25 januari 2022

Witlof met gehakt uit de oven

 


700 gram voorgekookte aardappelschijfjes, 700 gram witlof, 500 gram rundergehakt, 200 gram geraspte kaas (belegen), 30 gram boter, 300 ml volle melk, 4 tenen knoflook, 3 eetlepels bloem, 2 theelepels kerriepoeder, 2 theelepel Dyon mosterd, nootmuskaat naar smaak en platte peterselie

Bereiding : Verwarm de hetelucht-oven voor op 200 graden. Snijd de witlof in reepjes. Snipper de knoflook. Bak het gehakt wat olijfolie samen met de knoflook. Voeg dan wat zout, de kerriepoeder en de nootmuskaat toe. Als het bruin is de witlof erbij met wat peterselie even bakken. 
Maak ondertussen de kaassaus door de boter op laag vuur te smelten in een steelpannetje. Roer hier vervolgens de bloem doorheen zodat er een roux ontstaat. Voeg nu in delen de melk toe. De saus zal vrij snel binden. Voeg de helft van de kaas toe, een snuf nootmuskaat, 1 theelepel scherpe mosterd en een snuf zout. Roer goed door elkaar tot je een mooie gebonden kaassaus hebt. Neem een ruime ovenschaal en vet in met een beetje olijfolie. Plaats eerst een laag aardappelpartjes, vervolgens een deel kaassaus en daarover het witlof-gehaktmengsel. Eindig met een volgende laag aardappelschijfjes en tot slot de rest van de kaassaus. Maak af met de rest van de geraspte kaas. 
Bak het gerecht ruim een halfuur in de oven of tot de bovenkant mooi bruin is. Voor de liefhebbers wat extra mosterd.

Geen opmerkingen:

Teriyaki zalm uit de slowcooker

  2 rode uien, in dunne ringen 1 paprika naar keuze, in reepjes 1 paksoi, gesneden, het groen apart zetten 100 g kastanje-champignons, in p...