20 juni 2023

Stoofpotje van kip en pompoen met couscous

 


400 gram flespompoen in blokjes, 1 ui, 450 gram kippendijfilet, gewone olie (geen olijfolie), 1 theelepel kaneel, 1 theelepel Nigella-komijnzaadjes, halve eetlepel kurkuma, 2 tenen knoflook, 1 sinaasappel, 300 ml groentebouillon en een handje groene olijven in halfjes

Bereidingswijze: Schil en snijd de pompoen in blokjes (of neem blokjes uit het koelvak) en halveer, pel en snijd de ui in halve ringen. Halveer de kipfilet. Verhit ondertussen een scheut olie in een braadpan en bak de kip mooi bruin, daarna de ui en de pompoen. Voeg de kaneel, de kurkuma en komijn erbij en bak dit een paar minuten mee. Pel en rasp de knoflook en voeg dit aan de pan toe. Bak het nog even mee. Rasp de sinaasappelschil boven de pan. Pers het sap erbovenuit. Voeg de bouillon en de olijven erbij en laat het geheel 30 tot 40 minuten stoven.

Couscous

4 eetlepels blanke rozijnen, 50 gram amandelschaafsel, 1 sjalotje, 1 teen knoflook, 30 gram roomboter, 2 theelepels Ras el Hanout, 300 gram parelcouscous (geen gewone) en 1 bosje bladpeterselie 

Bereidingswijze: Wel de rozijnen in warm water een kwartiertje. Daarna goed laten uitlekken.  Rooster ondertussen de amandelen in een droge koekenpan, blijf erbij want dit verbrand heel snel. Pel en snipper de sjalot. Haal het velletje van de teen knoflook af en snijd deze fijn. Verhit de boter en bak de sjalot en knoflook zacht. Voeg dan de Ras el Hanout erbij. Kook de couscous in een pan met ruim water 10 minuten met een flinke snuf zout. Vermeng daarna de couscous met het botermengsel en de rozijnen, sjalot en knoflook. Hak de peterselie fijn en strooi dit over de couscous samen met het geroosterde amandelschaafsel.


Geen opmerkingen:

Teriyaki zalm uit de slowcooker

  2 rode uien, in dunne ringen 1 paprika naar keuze, in reepjes 1 paksoi, gesneden, het groen apart zetten 100 g kastanje-champignons, in p...