn. Doe chocolade in hittebestendige kom. Breng 150 ml slagroom en basterdsuiker aan de kook, laat suiker oplossen. Voeg zout toe en giet hete room over chocolade zodat deze smelt. Roer tot gladde massa en laat in koelkast opstijven. Maak macarons volgens basisrecept, maar voeg cacaopoeder toe aan poedersuiker/amandelmengsel en voeg na mengen kristalsuiker en eiwitten wat rode kleurstof toe. Spuit rondjes op de bakplaat. Tik de bakplaat lichtjes op werkvlak en laat halfuur rusten. Bak macarons. Pureer kersen tot ze fijn zijn, maar geen gladde puree. Klop 100 ml slagroom op en schep kersen erdoor. Besmeer helft macarons met chocoladecrème. Schep kersenroom op andere helft en leg op elkaar.
Bereidingstijd : 50 minuten + 10 minuten oven + 2 uur weken

Chocolade en passievruchten macarons

Ingrediënten:
1 x basisrecept ~ gele kleurpasta ~ chocoladestrooisel ~ Voor vulling: 6 passievruchten ~ 150 g pure chocolade, gehakt ~ 150 ml slagroom ~ 1 el lichtbruine basterdsuiker of rietsuiker ~ mespunt zout
Bereiding:
Maak basisrecept en voeg na mengen eiwit en kristalsuiker gele kleurstof toe. Spuit rondjes op bakplaat. Tik de bakplaat lichtjes op werkvlak en bestrooi macarons met chocoladestrooisel. Laat half uur rusten. Bak macaraons, laat afkoelen. Schep vruchtvlees uit passievruchten. Druk pulp door een zeef. Breng sap langzaam aan de kook en kook in tot ± 1–2 el. Voeg de siroop toe aan chocoladecrème en bestrijk hiermee helft van macarons. Leg andere helft erop.
Bereidingstijd : 25 minuten + 10 minuten oven.

Rozen macarons
1 x basisrecept ~ roze kleurpasta ~ ½ tl rozenwater ~ 1 el roze decoratiesuiker of fijngehakte gesuikerde rozenblaadjes ~ Voor de vulling: 125 g ongezouten boter op kamertemperatuur ~ 250 g poedersuiker, gezeefd ~ ½ tl rozenwater
Bereiding:
Maak basisrecept en voeg na mengen eiwit en kristalsuiker wat roze kleurstof en rozenwater toe. Spuit rondjes op de bakplaat. Tik bakplaat lichtjes op werkvlak en bestrooi macarons met decoratiesuiker of rozenblaadjes. Laat half uur rusten en bak ze in de oven. Voeg voor rozen-botercrème geleidelijk poedersuiker toe aan de boter en mix tot glad mengsel. Voeg rozenwater toe en meng goed. Vul spuitzak met rozen-botercrème en spuit crème op helft macarons. Leg andere helft erop.
Bereidingstijd : 25 minuten en 10 minuten oven

Appel en bramen macarons


Ingrediënten:
1 x basisrecept ~ paarse kleurpasta ~ groene kleurpasta ~ Voor de vulling: 4 kleine appels (bijv. Cox) ~ 1 el suiker ~ sap van een halve citroen ~ 125 g bramen ~ 100 ml slagroom
Bereiding:
Snij appels in stukjes en doe ze in pan met suiker en citroensap. Kook op zacht vuur tot moes. Voeg bramen toe en kook nog 10–15 minuten tot dikke puree. Druk door een zeef. Voeg eventueel suiker toe. Volg basisrecept, maar verdeel na mengen het eiwit/kristalsuikermengsel over 2 kommen. Voeg aan ene kom paarse kleurstof toe, aan andere de groene kleurstof. Spuit van elke kleur 20 rondjes op de bakplaat. Tik bakplaat lichtjes op werkvlak en laat half uur rusten. Bak macarons 10 minuten. Laat afkoelen. Klop slagroom stijf. Besmeer paarse macarons met fruitmoes. Spuit slagroom op groene macarons. Voeg twee helften samen en laat 30 minuten rusten.
Bereidingstijd : 40 minuten + 10 minuten oven

Geen opmerkingen:

Appelcake uit de Russell Hobbs

Wat heb je nodig :  3 appels kaneel 180 gram zachte roomboter 75 gram suiker appeltaartmix 2 eetlepels melk 8 gram bakpoeder Bereiding : app...