Tunesische amandelsoep
250
gram gemalen amandelen, 1/2 theelepel gemalen koriander, 1/2 theelepel gemalen
komijn, 85 gr verse broodkruimels, 2 teentjes knoflook uit de pers, 2,5
dl melk, 8,5 dl groentebouillon, zeezout, zwarte peper en 2,5
dl room
Bereiding : Doe
de amandelen, kruiden, broodkruimels en knoflook in een pan en roer langzaam
de melk erbij. Voeg de bouillon toe als het een glad mengsel is geworden. Zet
de pan op het vuur en laat 10 minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur,
breng de soep op smaak met zout en peper en roer de room erdoor. Serveer met
platbrood.
Bereiding : Snijd de koriander (houdt wat apart voor garnering) , de peterselie fijn. Plet de knoflook en snijd ragfijn. Snijd
de beefsteak in julienne-reepjes, snijd ook de ui fijn en de paddenstoelen in
kwarten. Verhit de wok en giet er een goede bodem olijfolie in. Als de olie
dampt voeg de steakreepjes erbij en bak krokant. Zet het vlees apart. Voeg dan wat
olie erbij en de koriander, look, peterselie en de paddenstoelen en bak alles even
door. Verminder het vuur en voeg water toe tot alles net onder staat. Op smaak
brengen met komijnpoeder, cayennepeper, paprikapoeder, peper en zout. Laat
zachtjes garen zonder deksel. als de olie boven komt is het klaar. Verwarm de
steak nog even mee. Zo nodig wat aandikken met maisbloem of ander product naar
keuze. Strooi wat extra koriander erover. Serveer met couscous of oosters
platbrood.
Tunesische uiensalade
3 eetlepel olijfolie, 1 gele ui in dunne
plakjes, 400 gram rode paprika’s schijfjes, 1 of 2 verse rode chilipepers
fijngehakt, 750 gram rijpe tomaten fijngehakt, 4 eieren, peper en zout
Bereiding : Verhit de olie in een diepen pan met dikke bodem en fruit de ui zachtjes tot hij gaar begint te worden en een beetje kleur krijgt. Voeg de paprika’s en de chilipepers toe en bak ze bijna gaar, roer af en toe. Roer er de tomaten door en bak de groenten nog zo'n 8 minuten, of tot ze gaar maar nog niet papperig zijn. Voeg zout, peper en desgewenst suiker toe. Maak 4 diepe kuiltjes in het groenten mengsel en breek er de eieren in, dek de pan af en laat de eieren op een lage hittebron naar wens garen en bedruip ze een- of tweemaal met kookvocht. Dien het gerecht direct op.
Dadelcreme met amandelen en kaneelsaus
250 gram dadels, 150 gram amandelen, 2 dl crème
fraiche, 1 dl room, 50 gram suiker, 1 theelepel kaneel en 1 theelepel kardemom
Bereiding : Ontdoe de dadels van de pit en maal ze fijn in de keukenmachine, samen met de amandelen. Klop de crème fraiche half op en roer alles door elkaar. Schep dit over in schaaltjes en laat het afkoelen. Maak de kaneelsaus door de room op te kloppen met de suiker, de kaneel en de kardemom. Serveer de saus apart en eventueel nog wat stijfgeklopte slagroom.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten