12 juli 2021

De allerlaatste kookclub editie 60 - Ad - Tunesië

 





                                           Tunesische amandelsoep

250 gram gemalen amandelen, 1/2 theelepel gemalen koriander, 1/2 theelepel gemalen komijn, 85 gr verse broodkruimels, 2 teentjes knoflook uit de pers, 2,5 dl melk,  8,5 dl groentebouillon, zeezout, zwarte peper en 2,5 dl room

Bereiding : Doe de amandelen, kruiden, broodkruimels en knoflook in een pan en roer langzaam de melk erbij. Voeg de bouillon toe als het een glad mengsel is geworden. Zet de pan op het vuur en laat 10 minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur, breng de soep op smaak met zout en peper en roer de room erdoor. Serveer met platbrood.




Tunesische beefsteak


2 steaks, bakje paddenstoelen, verse koriander, verse peterselie, 2 theelepels komijn, 2 sjalotten, snuifje cayennepeper, paprikapoeder, peper, zout, knoflook (mag best veel zijn) water en olijfolie

Bereiding : Snijd de koriander (houdt wat apart voor garnering) , de peterselie  fijn. Plet de knoflook en snijd ragfijn. Snijd de beefsteak in julienne-reepjes, snijd ook de ui fijn en de paddenstoelen in kwarten. Verhit de wok en giet er een goede bodem olijfolie in. Als de olie dampt voeg de steakreepjes erbij en bak krokant. Zet het vlees apart. Voeg dan wat olie erbij en de koriander, look, peterselie en de paddenstoelen en bak alles even door. Verminder het vuur en voeg water toe tot alles net onder staat. Op smaak brengen met komijnpoeder, cayennepeper, paprikapoeder, peper en zout. Laat zachtjes garen zonder deksel. als de olie boven komt is het klaar. Verwarm de steak nog even mee. Zo nodig wat aandikken met maisbloem of ander product naar keuze. Strooi wat extra koriander erover. Serveer met couscous of oosters platbrood.

                                                Tunesische uiensalade


4 gele (zoete) uien, 2 eetlepels wijnazijn, 2 eetlepels olijfolie, 1-2 eetlepels kappertjes en zout

Bereiding (dag tevoren) : Doe de uien ongepeld in een pan, zet ze onder water en breng aan de kook. Laat 20-30 minuten doorkoken tot ze zacht zijn. Spoel ze koud onder de kraan. Knijp ze daarna een beetje uit om het teveel aan vocht te verwijderen, haal er de oneetbare schil af en snijd het binnenste in plakken. Meng er de azijn, olie en wat zout door en garneer met kappertjes. Serveer het gerecht koud.



Chakchouka (groentenomelet)

    


3 eetlepel olijfolie, 1 gele ui in dunne plakjes, 400 gram rode paprika’s schijfjes, 1 of 2 verse rode chilipepers fijngehakt, 750 gram rijpe tomaten fijngehakt, 4 eieren, peper en zout

Bereiding : Verhit de olie in een diepen pan met dikke bodem en fruit de ui zachtjes tot hij gaar begint te worden en een beetje kleur krijgt. Voeg de paprika’s en de chilipepers toe en bak ze bijna gaar, roer af en toe. Roer er de tomaten door en bak de groenten nog zo'n 8 minuten, of tot ze gaar maar nog niet papperig zijn. Voeg zout, peper en desgewenst suiker toe. Maak 4 diepe kuiltjes in het groenten mengsel en breek er de eieren in, dek de pan af en laat de eieren op een lage hittebron naar wens garen en bedruip ze een- of tweemaal met kookvocht. Dien het gerecht direct op.

                                  Dadelcreme met amandelen en kaneelsaus



250 gram dadels, 150 gram amandelen, 2 dl crème fraiche, 1 dl room, 50 gram suiker, 1 theelepel kaneel en 1 theelepel kardemom

Bereiding : Ontdoe de dadels van de pit en maal ze fijn in de keukenmachine, samen met de amandelen. Klop de crème fraiche half op en roer alles door elkaar. Schep dit over in schaaltjes en laat het afkoelen. Maak de kaneelsaus door de room op te kloppen met de suiker, de kaneel en de kardemom. Serveer de saus apart en eventueel nog wat stijfgeklopte slagroom.









Geen opmerkingen:

Appelcake uit de Russell Hobbs

Wat heb je nodig :  3 appels kaneel 180 gram zachte roomboter 75 gram suiker appeltaartmix 2 eetlepels melk 8 gram bakpoeder Bereiding : app...