Hoemoes en Muhammara spread met olijf toast
Olijven
Fataye (pasteitjes)
bladerdeeg ontdooid, 500 gram verse spinazie, 1 fijngehakte ui, sap van 1 citroen, 1 eetlepel zonnebloemolie, pijnboompitjes, zout en peper, eetlepel Ras el Hanout en een ei
Bereiding :
wok de spinazie, laat dit dan heel goed uitlekken en snij dit zo fijn mogelijk.
Fruit de ui in de olie en voeg zout, peper en Ras el Hanout toe naar smaak.
Alles al omscheppend even meefruiten. Roer het citroensap en de pijnboompitjes
erdoorheen. Af laten koelen en de oven verwarmen op 220 graden. Verdeel het
mengsel over de velletjes bladerdeeg en maak er flapjes van. Plak de randjes
vast met het ei en bestrijk ook de bovenkant van de flapjes. Plaats alles op
een met bakpapier belegde bakplaat en bak ze goudbruin in ongeveer 20 minuten.
12 gedroogde pruimen ontpit, 200 ml sinaasappelsap, 50 gram boter, 4 tenen knoflook in dunne plakjes, 2 uien in ringen, 1 theelepel kaneel, ½ theelepel komijn, 750 gram lamsnekfilet in stukjes van 3 cm, blikje kikkererwten à 400 gram uitgelekt, 50 gram blanke amandelen, 1 stevige peer klokhuis verwijderd en het vruchtvlees in kleine stukjes, scheutje rode wijnazijn, 2 eetlepels oranjebloesemwater, gekookte couscous voor erbij en een bosje bladpeterselie gehakt
Bereiding : Doe de pruimen in een kom en schenk het sinaasappelsap erover. Laat de pruimen hier 1 uur in weken. Smelt de boter in een grote pan op middelhoog vuur. Draai het vuur laag en voeg de knoflook, ui, kaneel en komijn toe. Fruit de uienringen ongeveer 15 minuten, tot ze zacht en kleverig maar niet verkleurd zijn. Draai het vuur iets hoger, voeg de stukjes lamsvlees toe en braad ze in 2–3 minuten rondom aan. Voeg zout en peper toe, plus de pruimen met het sinaasappelsap. Giet er 300 ml water bij, breng het geheel aan de kook en laat het allemaal 1 uur stoven op laag vuur. Roer de kikkererwten, amandelen en stukjes peer erdoor en stoof ze 30 minuten mee. Voeg tot slot zout en peper naar smaak toe, en roer de rode wijnazijn en het oranjebloesemwater erdoor. Bestrooi het gerecht met de peterselie.
Bereiding : Doe de pruimen in een kom en schenk het sinaasappelsap erover. Laat de pruimen hier 1 uur in weken. Smelt de boter in een grote pan op middelhoog vuur. Draai het vuur laag en voeg de knoflook, ui, kaneel en komijn toe. Fruit de uienringen ongeveer 15 minuten, tot ze zacht en kleverig maar niet verkleurd zijn. Draai het vuur iets hoger, voeg de stukjes lamsvlees toe en braad ze in 2–3 minuten rondom aan. Voeg zout en peper toe, plus de pruimen met het sinaasappelsap. Giet er 300 ml water bij, breng het geheel aan de kook en laat het allemaal 1 uur stoven op laag vuur. Roer de kikkererwten, amandelen en stukjes peer erdoor en stoof ze 30 minuten mee. Voeg tot slot zout en peper naar smaak toe, en roer de rode wijnazijn en het oranjebloesemwater erdoor. Bestrooi het gerecht met de peterselie.
Bij gebruik van een slowcooker/crockpot kan het vlees hele
dag op low pruttelen. Verschil is dat de pruimen met de helft van het sap (er
is weinig vocht nodig in een slowcooker) en de kikkererwten, amandelen en peer
pas na 3 uur toegevoegd worden en een halfuur voor het serveren de wijnazijn en
het oranjebloesemwater.
Bijgerecht :
couscous
Bijgerecht :
komkommersalade met munt
1 komkommer geschild en in dunne plakjes geschaafd, 1 dl yoghurt, 2 teentjes knoflook gesnipperd en een handjevol munt
Bereiding : meng de yoghurt met de knoflook en
versgemalen peper en zout naar smaak. Giet dit over de komkommer. Roer goed om.
Voor het serveren nogmaals goed doorroeren met de munt.
Kip met koriander en olijven
8 ons kipfilet of een braadkip in stukken voor de
liefhebbers, 1 eetlepel boter, 4 eetlepels olijfolie, 4 grote gesnipperde teentjes knoflook, 2 eetlepels Ras el Hanout, 2 uien gesnipperd, 1 rode peper in ringen, zout en peper, bosje verse koriander, 100 gram olijven ontpit, 100 gram rozijnen, 1 ingelegde citroen in heel kleine stukjes of een flinke
scheut citroensap
Bereiding:
Braad de kip in boter en olie in een grote braadpan op een niet te hoog vuur. Voeg
de knoflookteentjes, de kruiden en zout en peper toe. Laat dit 10 minuten sudderen, daarbij de kip af en toe omscheppen zodat de kruiden gelijkmatig opgenomen worden. Voeg eventueel water bij. Laat dit op een laag vuur sudderen. Voeg meer water
toe als dat nodig is om de kip mals te krijgen. Voeg de olijven, rozijnen, eventueel het extra kruidenmengsel en de
citroen toe, en sudder het op een laag vuur dan nog eens zo’n 8-10 minuten, of totdat
de saus ingekookt is. Bestrooi het gerecht met de koriander.
Chtitha batata
4 teentjes knoflook, 1 kleine rode peper, zaadjes verwijderd
en grof gehakt, 1 theelepel gemalen komijn, 1 theelepel paprikapoeder, 1/2 theelepel zwarte peper,
1/2 theelepel cayennepeper, 1/2 theelepel zout, 2 eetlepels olijfolie, 700 gram krieltjes gehalveerd, 1 eetlepel tomatenpuree en zout naar smaak
Bereiding : Schil en halveer de knoflookteentjes. Verwijder de groene kiem uit het
midden. Doe knoflook, rode peper en specerijen in een vijzel. Maal met de
vijzel tot het een pasta wordt. Voeg olijfolie toe en mix goed door.
Doe deze dersa (het
kruidenmengsel) in een grote pan op medium vuur. Bak de dersa een paar minuten
tot het gaat geuren. Voeg de gehalveerde aardappelen toe aan de pan en roer
goed om. Voeg genoeg water toe om de aardappels half te bedekken en breng aan de
kook. Laat de aardappelen 20 minuten zachtjes koken, tot de aardappels gaar
zijn.
Vanillerijstpudding met pistachenootjes
1 sinaasappel, 1 vanillestokje, 1 liter volle
melk, 200 gram dessertrijst, zout, 100 gram suiker, 50 gram pistachenoten en 2 theelepels kaneelpoeder
Bereiding : Sinaasappel schoonboenen en schil eraf
raspen (vrucht wordt verder niet gebruikt). Vanille stokje opensnijden. In pan
melk met sinaasappelrasp, vanillestokje, rijst, mespunt zout en 75 g suiker aan
de kook brengen. Rijst in ca. 12 minuten heel zachtjes gaarkoken, af en toe
roeren. Noten grof hakken en in droge koekenpan
goudbruin roosteren. Overdoen in kom, kaneel en rest van suiker erdoor
scheppen. Vanillestokje uit de rijst nemen en het notenmengsel door de rijst
roeren. Het kan zowel koud als warm worden
gegeten, eet je het koud dan 30 gram minder rijst gebruiken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten