25 juni 2018

Kookclub editie 52 - Schotland - Ad


Welkomstdrankje kan natuurlijk niet anders zijn dan Schotse wisky.....




Schotse preisoep

750 gram kipkarbonades, 1,25 liter water, 1 ui fijngehakt, 50 gram parelgort, 275 ml kippenbouillon, 2 of 3 dunne preien, 1 stengel bleekselderij, 1 takje verse tijm de blaadjes gehakt, handje gehakte verse peterselie, 1 theelepel zout en 1/2 theelepel versgemalen zwarte peper
Bereiding : Meng kip, water, ui en parelgort in een grote soeppan op hoog vuur. Breng aan de kook, zet dan het vuur lager en laat 1 uur zachtjes koken. Haal de kip uit de pan, verwijder bot en vel, snij de kip in kleine stukjes en doe terug in de pan. Voeg de kippenbouillon, prei, selderij, tijmblaadjes, peterselie, zout en peper toe. Laat 20 minuten zachtjes koken, tot alle groenten zacht zijn.


Schotse eieren

1 kilo gehakt, 5 eieren, 10 gram bieslook fijn gesneden, 1 teen knoflook fijn gesneden, 1 eetlepel mosterd, 2 theelepels tabasco, 1 eetlepel ketchup, zout en peper, 50 gram bloem, 100 gram panko (japans broodkruim), olie om in te frituren en wat ijsblokjes
Bereiding : Breng water met wat zout aan de kook en verwarm ondertussen de oven voor op 200° graden. Zet op een apart stukje van het aanrecht in drie diepe borden het meel, 1 losgeklopt ei en de panko klaar. Zet ook een bakje met water klaar en doe hier de ijsblokjes in voor het ijswater. Wanneer het water kookt laat je met een lepel 4 eieren in de pan glijden. Kook ze voor zes minuten en laat ze dan schrikken in het ijswater (een minuut of twee). Verwarm de olie in een wok of frituurpan naar 180°. Tijdens het koken van de eieren meng je in een schaal het gehakt met de bieslook, knoflook, mosterd, tabasco en ketchup. Breng het gehakt verder op smaak met peper en zout. Pel de eieren en haal deze even door het bord met bloem. Pak ongeveer een kwart van de gehakt en maak dit plat op je hand (als een dunne hamburger) leg hier een ei met bloem in en vouw het gehakt helemaal om het ei heen, zodat alle gaatjes en kieren dicht zijn. Doe dit ook voor de andere drie eieren. Haal de gehaktballen door de bloem, geklopt ei en de panko en frituur ze een minuut of 3 in de olie tot ze om en om goudbruin zijn. Laat ze vervolgens nog 5 minuten nagaren in de voorverwarmde oven. Wanneer je de gehaktballen op het bord doorsnijdt, is het eigeel lekker zacht is gebleven. Je kan ook kiezen voor iets hardere eieren.

Sperziebonen als bijgerecht


Klassieke jacket potatoes

4 grote kruimige aardappels voor in de oven, 2 theelepels olijfolie, 200 ml sour cream en voor de topping : 50 gram cheddar geraspt, reepjes bacon, krokant gebakken en in stukjes en 4 lente-uitjes, in dunne reepjes
Bereiding : Warm de oven voor op 200 graden. Wrijf wat olie over de aardappels en zet ze halverwege in de oven. Bak voor ongeveer 20 minuten, temper de oven naar 170 graden en bak ze nog 45 minuten tot de schil mooi bruin en knapperig is en de aardappel van binnen zacht. Kruis de aardappels in, trek de helften iets uit elkaar en doe een flinke eetlepel sourcream erop, eventueel naar smaak bacon en/of cheddar en de bosui.


Frambozencranachan

5 eetlepels havermout, 150 ml slagroom, 150 gram kwark, 2 eetlepels vloeibare honing en 2 eetlepels whisky
Bereiding : Verwarm de grill voor. Bedek het rooster onder de grill met aluminiumfolie en spreid de havermout erop uit. Laat circa 3 minuten grillen, of tot de havermout goudbruin is. Roer een- of tweemaal door. Zet circa 15 minuten opzij om af te koelen. Doe de slagroom en kwark in een kom en klop tot het mengsel dik wordt. Voeg de honing, whisky en 4 eetlepels van de geroosterde havermout toe. Bewaar enkele frambozen voor de garnering. Wissel de rest van de frambozen in laagjes af met het roommengsel in 4 glazen. Begin met een laag frambozen en eindig met een laag van het roommengsel. Garneer elke portie met een beetje van de resterende havermout en de apart gehouden frambozen. Serveer de cranachan meteen (of bewaar deze tot circa 1 uur voor het serveren in de koelkast).


Scotch Cacao
Per glas :
30 ml Schotse Single Malt Whisky, 150 ml Espresso of sterke koffie, 1 theelepel bruine basterdsuiker, 1 theelepel vanillesuiker, 200 ml slagroom, 100 gram pure chocolade (beetje bewaren voor garnering) en halve theelepel vanille-extract
Bereiding : Verhit de slagroom in een steelpan. Wanneer deze lichtjes kookt, draai je het vuur uit en giet je de slagroom in een glazen kom of beslagkom. Voeg dan de 100 gram pure chocolade toe in kleine stukjes. Laat het 5 minuten rusten. Dan roer je de langzaam door de slagroom zodat de overige stukjes chocolade ook oplossen. Laat het nogmaals 15 minuten rusten. Nu roer je goed door de slagroom zodat deze een glad geheel wordt met de pure chocolade. Bedek de kom met vers houd folie en zet deze in de koelkast en laat het minstens 4 uur (of een nacht) opstijven. Neem een whiskyglas of een Irish Coffee glas. Schenk de whisky in het glas, voeg de basterdsuiker en de theelepel vanillesuiker toe. Schenk de koffie erbij en roer met een barlepel goed door zodat de suiker oplost in de koffie. Schep dan de chocolade slagroom op de koffie, of doe het met een spuitzak. Rasp nog wat pure chocolade over de slagroom.

Geen opmerkingen:

Appelcake uit de Russell Hobbs

Wat heb je nodig :  3 appels kaneel 180 gram zachte roomboter 75 gram suiker appeltaartmix 2 eetlepels melk 8 gram bakpoeder Bereiding : app...