7
eieren, 5
eetlepels bloem, 1
zakje bakpoeder, 200
gram zure room, 3
eetlepel ajvar (toko), zout, 200
gram ham, 50
gram augurken en 300
gram roomkaas (of kajmak)
Bereiding : Scheid van 5
eieren de eiwitten van de dooiers en klop ze tot sneeuw.
Klop
in een andere kom de 5 eidooiers samen met de bloem, bakpoeder, snuf zout, zure
room en de ajvar. Meng de stijfgeklopte eiwitten voorzichtig eronder. Leg
op een bakplaat bakpapier. Spreid hier het deeg over uit. Zet het in een oven
van 200 gr C en bak het in ongeveer 20 minuten goudbruin. Haal het uit de oven
en bedek het met een vochtige theedoek om uitdrogen te voorkomen, anders kan je
het niet meer oprollen. Kook
ondertussen de twee overgebleven eieren hard. Hak de ham en de augurken fijn,
prak de eieren en meng alles met de roomkaas. Dit mengsel smeer je over het
afgekoelde deeg. Rol
alles op met behulp van een kaasdoek of theedoek. Laat de rol in de koelkast
opstijven en snijd hem voor het opdienen in plakken.
1 bakje
spekjes (125 gram), 3
uien, 4 aardappels, 2
winterwortels, 2
teentjes knoflook uit de knijper, gedroogde
peterselie, 1
grote pot witte bonen, 1
groot blikje tomatenpuree, 1,5
dessertlepel paprikapoeder, zout, cayennepeper en chorizo (naar smaak) in plakjes
Bereiding : De uien zeer fijn
snijden. De aardappels schillen, wassen en zeer fijn snijden of raspen, de
wortels schillen, wassen en zeer fijn snijden of raspen. De
dobbelsteentjes spek uitbakken. De ui, de aardappels, de worteltjes en de
knoflook met wat peterselie ca. 5 minuten bakken in het spekvet.
Eventueel nog een klontje boter toevoegen als het te droog is. De
witte bonen, tomatenpuree en een 1 liter water toevoegen. Op smaak brengen met
de paprikapoeder, zout en cayennepeper. Ca. 30 minuten laten pruttelen. De
chorizo voor wie het lekker vindt in de soep doen. Turks
platbrood erbij serveren, liefst zelfgebakken.
9 gram gedroogde gist, 1 theelepel suiker, 250 milliliter lauwwarm water, 4 eetlepels olijfolie, 1 flinke theelepel
zout, 500 gram tarwebloem, wat melk of een losgeklopt ei om het brood mee in te smeren en sesamzaadjes
Bereiding
: Meng de gist
samen met de suiker en het lauwwarme water in een grote beslagkom. Laat
ongeveer 5 minuten staan totdat er belletjes ontstaan. Voeg dan de olijfolie en
het zout toe. Zeef 125 gram bloem boven de kom en meng totdat het bloem is opgenomen. Zeef dan de rest van de bloem boven de beslagkom. Kneed alles zo’n 5
minuten door. De deegbal mag ietwat plakkerig zijn. Is je deeg te droog, voeg
dan nog wat water toe. Is je deeg te nat, voeg dan nog wat bloem toe. Vet de
beslagkom licht in met wat olijfolie en doe de deegbal hier in. Dek af met een
schone en vochtige theedoek en laat zo’n 30 minuten rijzen totdat het deeg
verdubbeld is. Vorm dan een
rond en plat brood van ca. 4 cm dik van de deegbal. Leg dit op een bakplaat met
bakpapier en laat nog ongeveer een kwartiertje rijzen onder een vochtige
theedoek. Verwarm ondertussen je oven voor op 230 graden. Maak het klassieke ‘ruitjes’ motief in het brood. Klop een ei los of
gebruik wat melk om het brood mee in te smeren. Strooi hierover de
sesamzaadjes. Bak het brood in ca. 15 minuten goudbruin. Laat afkoelen op een rooster.
Pilav Piletina (Kip
Pilaf)
400
gram kipfilet in blokjes, kipkruiden
en kerrie (naar smaak), 3
grote uien grof gesnipperd, 2
teentjes knoflook in plakjes, 1
gele paprika in blokjes, 250
gram champignons in vieren, 1
blik perziken met sap in blokjes gesneden, 1/2
eetlepel sambal oelek, 2
eetlepels ketjap manis, groot
blikje tomatenpuree , 4 dl
kippenbouillon, 2
eetlepels olijfolie en fijngehakte
peterselie
Bereiding : Haal de
kipblokjes door de kruiden en laat een minuut of 10 intrekken. Verwarm de olie
in de wok en roerbak de kipblokjes een paar minuten tot ze goudbruin zijn, haal
ze uit de wok en houd even apart. Bak
in de achtergebleven olie (eventueel wat extra erbij) de uien, knoflook,
paprika en champignons een paar minuutjes en voeg de kipblokjes weer toe samen
met de perzikblokjes en het sap. Roer er de sambal door met de tomatenpuree, de
ketjap en bouillon. Laat dit een minuut of 10 rustig sudderen, strooi er voor
het serveren de peterselie over.
Zlatiborski gulas
(Goulash uit Zlatibor)
750
gram varkensvlees of rundvlees, 150
gram gerookt spek, 250
gram champignons, 2
flinke uien, 2
paprika’s, 1 eetlepel
pikante paprikapoeder, cayennepeper
als je van pit houdt, 3
tenen knoflook, zout
en peper, olie en zure
room
Bereiding : Verwarm de olie
in een pan. Snij de uien klein en het spek in blokjes. Dat gaat samen in de
pan. Bak het op een laag vuurtje tot de ui glazig en het spek uitgebakken is.
Ondertussen maak je de champignons schoon en snij je ze in vieren en snijd de
paprika in reepjes. Die gaan bij het spek en de uien. Terwijl de champignons in
de pan liggen te zweten en langzaam hun vocht aan het verliezen zijn snij je
het vlees in hapklare, maar niet te kleine stukken. Bak ze op een hete gril (of
grillpan) tot ze half gaar zijn, beslist niet meer dan 2 minuutjes per kant.
Het gegrilde vlees gaat in de pan. Sluit het deksel en laat het vlees in 30 -
40 minuten zonder toevoeging van extra vocht gaar worden. Tegen het eind van de
kooktijd gaat er zout, peper, fijngehakte knoflook en paprikapoeder bij.
Serveer de goulash met zure room.
Srpska salata
(Servische salade)
4
tomaten, 1
komkommer, 1
rode ui, 1
rode paprika, 2 - 3
hete pepers, 3 eetlepels
wijnazijn, 6 eetlepels
olie, snufje
zout en feta
Bereiding : De tomaten snijd je in partjes, de komkommer in dunne schijven, de paprika in reepjes en de ui
in ragfijne ringetjes. Snijd de pepers doormidden, verwijder het zaad en snij ze
in dunne reepjes. Schep het allemaal dooreen, behalve de pepers en verdeel het
over vier bordjes. Los het zout op in de wijnazijn, meng er dan de olie
doorheen. Dat gaat over de salade. Strooi de verkruimelde feta en de helft van de pepers eroverheen en geef de
andere helft er los bij.
Srbya Vinter
Sargarepe (Servische winterwortels)
pond winterwortels
(geschild), 2,5
dl groentebouillon, 1
kleine zeer fijn gehakte ui, 25
gram roomboter, 1
eetlepel maïzena, scheut
citroensap, 1
eetlepel suiker, peper, zout en 4
eetlepels fijngehakte peterselie
Bereiding
: Snijd de wortels in niet al te dunne plakjes. Kook ze met de ui en de boter
in de bouillon gaar in ongeveer 20 minuten. Maak van de maïzena met wat water
een papje en doe dit bij de wortels. Voeg de overige ingrediënten toe, vermeng
ze goed en laat nog 5 minuten staan.
Topta ca bundeva
i orasi (walnotentaart met pompoen en wortel)
200
gram bloem, 2 theelepels
bakpoeder, 1 eetlepel
kaneel, 200
gram suiker, 4
eieren, 350
ml olie, 275
gram gehakte walnoten, 300
gram fijn geraspte pompoen, 100
gram fijn geraspte wortels, 100
gram roomkaas, 40 gram
boter, 100
gram suiker en 1 - 2
zakjes vanillesuiker
Bereiding : Zeef de bloem
boven een kom en meng het met de kaneel en het bakpoeder. Klop de eieren los
met de suiker en meng daar de olie, het bloem/kaneel/bakpoeder mengsel en de gehakte
noten doorheen. Rasp er de pompoen en de wortelen boven. Meng alles goed. Vet een
bakblik van ø28 cm. in met olie en bestrooi het lichtjes met wat bloem. Giet
het beslag in de vorm en zet het in de voorverwarmde oven. In ongeveer 50
minuten bak je de taart gaar. Controleer het even met een houten prikker: als
die er weer droog uitkomt is de taart goed. In een steelpannetje meng je de
roomkaas, boter, suiker en vanillesuiker. Laat het op een heel zacht vuurtje
smelten en giet het over de afgekoelde taart.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten