21 maart 2023

Lekker Turks

Vorige week weer eens lekker Turks gemaakt


Bietensalade (Pancar salatasi)

Circassische kip (Cerkez Tavugu)


1 prei, 1 winterwortel en 1 stengel bleekselderij
500 gram kipfilet
kippenbouillon tablet
fijngehakte peterselie
zout en peper
100 gram gepelde walnoten plus wat extra
2 sneetjes witbrood
2 teentje knoflook
2 eetlepels citroensap
1,5 dl olijfolie extra vierge
15 gram boter
1 theelepel paprikapoeder
1 eetlepel fijngehakte peterselie
Bereiding : Maak de prei schoon en de bleekselderij. Schil de wortel en snijd alles in stukken. Leg de kip in een pan en voeg zoveel water toe dat hij onderstaat. Voeg de groenten en het bouillontablet toe, 4 takjes peterselie en zout en peper. Breng alles aan de kook en kook de kip in 30 minuten gaar.
Laat de kip in het kookvocht afkoelen en neem dit uit de pan en zeef de bouillon. Hak de walnoten grof, snij het ontkorste brood in stukken en pel de knoflook. Doe de walnoten met het brood, de knoflook, het citroensap, 1,5 dl van de bouillon en zout en peper in een keukenmachine en pureer dit tot een smeuiig mengsel. Schenk de olie erbij tot een saus ontstaan zo dik als mayonaise. Ondertussen de kip in stukjes snijden en weer opwarmen in de overige bouillon.
Doe de warme kip in een schaal, doe hierover de saus. Smelt de boter en roer de paprikapoeder er door. Druppel de boter in een patroon over de saus en garneer met veel peterselie en halve walnoten.

Zilvervliesrijst als bijgerecht met een handvol rozijnen koken. Als de rijst klaar is wat amandelen erbij doen (niet koken)

De bietensalade  is een recept uit de streekkeukens van Europa

150 gram Griekse yoghurt
halve eetlepel citroensap
halve eetlepel olijfolie extra vierge
mespunt kaneelpoeder
paar takjes peterselie
300 gram gekookte bietjes
zout
Bereiding : In een kom de yoghurt, citroensap, olijfolie en kaneel door elkaar roeren. Knoflook erboven raspen en de peterselie in stukjes knippen. Pel de bietjes en snij ze in blokjes. Bieten en yoghurtmengsel door elkaar roeren en op smaak brengen met zout.

Geen opmerkingen:

Teriyaki zalm uit de slowcooker

  2 rode uien, in dunne ringen 1 paprika naar keuze, in reepjes 1 paksoi, gesneden, het groen apart zetten 100 g kastanje-champignons, in p...