Welkomstdrankje kan natuurlijk niet anders zijn dan Schotse wisky.....
Schotse preisoep
750 gram kipkarbonades, 1,25 liter water, 1 ui fijngehakt, 50 gram parelgort, 275 ml kippenbouillon, 2 of 3 dunne preien, 1 stengel bleekselderij, 1 takje verse tijm de blaadjes gehakt, handje gehakte verse
peterselie, 1 theelepel zout en 1/2 theelepel
versgemalen zwarte peper
Bereiding : Meng kip, water, ui en parelgort in een grote soeppan op hoog vuur. Breng
aan de kook, zet dan het vuur lager en laat 1 uur zachtjes koken. Haal de kip
uit de pan, verwijder bot en vel, snij de kip in kleine stukjes en doe terug in
de pan. Voeg de
kippenbouillon, prei, selderij, tijmblaadjes, peterselie, zout en peper toe.
Laat 20 minuten zachtjes koken, tot alle groenten zacht zijn.
Schotse eieren
1 kilo gehakt, 5 eieren, 10 gram bieslook fijn
gesneden, 1 teen knoflook fijn
gesneden, 1 eetlepel mosterd, 2 theelepels tabasco, 1 eetlepel ketchup, zout en peper, 50 gram bloem, 100 gram panko (japans
broodkruim), olie om in te frituren en wat ijsblokjes
Bereiding : Breng water met wat zout aan de kook en verwarm ondertussen de oven voor
op 200° graden. Zet op een apart stukje van het aanrecht in drie diepe borden
het meel, 1 losgeklopt ei en de panko klaar. Zet ook een bakje met water klaar
en doe hier de ijsblokjes in voor het ijswater. Wanneer het water
kookt laat je met een lepel 4 eieren in de pan glijden. Kook ze voor zes
minuten en laat ze dan schrikken in het ijswater (een minuut of twee). Verwarm
de olie in een wok of frituurpan naar 180°. Tijdens het koken van
de eieren meng je in een schaal het gehakt met de bieslook, knoflook, mosterd,
tabasco en ketchup. Breng het gehakt verder op smaak met peper en zout. Pel de eieren en haal
deze even door het bord met bloem. Pak ongeveer een kwart van
de gehakt en maak dit plat op je hand (als een dunne hamburger) leg hier een ei
met bloem in en vouw het gehakt helemaal om het ei heen, zodat alle gaatjes en
kieren dicht zijn. Doe dit ook voor de andere drie eieren. Haal de gehaktballen
door de bloem, geklopt ei en de panko en frituur ze een minuut of 3 in de olie
tot ze om en om goudbruin zijn. Laat ze vervolgens nog 5 minuten nagaren in de
voorverwarmde oven. Wanneer je de gehaktballen op het bord doorsnijdt, is het eigeel lekker zacht is gebleven. Je kan ook kiezen voor iets
hardere eieren.
Sperziebonen als bijgerecht
Klassieke jacket potatoes
4 grote kruimige aardappels voor in de oven, 2 theelepels olijfolie, 200 ml sour cream en voor de topping : 50 gram cheddar geraspt, reepjes bacon, krokant gebakken en in stukjes en 4 lente-uitjes, in dunne reepjes
Bereiding
: Warm de oven voor op 200 graden. Wrijf wat olie over de aardappels en zet ze halverwege in de oven. Bak voor ongeveer 20 minuten, temper de oven
naar 170 graden en bak ze nog 45 minuten tot de schil mooi
bruin en knapperig is en de aardappel van binnen zacht. Kruis de aardappels in, trek de helften iets
uit elkaar en doe een flinke eetlepel sourcream erop, eventueel naar smaak
bacon en/of cheddar en de bosui.
Frambozencranachan
5 eetlepels havermout, 150 ml slagroom, 150 gram kwark, 2 eetlepels vloeibare
honing en 2 eetlepels whisky
Bereiding : Verwarm de grill voor. Bedek het rooster onder de grill met aluminiumfolie
en spreid de havermout erop uit. Laat circa 3 minuten grillen, of tot de
havermout goudbruin is. Roer een- of tweemaal door. Zet circa 15 minuten
opzij om af te koelen. Doe de slagroom en
kwark in een kom en klop tot het mengsel dik wordt. Voeg de honing, whisky en 4
eetlepels van de geroosterde havermout toe. Bewaar enkele
frambozen voor de garnering. Wissel de rest van de frambozen in laagjes af met
het roommengsel in 4 glazen. Begin met een laag frambozen en eindig met een
laag van het roommengsel. Garneer elke portie met een beetje van de resterende havermout en de apart gehouden
frambozen. Serveer de cranachan meteen (of bewaar deze tot circa 1 uur voor het
serveren in de koelkast).
Scotch Cacao
Per glas :
30 ml Schotse Single Malt Whisky, 150 ml Espresso of sterke koffie, 1 theelepel bruine basterdsuiker, 1 theelepel vanillesuiker, 200 ml slagroom, 100 gram pure chocolade (beetje bewaren voor garnering) en halve theelepel vanille-extract
Bereiding
: Verhit de slagroom in een steelpan. Wanneer
deze lichtjes kookt, draai je het vuur uit en giet je de slagroom in een glazen
kom of beslagkom. Voeg dan de 100 gram pure chocolade toe in kleine stukjes.
Laat het 5 minuten rusten. Dan roer je de langzaam door de slagroom zodat de
overige stukjes chocolade ook oplossen. Laat het nogmaals 15 minuten rusten. Nu
roer je goed door de slagroom zodat deze een glad geheel wordt met de pure
chocolade. Bedek de kom met vers houd folie en zet deze in de koelkast en laat
het minstens 4 uur (of een nacht) opstijven. Neem een whiskyglas of een Irish Coffee glas.
Schenk de whisky in het glas, voeg de basterdsuiker en de theelepel
vanillesuiker toe. Schenk de koffie erbij en roer met een barlepel goed door
zodat de suiker oplost in de koffie. Schep dan de chocolade slagroom op de
koffie, of doe het met een spuitzak. Rasp nog wat pure chocolade over de
slagroom.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten