11 oktober 2021

Gehaktbrood met spek

 

  • Nodig : 
  • 750 gram gehakt,
  • 1 kleine ui
  • 1 teen knoflook
  • zout en peper
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 ei
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 eetlepel zoete ketjap
  • 2,5 eetlepel paneermeel
  • 150 gram plakjes rauwe ontbijtspek 
  • olie om de vorm in te vetten
  • extra :  Cakevorm van 20 cm

  • Bereiding : Verwarm de oven voor op 200 °C en vet de cakevorm in. Snijd de ui fijn en pers de knoflook. Verdeel het gehakt in een grote kom en breng dit op smaak met zout en peper. Voeg de gesneden ui en knoflook toe, samen met de mosterd, ei, tomatenpuree, ketjap en paneermeel. Kneed dit alles goed door elkaar.
  • Bekleed de cakevorm met ontbijtspek door een plakje op de bodem te leggen zodat hij langs de zijkant omhoog gaat en over de rand hangt. (Dit overhangende deel vouwen we straks om de bovenkant van het gehaktbrood) Leg het volgende plakje hier deel op en laat deze aan de andere kant over de vorm hangen. Herhaal dit tot de hele vorm bekleed is met spek.
  • Verdeel het gehakt in de vorm en druk dit goed aan. Vouw het overhangende spek om en om over het gehakt. Verwarm het gehaktbrood 50 minuten in de oven, tot het gehakt gaar en het spek goudbruin en krokant is.

Wij hebben het gegeten met stamppot rauwe andijvie en later deze week met hutspot. Kan ook koud worden gegeten bij de lunch, of als borrelhapje met olijven of mosterd.

Met dank aan # Brenda kookt #

Geen opmerkingen:

Teriyaki zalm uit de slowcooker

  2 rode uien, in dunne ringen 1 paprika naar keuze, in reepjes 1 paksoi, gesneden, het groen apart zetten 100 g kastanje-champignons, in p...