12 februari 2012

Kookclub editie 29 - Vietnam - Nel






Voorgerecht : Banh Cuon rolletjes
200 g shii-takes
olie
zout en versgemalen peper
1 teentje knoflook
10 g taugé
3 lente uien
8 vellen rijstpapier
Voor de saus :
1 limoen
150 ml zoete chilisaus
50 ml nuoc mam (vissaus) of de Thaise versie













Bereiding : Snijd de shii-takes in kleine stukjes. Verhit een scheut olie in een pan en bak de shii-takes 5 minuten. Breng op smaak met zout en peper. Pel en snijd de knoflook fijn. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut mee. Snijd de taugé grof. Snijd de lente-uien in dunne ringen. Meng de taugé en de lente-ui door de shii-takes. Week de vellen rijstpapier één voor één in warm water tot ze doorzichtig en elastisch zijn. Schep een eetlepel vulling op het rijstpapier. Rol één keer om, vouw de zijkanten strak naar binnen en rol verder op. Stoom ze 1 minuut op 100 °C in de stoomoven of stoomkoker. Pers voor de dipsaus de limoen uit boven een kom en meng het sap met de chilisaus en de vissaus. Serveer bij de Banh Cuon.

Hoisinbiefstuk uit de wok
400g eiermie of woknoedels
300 g wortel
2 struik paksoi
4 teentjes knoflook
2 rode peper
2 rode ui
6 lente-uitjes
2 stengel sereh
700 g biefstuk
2 el sesamzaadjes
arachideolie
200 g taugé
6 el hoisinsaus
1 bosje koriander
Bereiding : Wel de eiermie 5 of kook de noedels volgens de gebruiksaanwijzing. Giet af en hou apart. Schil de wortel en snijd in repen van 1 bij 3 cm. Snijd de paksoi in repen van 1 cm. Pel en snijd de knoflook fijn. Halveer de peper in de lengte, verwijder de zaadjes en snijd in halve ringen. Pel en halveer de ui en snijd in halve ringen. Snijd de lente-uien in dunne ringen. Verwijder de stugge bladeren van de sereh en snijd zo fijn mogelijk. Snijd de biefstuk in blokjes en bestrooi met de sesamzaadjes. Verhit olie in de wok tot het walmt. Bak de biefstuk circa 2 minuten om en om en haal uit de wok. Verhit opnieuw olie in de wok tot het walmt. Roerbak de paksoi en wortel 2 minuten. Voeg de sereh, ui, peper en knoflook toe en bak circa 2 minuten mee. Voeg de eiermie en taugé toe. Meng alles goed door elkaar en voeg de biefstuk en lente-ui toe. Warm goed door en blus af met de hoisinsaus. Verdeel de noedels over borden. Garneer met blaadjes koriander en serveer er nog extra hoisinssaus bij voor de liefhebbers.



Kipcurry met sereh  (Ga xao lan)
2 eetl arachide-olie
1 kleine ui, in dunne plakjes gesneden
1 teentje knoflook, fijngesneden
750 gr kipfilet, in brede repen gesneden
1 theel zwarte peper
2 stengels sereh, geplet in in stukjes van 3 cm gesneden
2 eetlepels nuoc mam (vissaus) mag ook Thaise zijn
snufje suiker
2 theel currypasta
1 rode peper, fijngesneden
2 eetl kippenbouillon
1/8 ltr kokosmelk
2 eetl gehakte pinda's
gehakte koriander naar smaak
Bereiding : Verhit de olie in een wok of braadpan. Doe als de olie heet is de ui en knoflook in de pan en roerbak 1 minuut. Voeg kip, peper. sereh, vissaus, suiker, curry en pepertje toe en roerbak dit een minuut of drie. Voeg de bouillon toe en laat alles sudderen tot de kip gaar is. Voeg de kokosmelk toe en laat het ong 5 minuten sudderen tot alles in ingedikt. Serveer het gerecht bestrooid met pinda's en koriander.



Rijstnoedelsalade
5 teentjes knoflook
1/2 bosje verse koriander
1/2 groene chilipeper, ontlijst en fijngesneden
4 eetlepels vers limoensap
3 eetlepels vegetarische vissaus
3 eetlepels suiker
250 gr rijstnoedels, alle soorten kunnen gebruikt worden
2 wortels, in zeer dunne reepjes
1 komkommer, over de lengte gehalveerd en in stukjes
een handje verse munt, fijngesneden
4 bladen paksoi
30 gr ongezouten pinda's, fijngehakt
4 takjes verse munt
Bereiding : Knoflook met koriander en chili fijnsnijden. In een kom scheppen en goed vermengen met limoensap, vissaus, zout en suiker. Laat de saus 5 minuten staan.
Een grote pan gezouten water aan de kook brengen en de rijstnoedels daarin 2 minuten laten koken. Goed uitlekken en met koud water afspoelen tot de noedels koud zijn. Weer laten uitlekken.
Saus, noedels, wortel, komkommer, munt en kool in een grote slakom goed vermengen. Garneren met pinda's en muntblad en serveren.



Dessert : Bánh Gan
10 g boter
100 ml water
425 g suiker
6 eieren
225 ml melk
400 ml kokosmelk
Extra nodig :
1 ovenschaal
4 muffinvormpjes
Bereiding : Verwarm de hete luchtoven voor op 180°C. Beboter de vormpjes en zet ze in een ovenschaal. Kook het water en 225 g suiker circa 6 minuten op hoog vuur tot een goudbruine karamel. Verdeel de karamel over de bodem van de vormpjes. Breek de eieren in een kom. Voeg de resterende suiker toe en klop schuimig. Voeg de melk en kokosmelk toe en meng goed door. Schenk het kokosmengsel in vormpjes tot net onder de rand. Schenk een laagje heet water in de ovenschaal met de vormpjes en zet deze 40 minuten in de oven tot de crème gaar is. Haal de vormpjes uit de ovenschaal en laat de crème karamel afkoelen. Snijd de rand met een scherp mes los. Keer de vormpjes om zodat de karamel erover loopt. Opdienen met een bolletje roomijs en garneer met een muntblaadje.






Met dank aan o.a.
en "de Vietnamese keuken"van Binh Duong

Informatieve site voor Aziatische producten : tokowijzer.nl

Geen opmerkingen:

Teriyaki zalm uit de slowcooker

  2 rode uien, in dunne ringen 1 paprika naar keuze, in reepjes 1 paksoi, gesneden, het groen apart zetten 100 g kastanje-champignons, in p...