16 mei 2019

Kookclub editie 57 - Sri Lanka - Nel



Samosa’s
100 gram aardappel (geschild en in brunoise blokjes), 100 gram tuinerwten (diepvries), 2 eetlepels zonnebloemolie, 1 kleine ui (fijngesnipperd), 1 theelepel komijn (djinten), 1 theelepel korianderzaad, 1 teen knoflook (fijngesneden), 1 cm verse gember (geschild en fijngesneden), 1 rode peper (zaden en zaadlijsten verwijderd en fijngesneden), 2 eetlepel verse koriander (fijngesneden), 1 theelepel garam masala, 1 eetlepel bloem, 8 plakjes bladerdeeg (diepvries), ontdooid en 1 eierdooier losgeklopt
Bereiding : Kook de aardappelblokjes in 8 minuten beetgaar en giet ze af. Kook de tuinerwten 2 minuten en spoel ze af met koud water. Verhit de olie in een koekenpan. Bak de ui met het komijnzaad op middelhoog vuur in 5 minuten goudbruin. Zet het vuur laag, voeg de knoflook en de gember toe en bak nog even. Voeg de aardappelblokjes en de tuinerwten toe en warm kort door. Zet het vuur uit en roer de rode peper, de koriander en de garam masala erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bestuif een grote snijplank met de bloem en leg het  bladerdeeg erop (verwijder de plastic velletjes).  Schep in het midden de aardappel-tuinerwtenvulling. Bevochtig de rand van het deeg met wat water. Vouw het deeg dubbel en duw met de tanden van een vork het deeg goed dicht. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg de samosa's erop. Bestrijk de bovenkant met de eidooier en bak ze in de oven in 20 min. gaar en goudbruin. Lekker met wat komkommer, chutney en/of chilisaus.



Dal curry
200 gram rode (split)linzen (of een stazak van Hak), 200 ml kokosmelk, 400 ml water, 3 trostomaten, 1 grote ui, 1 groene peper, 1 knoflookteen, 1 volle theelepels kurkuma/koenjit, 2 theelepels Curry Madras – Jonnie Boer - , 3 eetlepel plantaardige olie en zout. Optie: handje (zeg 12-15) kerrieblaadjes (toko of markt)
Bereiding : Doe de linzen in een pan en vul aan met water tot 400 ml, bij gebruik van de Hak linzen zoveel tot ze net onder staan, de kokosmelk en kurkuma. Laat vervolgens op laag vuur zonder deksel warm worden. Snipper de ui en fruit in een grote koekenpan in wat hete olie. Hak intussen groene peper (inclusief zaadjes) en knoflook fijn. Fruit dit mee met de ui tot die niet alleen maar glazig is, maar echt lekker goudbruin. Zet het vuur niet te hoog, verbrande ui is niet de bedoeling. Snij intussen de tomaten in kleine stukjes. Roer de kerriepoeder door de ui en als je hebt ook de kerrieblaadjes. Fruit alles een minuutje mee. Bak de tomaatstukjes 1-2 minuten mee tot ze zacht beginnen te worden en breng de linzen op smaak met zout. Roer het uienmengsel door de linzen.



Kokossambol
150 gram geraspte kokos, 3 theelepels chilipoeder, 2 rode uien zeer fijn gesneden, sap van 2 limoenen, 1 teentje knoflook zeer fijn gesneden, 1 tomaat zonder het velletje en het zaad in blokjes gesneden, 1 rode peper in stukjes gesneden, 1 eetlepel gedroogde kerriebladeren (toko of markt), ½ theelepel zout en een paar eetlepels kokosmelk
Bereiding: Meng alle ingrediënten in de keukenmachine en draai hier een pasta van. Bewaar in een afgesloten weckpot in de koelkast.


Denna’s komkommersalade
grote komkommer, 2 rode uien in dunne plakjes, 2 groene en 1 rode peper, 5 eetlepels zout water, scheut visolie, snuf peper, scheut citroensap, ½ kopje water, 1 eetlepel azijn en 2 eetlepels kokosmelk
Bereiding : Schil de komkommer met de kaasschaaf en daarna in dunne plakjes. Voeg het zoute water toe en meng het er goed doorheen. Laat een kwartiertje staan en giet het af. Voeg alle andere ingrediënten toe en vermeng het goed. Bewaren in de koeling tot gebruik. 


Sri Lankan chicken curry
6 kipfilets, 45 ml witte azijn, 22 ml tamarinde sap of citroen/limoen, 90 ml Madras curry, zout naar smaak, 7,5 ml peper, 45 ml kokosolie, 2 rode ui in plakjes, 6 groene pepers in de lengte in de helft, 8 groene kardemom peulen of poeder, 9 hele kruidnagels, 19 curry blaadjes, 7,5 ml verse gember fijngestampt, 3 kaneelstokjes gebroken, geperste knoflook naar smaak, 180 ml water, 45 ml tomatenpuree, 60 gram geroosterde Madras curry poeder, 600 gram kokosmelk, 3 ons sperziebonen of spinazie naar smaak
Bereiding : Snij de kip in blokjes. Doe de azijn, tamarinde, het currypoeder, zout en peper in een kom. Voeg de kip toe en vermeng alles tot de kip bedekt is. Verwarm de kokosolie in een wok (medium). Bak de ui, de pepers, de kardemom peulen, kruidnagels, curry blaadjes, gember en kaneelstokjes tot de ui doorschijnend is, ongeveer 5 minuten. Zet het vuur laag en blijf zachtjes bakken tot de ui zacht is (kwartier). Voeg de knoflook toe en bak even mee. Voeg dan de kip en de tomatenpuree toe. Goed roeren en sudderen tot de kip gaar is. Daarna het geroosterde curry poeder toevoegen tot alles goed is verdeeld.  Voeg als laatste de kokosmelk toe en de groente en sudder nog een paar minuten.


Bijgerechten : basmatirijst en sperziebonen



Sri Lankaanse crepes (Pani pol)
160 gram rijstmeel, 130 gram bloem, 1 theelepel bakpoeder, snuf zout, 625-750 ml kokosmelk en kokosolie. Kan je niet aan rijstmeel komen dan "gewone" crepes bakken (zo dun mogelijk)
voor de vulling : 180 ml geraspte kokos, 90 ml kokosmelk, 120 ml donkerbruine suiker, snuf zout, 30 ml water, 7,5 ml kardemom, 7,5 ml kaneel, 1 banaan en wat ander fruit, b.v. dunne plakjes appel of ananas.
Bereiding crêpes: Doe het rijstmeel met de bloem, bakpoeder en zout in de keukenmachine of blender. Voeg de kokosmelk toe. De mix moet zeker niet te dik zijn. Je moet hem zo goed kunnen uitspreiden in de pan. Laat de mix nog 15 minuten rusten in de koelkast. Verhit een beetje kokosolie in een koekenpan. Roer met een grote pollepel het beslag even door en schep wat in de pan tot de bodem vrijwel helemaal bedekt is. Zorg ervoor dat de pannenkoek goed dichtschroeit. Als je beslag. direct erg gaat bubbelen in de pan, dan staat het vuur te hoog. Keer de pannenkoek voorzichtig om en bak beide kanten goudbruin. Herhaal tot het beslag op is. Leg tussen elke crêpe folie. Zet het koel weg tot gebruik.
Bereiding vulling : Doe de kokosmelk in een sauspan en verwarm tot het nog net niet kookt. Als het zachtjes borrelt voeg dan de kokos toe. Haal het van het vuur om af te koelen. Let op dat de kokos de melk helemaal heeft opgenomen. Doe het mengsel in een kom tot je het nodig hebt. 
Meng de suiker, zout, water, kardemom en kaneel in een sauspan en verwarm tot medium warmte. Goed roeren tot de suiker helemaal is gesmolten. Doe de suikersiroop in een kom en voeg de kokos toe onder goed roeren. Het mengsel is vloeibaar. Kook de mix op halfhoog, tot de siroop is opgenomen in het kokosmengsel. Af laten koelen tot kamertemperatuur. Doe de kokosvulling in het midden van elke crêpe en vouw er een pakketje van. Doe ze op een plat bord met de vouwkant naar beneden. Afdekken met folie tot gebruik. Serveer met het fruit.




Onderkant formulier







Geen opmerkingen:

Teriyaki zalm uit de slowcooker

  2 rode uien, in dunne ringen 1 paprika naar keuze, in reepjes 1 paksoi, gesneden, het groen apart zetten 100 g kastanje-champignons, in p...