29 november 2014

Kookclub editie 38 : Zweden - Coby




Gestart met een borrelhapje en een lekker drankje
Knacks met kaas en spek
12 frankfurters of andere grillworstjes, 2 eetlepels mosterd (senap), 100 gram kaas (wästgöta kloster) en 12 plakjes bacon of ontbijtspek
Bereiding : Verwarm de oven voor op ca. 225 graden. Snijd de worstjes open in de lengte en besmeer de open kanten met mosterd. Snijd de kaas in smalle reepjes net zolang als de worstjes en leg ze in een vuurvaste schaal. Braad ze in ongeveer 15 minuten in de oven totdat het spek knapperig is. 


Tomatenroomsoep met witte wijn
1 blikje tomatenpuree (150 gram is zeker voldoende), 4 grote uien, 0,5 liter droge witte wijn, 1 liter room, 2 groenten-bouillonblokjes en verse basilicum als decoratie.
Bereiding : Snijd de uien in stukken en stoof ze in de boter. Voeg de tomatenpuree, de bouillonblokjes en de halve liter witte wijn toe. Laat koken en maal fijn met een staafmixer of in een blender. Zeef eventueel de stukjes ui uit de soep. Voeg de liter room toe en brengt tot aan het kookpunt. Kruid met peper en zout en strooi ter versiering wat verse basilicum over elke kom.


Gehaktballetjes in roomsaus
250 gram rundergehakt, 250 gram varkensgehakt, 1 ei, 2-3 dl room en water (of melk en water), 2 1/2 eetlepel fijngehakte uisnippers, 1/2 dl paneermeel, 2 koude gekookte aardappelen, 4-5 eetlepels boter, margarine of bakolie, zout en witte peper
Voor de roomsaus : 1 dl room, 2 dl water of vleesbouillon, Chinese sojasaus, 1 eetlepel tarwebloem,  zout en witte peper
Bereiding : Fruit de uisnippers goudgeel in een paar eetlepels boter, prak de aardappelen fijn en week het paneermeel in een beetje water. Roer alle ingrediënten tot een kneedbare fijne massa en breng deze goed op smaak met zout, witte peper en desgewenst wat fijngestoten piment.
Vorm ronde balletjes van het gehakt (met behulp van een paar in water gespoelde lepels) en leg ze op een met bloem bepoederde snijplank. Bak de gehaktballetjes daarna vrij langzaam bruin in een royale hoeveelheid boter. Roer de bezinksels in de pan los en maak een jus met een paar deciliter kokend water of vleesbouillon. Zeef de jus en voeg de room toe. Bind de saus desgewenst met tarwebloem. 

Rode kool in room
pot rode kool of verse rode kool volgens eigen recept, 1 rode ui, 2 teentjes knoflook en 4 dl room
Bereiding : sauteer de ui en de knoflook (niet bruin laten worden) en gaar dit heel erg zachtjes in de room. Warm de kool erin op. Serveren met gekookte aardappels, vosbessenjam en zure augurkjes


Gegratineerde groenteschotel
1 grote bloemkool in roosjes, 750 gram sperziebonen, 6 middelgrote tomaten, 2 eetlepels margarine, 3 eetlepels bloem, 3 dl melk, 75 gram geraspte kaas, 1 theelepel zout, beetje peper en 2 eetlepels paneermeel
Bereiding : Verwarm de oven op 225 graden. Kook de bloemkool en de sperziebonen gaar en laat ze uitlekken. Snijd een kapje van de tomaten. Vet een grote ondiepe ovenschotel dik in met boter. Leg de bloemkool in het midden en daar omheen de tomaten om en om met de bonen.
Voor de saus de margarine smelten in een steelpannetje, de bloem in zijn geheel en de melk beetje bij beetje. Roeren tot een gladde saus. Breng dit op smaak met de helft van de kaas, zout en peper. Giet de saus over de groenten en strooi de rest van de kaas en het paneermeel erover. Laat de schotel in een kwartiertje goudbruin worden.
  



Tosca
Half blik perziken, half blik peren en een blikje ananas, 50 gram amandelen, 100 gram suiker, 50 gram boter, 1 eetlepel bloem en 1 eetlepel koffieroom.
Bereiding : Verwarm de oven voor op 250 graden. Laat het fruit uitlekken. Snipper de amandelen. Doe alle ingrediënten in een klein pan met een dikke bodem. Laat de saus op middelgroot vuur onder heel goed roeren aan de kook komen. Neem van het vuur. Vet een grote ondiepe ovenschotel in. Het fruit onderin en de saus eroverheen.
Zet de schotel zo’n 10 minuten in de oven tot de Tosca goudbruin is. Dien het warm op samen met vers geklopte en zeer koude slagroom. Je kan hier eventueel nog Grand Marnier door heen doen.

Geen opmerkingen:

Appelcake uit de Russell Hobbs

Wat heb je nodig :  3 appels kaneel 180 gram zachte roomboter 75 gram suiker appeltaartmix 2 eetlepels melk 8 gram bakpoeder Bereiding : app...