1 ui, 2 tenen knoflook, 2 eetlepels olie, 4 steranijs, 6 kruidnagels, 6 kardemompeulen, 1 kaneelstokje, 1 liter
kippenbouillon met 3 ons kippenvlees, 200 gram
bosworteltjes, 2 middelgrote
aardappelen en 4 takjes peterselie
Bereiding : Snipper de ui grof en fruit hem met de uitgeperste knoflook in de olie
glazig. Voeg de specerijen toe (in een builtje) en fruit deze 2 minuten mee.
Voeg de bouillon toe en het vlees en breng de soep tegen de kook aan. Snijd de
worteltjes in dikke repen van ongeveer 4 cm lengte en de aardappels in dunne
partjes en doe dit bij de soep. Laat daarna de soep nog 15
minuten zachtjes trekken en verwijder de specerijen. Opdienen met gehakte
peterselie.
1 kilo
verse, uitgebeende kippendijtjes of kipfilet, 60 gram gedroogde chili pepertjes (kleintjes) dit is heet !! begin met 20 gram en pas het dan aan naar je smaak, 2 theelepels zeezout, 4 theelepels kurkuma, 3 hele chilipepers met zaad (fijn), 3 teentjes knoflook (geperst), 1 rode ui (gesnipperd), 2 cm verse gember (geraspt), 4 eetlepels zonnebloemolie, 1 kaneelstokje, 2 hele steranijsjes, 5 hele kruidnagels, 2 grote trostomaten, 40 ml ketchup, 5 kardemonzaadjes, 3 theelepels suiker, 125 ml water en een paar takjes verse koriander
Bereiding : Dep het vlees droog. Smeer goed in met zout en met kurkuma en koel wegzetten.
Droge pepertjes weken in heet water voor 20 minuten. Geweekte chilipeper, de
verse, mét zaad, knoflook, ui en gember in de blender en maak er pasta van. Doe
olie in de wok, kip toevoegen en roerbakken tot alles knapperig en bruin is.
Doe dit ongeveer 8 minuten. Kip apart zetten, nieuwe olie nemen, pasta toevoegen,
de kaneel, de steranijs en kardemom toevoegen. 3 minuten laten koken. Doe de kip
weer terug, water toevoegen en de tomaten, ketchup en suiker. Laat koken en
laat ongeveer 15 minuten sudderen. Kip uit de wok halen, over de borden
verdelen en de saus erover scheppen. Garneer af met wat takjes verse koriander.
Oosterse knapperige salade
50 gram sperziebonen in kleine stukjes, 1 kleine papaja (kan weggelaten worden)
½ komkommer, ½ rode ui fijngehakt, 1 theelepel sambal oelek, 1 eetlepel bruine basterdsuiker, sap van 1 citroen, 1 eetlepel vissaus, ½ Chinese kool in dunne reepjes, 1 mandarijn in partjes zonder velletjes, 4 kerstomaatjes, 2 eetlepel verse koriander grof gehakt en 1 eetlepel sesamzaadjes
½ komkommer, ½ rode ui fijngehakt, 1 theelepel sambal oelek, 1 eetlepel bruine basterdsuiker, sap van 1 citroen, 1 eetlepel vissaus, ½ Chinese kool in dunne reepjes, 1 mandarijn in partjes zonder velletjes, 4 kerstomaatjes, 2 eetlepel verse koriander grof gehakt en 1 eetlepel sesamzaadjes
Bereidingswijze: Sperziebonen 3 - 5 minuten koken en afgieten. Schil de papaja en verwijder de pitjes erin en
rasp hem grof. Snij de komkommer in de lengte door. Verwijder de zaadjes en
snij hem in dunne plakjes. Verhit de olie in een steelpan en fruit de ui, knoflook
en sambal even aan. Klop in een kommetje de basterdsuiker, vissaus en
citroensap tot een dressing. Schep in een slakom de sperziebonen, de papaja,
komkommer, Chinese kool, mandarijn, kerstomaatjes met het uienmengsel en de
dressing luchtig door elkaar. Daarna de koriander en sesamzaadjes erover
strooien.
Rendang vlees
1 kilo rundvlees in
blokjes, 1 theelepel trassi, 1 theelepel sereh, 1 theelepel suiker,
1 theelepel ketjap
manis, 2 lepels
fijngesneden sereh, 100 gram gefruite en
fijngewreven kokos, 1 theelepel koenjit, 5 kemirienoten fijngewreven, 1 eetlepel
kerriepoeder, 20 gedroogde rode
pepertjes, 100 gram sjalot, 4 rode pepers, 1 teen knoflook, 1 theelepel gemberpoeder, 0,5 kopje dikke
kokosmelk en 8 theelepels olie
(arachide)
Bereiding : week de gedroogde pepertjes een uurtje, daarna goed drogen. Verhit de olie en bak het vlees rondom aan. Snij ondertussen
de rode pepers en de sjalot fijn. Haal het vlees uit de pan en bak de
pepertjes, de rode peper, de sjalot met de overige kruiden in de olie ook ongeveer
5 minuten. Doe alles terug in
de pan en vul aan met wat bouillon en de kokosmelk. Laat dit een uurtje of 4-6 zachtjes
smoren. Kan heel goed in een slowcooker, dan heb je minder bouillon nodig.
Dong Deng
500 gram biefstuk (in blokjes van 5 op 5 cm), 2 grote uien (fijn gehakt), 3 knoflook tenen (uit de pers), 50 g gemalen cashewnoten, 1 theelepel gemberpoeder, 1 eetlepel citroenrasp, 3 eetlepels boter, 2 eetlepels pruimenjam,
2 eetlepels citroensap en een snufje cayennepeper en wat zout
Bereiding : meng de ui,
knoflook, cashewnoten, gember, citroenrasp, peper en zout in een kom en marineer
de vleesblokjes korte tijd in het mengsel.
Schroei het vlees aan alle kanten in de hete boter aan. Verdun de pruimenjam + citroensap met wat heet water en roer dit mengsel bij het vlees en laat dit met het deksel op de pan en zachtjes 10 minuten sudderen. Giet de saus over het vlees.
Schroei het vlees aan alle kanten in de hete boter aan. Verdun de pruimenjam + citroensap met wat heet water en roer dit mengsel bij het vlees en laat dit met het deksel op de pan en zachtjes 10 minuten sudderen. Giet de saus over het vlees.
Exotische bananen
4 eetlepels boter, 0,8 dl gele basterdsuiker, snufje kruidnagelpoeder, 1,5 eetlepels sinaasappelsap, 1,5 eetlepels limoensap, 1 theelepel verse gember (gehakt) of 1/2 theelepel gemberpoeder en 6 kleine stevige bananen
Bereiding : Verwarm
de oven op 190 graden.
De boter en suiker kloppen tot lichtgeel en zacht. Klop
daarna de kruidnagel, gember, en vruchtensap er door. De bananen in een goed
ingevette ovenschaal leggen en het botermengsel erover verdelen. Bak dit
ongeveer 10 tot 15 minuten, tot er bellen bovenop verschijnen. Meteen opdienen, met een bol vanille-ijs.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten