08 februari 2015

Kookclub editie 39 - Pakistan - Cor



 

Pakistaanse linzensoep
200 gram rode linzen, 1 liter groentebouillon, 1 winterpeen in kleine stukjes, 2 uien, 1 blik tomatenblokjes, 2 teentjes knoflook, 3 eetlepels olijfolie, 3 eetlepels gemalen komijn, 3 eetlepels gemalen koriander, 2 eetlepels koenjit of kurkuma, 1 citroen, 3-5 dl magere yoghurt  en 5 eetlepels verse koriander
Bereiding : De ui met knoflook even fruiten in olijfolie, de winterpeen erbij, dan de linzen erin met de gemalen komijn, gemalen koriander en gemalen koenjit of kurkuma. Even kort bakken, dan de bouillon erbij. Tomatenblokjes toevoegen. Ongeveer 20 minuten laten koken. Neem de pan van het vuur en pureer met de staafmixer. Weer opzetten en sap van de citroen en de verse koriander toevoegen. Even laten koken. Nu alvast even proeven en indien nodig extra kruiden of bouillon toevoegen. Vlak voor het opdienen de yoghurt toevoegen door een beetje soep in een mok te doen en daar yoghurt bij te schenken, even roeren en het geheel aan de soep toevoegen. Aan het einde nog wat verse koriander toevoegen en direct opdienen. Lekker met koriander/knoflook naanbrood.










Kip Jalfrezi
2 eetlepels plantaardige olie, 1 ui geraspt, 2 teentjes knoflook gepers, 700 gram kipfilet in blokjes, 3 theelepels gemalen kurkuma, 1 theelepels chilipoeder, 1 1/2 theelepel zout, 1 blik (400 gram) fijngehakte tomaten, 2 theelepels  boter (of ghee), 3 theelepels komijnpoeder, 3 theelepels korianderpoeder, 2 eetlepels geraspte verse gemberwortel, 25 gram gehakte verse korianderblaadjes en 400 gram basmatirijst 
Bereiding :  Verwarm de olie in een grote, diepe hapjespan op middelmatig vuur. Bak de kip bruin en bijna gaar. Zet dit apart. Doe de uien en knoflook in de pan een bak deze 2 minuten aan (extra olie gebruiken). Breng op smaak met kurkuma, chilipoeder en zout. Kook ondertussen de rijst volgens de gebruiksaanwijzing en zet daarna apart. Doe de tomaten en het sap erbij, dek de pan af met een deksel en laat op middelmatig vuur 20 minuten zachtjes koken. Haal het deksel eraf en laat het nog 10 minuten langer doorsudderen en voeg de kip weer toe. Voeg de boter, komijnpoeder, korianderpoeder, gember en verse koriander toe en laat het 5 - 7 minuten zachtjes koken.


Vegetarische groentencurry 
1/2 theelepel olijfolie, 1 1/2 ui gesnipperd, 3 eetlepels fijngehakte knoflook, 2 hele zwarte peperkorrels, 1 theelepel gemberpoeder, 1 1/2 theelepel garam masala, 1 1/2 theelepel kurkuma, 1 theelepel paprikapoeder, 1/2 theelepel gemalen gedroogde chilipeper, 1 theelepel zout, 1/2 middelgrote kool fijngesneden, 2 aardappels ,geschild en in stukjes, 2 tomaten fijngesneden en 225 gram diepvrieserwten
Bereiding :  In een pan op matig vuur olijfolie verhitten en daarin ui, knoflook en peperkorrels sauteren tot de ui zacht is. Gember, garam masala, kurkuma, paprikapoeder, chilipeper en zout erdoor roeren. Onder af en toe roeren laten sudderen tot de ui goed met de kruiden vermengd is. 4 eetlepels water aan de pan toevoegen. Kool, aardappels, tomaat en 2 dl water erdoor roeren. Het vuur matig hoog zetten en onder voortdurend roeren laten doorkoken tot alle groenten gaar zijn (ong. 20 minuten). Tijdens de laatste 5 minuten de doperwtjes erdoor roeren.


Gehakt met black eyed peas
5 eetlepels plantaardige olie, 1 kleine ui fijngesneden, 1 klein teentje knoflook fijngesneden, 175 ml water, 1 kleine tomaat gehakt, 1 theelepel zout, 1/2 theelepel chilipoeder, 1/2 theelepel komijn, 1/2 theelepel kurkuma, 250 gram rundergehakt, 1 blik (400 gram) black eyed peas uitgelekt  (zwarte ogen bonen), 1/2 theelepel garam masala, 1 dessertlepel citroensap, handje gehakte verse koriander en fijngehakte groene chilipepers naar smaak voor de liefhebbers
Bereiding : In een grote, diepe koekenpan op middelhoog vuur de olie verhitten. Olie toevoegen en de ui met wat chilipeper sauteren tot deze licht goudbruin is. Knoflook toevoegen en 1 minuut bakken. 1/3 van het water toevoegen plus tomaat, op smaak brengen met zout, chilipoeder, komijn en kurkuma en 1 minuut zachtjes laten koken. Rundergehakt toevoegen, rulbakken en minstens 10 minuten laten sudderen. 1/3 water toevoegen als de pan te droog wordt. Na ongeveer 10 minuten, als het vleesmengsel gaar is, de bonen erdoor roeren en 3 minuten laten sudderen. Resterende water erdoor roeren, het vuur laag zetten, de pan afdekken en zachtjes laten koken tot al het water verdampt is en de olie zichtbaar is. Van het vuur halen en de garam masala erdoor roeren. In een presenteerschaal scheppen en citroensap, koriander en groene chilipeper voor de liefhebbers erover strooien.
 
Gekruide courgette
4 eetlepels plantaardige olie, 1 ui dun gesneden, 4 courgettes geschild en in halve rondjes, 1 teentje knoflook fijngehakt, 1/2 theelepel zout, 450 ml water, 1 dessertlepel kurkuma, 1 theelepel koriander, 3 hele kruidnagels, 7 hele peperkorrels, 4 tomaten in blokjes en 2 eetlepels magere yoghurt
Bereiding :  In een grote koekenpan op matig vuur de olie verhitten en daarin de ui goudkleurig sauteren (ong. 5 minuten). Courgette, knoflook, zout, water, chilipoeder, kurkuma, koriander, kruidnagels, peperkorrels, tomaat en yoghurt toevoegen en goed vermengen. Het vuur laag zetten en 10 minuten af en toe roerend zachtjes laten sudderen.



Moslima kokoscake variatie
3 eieren, 180 gram griesmeel, 300 gram fijne suiker, 240 ml plantaardige olie,
240 ml volle yoghurt, zakje vanillesuiker, zakje bakpoeder, 2 eetlepels zelfrijzend bakmeel, geraspte kokos, vers geklopte slagroom, slagroom vanille-ijs en een handje gehakte walnoten
Bereiding : Verwarm de oven op 150 graden (heteluchtoven). Klop de eieren één voor één in een beslagkom. Voeg vervolgens eerst de droge en daarna de natte ingrediënten toe en klop alles in ongeveer 3 minuten tot een zacht en vloeibaar geheel. Doe alles in een bakblik van 20 cm en bak de cake in 30 tot 50 minuten. Het is geheel afhankelijk van je oven, dus goed opletten en regelmatig checken. Bestrooi de cake direct met de kokos. Snij het nadat het is afgekoeld in smalle reepjes of blokjes. Serveren met een bolletje ijs en een schep slagroom. Strooi de walnoten er overheen.


Geen opmerkingen:

Appelcake uit de Russell Hobbs

Wat heb je nodig :  3 appels kaneel 180 gram zachte roomboter 75 gram suiker appeltaartmix 2 eetlepels melk 8 gram bakpoeder Bereiding : app...