30 augustus 2015

Kookclub editie 41 - Curacao - Nel

Het was zonnig en mooi weer, perfecte achtergrond voor het land van de kookclub van vandaag Curacao







Cocktail Bon Bini Curaçao

100 ml witte rum, 300 ml basissuikersiroop, 100 ml Blue Curaçao, ijsblokjes en muntblaadjes voor garnering
Bereiding : Voor de suikersiroop breng je 300 ml water met 120 gr suiker aan de kook en laat 5 minuten ongeroerd koken. Laat volledig afkoelen. Vermeng de suikersiroop met de Blue Curaçao en de witte rum en roer het geheel goed om. Verdeel de cocktail over 4 cocktailglazen, vul aan met ijsblokjes en garneer met de muntblaadjes. 



Antilliaanse kaasballetjes
500 gram geraspte belegen kaas (b.v. AH pittige kaas), eiwit van 3 grote eieren, ongeveer 35 gram bloem, 1 theelepel bakpoeder, 1 theelepel suiker en een snufje peper
Bereiding : Verwarm de frituurpan tot 180 graden. Klop het eiwit tot er pieken ontstaan en meng ze daarna met de geraspte oude kaas. Meng er beetje bij beetje de bloem bij en voeg er tussendoor de peper, de suiker en het bakpoeder bij. Kneed goed door. Vorm daarna balletjes van het mengsel en frituur ze ongeveer 4 minuten tot ze goudbruin zijn. Geef er hot chilisaus bij. 



Sopi di pampuna
1 ui, 1 teentje knoflook, 1 groene peper, 500 gram pompoen, 2 aardappelen, 1 tomaat, 1,5 eetlepel slaolie, 1 kippenbouillonblokje, 2 takjes tijm, 175 gram pekelvlees of zoutvlees (toko), 125 ml crème fraiche, crijo-jo saus (zie volgend recept) en geroosterd brood
Bereiding : pel en snipper de ui en de knoflook. Maak het pepertje schoon en snijd het in stukjes zonder de zaadjes. Schil de pompoen en snijd het vruchtvlees in stukjes. Schil de aardappelen en de tomaat en snijd ze in blokjes. Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui met de knoflook en het pepertje in 5 minuten op een laag vuur goudgeel en glazig. Voeg 7 dl heet water, de pompoen, aardappel, tomaat, het bouillonblokje en de tijm toe. Leg het vlees in de pan en kook alles in ongeveer een half uurtje tot de pompoen en aardappel helemaal gaar zijn. Neem het vlees uit de pan, dit wordt verder niet meer gebruikt. Pureer de soep met een staafmixer. Voor het opdienen de soep al roerende verwarmen met de crème fraiche op laag vuur. Schep de soep in borden en geef de crijo-jo saus er bij en geroosterd brood.






Crijo-jo saus
2 uien, 1 prei, 1 groene paprika, 2 Madam Janetpepers, 1 rode peper, 4 eetlepels tomatenpuree,  2 eetlepels zonnebloemolie, 4 eetlepels donkere sojasaus, 4 eetlepels piccalilly en 4 eetlepels witte azijn
Bereiding : Pel de uien, maak de paprika en de pepers schoon (zaadjes eruit)  en snijd alles zo fijn mogelijk. Maak de prei schoon en snijd hem in hele dunne ringen. Verhit de olie en bak alles hierin. Voeg de overige ingrediënten toe en laat goed afkoelen.


Caraïbische aardappelsalade
500 gram aardappelen (kan ook met yam, maar is moeilijk te verkrijgen), zout en peper, ¼ komkommer, 2 stengels bleekselderij, 125 gram kerstomaatjes, 3 bosuitjes, rode paprika, een groene en rode peper, teentje knoflook, 2 zoetzure augurken, 2 eetlepels mayonaise, 2 eetlepels limoensap, 4 eetlepels crème fraiche en 1 theelepel paprikapoeder
Bereiding : Schil de aardappels en kook deze in 20 minuten gaar. Afgieten en laten afkoelen. Schil ondertussen de komkommer en snijd hem in blokjes. Was de bleekselderij en de tomaatjes. Snijd de bleekselderij in plakjes en de tomaatjes in vieren. Snijd de pepertjes in fijne ringetjes en hou de rode apart voor garnering. Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in ringetjes. Snijd de augurken in plakjes. Klop een dressing van de overige ingrediënten met zout en peper naar smaak. Opdienen : snijd de aardappels in blokjes en schep dit met de rest voorzichtig door elkaar.  Garneer met de rode peper. 





Antilliaanse bonenschotel
1 ui2 teentjes knoflook1 rode paprika1 tomaat2 stengels bleekselderij3 eetlepels olie50 gram rozijnen1 blik bruine bonen4 eetlepels geraspte kokos3 eetlepels fijngehakte peterselie, zout en tabasco
Bereidingswijze : Pel de ui en het knoflookteentje en snipper deze. Maak de paprika schoon en snijd deze in kleine reepjes. Ontvel de tomaat en snijd deze in stukjes. Maak de bleekselderij schoon en snijd deze in stukjes. Wel de rozijnen eventjes in een kom met warm water en laat ze dan uitlekken. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook glazig. Voeg dan de chilipoeder, paprika, tomaat, bleekselderij en rozijnen toe en roerbak alles 5 minuten. Doe dan de bonen, de kokos, een scheutje warm water en 2 eetlepels peterselie erbij, schep het mengsel door elkaar en laat de bonen warm worden. Breng het gerecht op smaak met zout en tabasco. Bestrooi het gerecht met de rest van de peterselie.

Keshi yena
2 takjes peterselie, 2 uien, 5 gewelde pruimen, 5 zwarte olijven zonder pit
400 gram kipfilet (plak) in stukjes snijden, kan ook met rundgehakt, 2 dl gezeefde tomaten, 2 eetlepels piccalilly, 50 gram rozijnen, zout en peper, 3 eieren, 2 eetlepels paneermeel, belegen kaas in plakken en boter om hoge ronde ovenschaal of ronde 1 persoonsbakjes in te vetten.
Bereiding : Peterselie fijn knippen, ui snipperen en pruimen en olijven fijn snijden. De ui toevoegen even fruiten. Peterselie, tomaten, pruimen, olijven, piccalilly, rozijnen, zout en peper toevoegen. Beetje water erbij. Onafgedekt 10 minuten laten sudderen, tot er een dikke saus ontstaat. Van het vuur halen en iets laten afkoelen. Kipfilet erdoor mengen. In een kom de eieren los kloppen en het kipmengsel erdoor roeren. De ovenschaal invetten met wat boter, en de bodem en wand bestrooien met paneermeel. Bedek de bodem en de wanden met kaas. Kipmengsel erin scheppen en het geheel afdekken met de kaas. Oven voorverwarmen op 175 graden C. Water aan de kook brengen. Schaal in braadslede zetten en kokend water voorzichtig in de braadslede gieten (het water mag uiteraard niet in de schaal komen). De schaal met kippastei in de oven in 40 minuten gaar laten worden. Daarna de pastei 5 minuten laten rusten. 



Dushi di koko
2 dl gecondenseerde volle melk met suiker, 3 dl kokosmelk, 4 schijven ananas, 4 eetlepels Curacao of andere sinaasappel likeur, 1 sinaasappel, 4 eiwitten en 4 muntblaadjes
Bereiding : breng de gecondenseerde melk met de kokosmelk aan de kook en laat het op een laag vuur 5 minuten koken. Laat het in een bak met ijswater helemaal afkoelen. Roer regelmatig om.
Opdienen : Snijd ananas in stukjes. Verdeel ze over 4 mooie glazen en druppel de likeur erover. Boen de sinaasappel helemaal schoon en snijd er 4 plakken uit en snijd de plakken in tot het midden. Klop de eiwitten stijf en spatel het kokosmengsel voorzichtig erdoor. Niet roeren anders zakt het in. Verdeel het over de glazen en zet de sinaasappelplakjes over de rand. Garneer met de munt.

Geen opmerkingen:

Appelcake uit de Russell Hobbs

Wat heb je nodig :  3 appels kaneel 180 gram zachte roomboter 75 gram suiker appeltaartmix 2 eetlepels melk 8 gram bakpoeder Bereiding : app...