02 november 2014

Hachee met rode kool en appeltjes



500 gr doorregen runderlappen, 500 gr uien, 80 gr boter , 50 gr bloem, peper, zout, ¾ liter bouillon, 2 blaadjes laurier, 2 kruidnagels, 5 geplette peperkorrels, 2 eetlepels azijn, eetlepel suiker, handvol rozijnen, 2 plakjes ontbijtkoek en keukenstroop of appelstroop.
750 gr rode kool, 1 laurierblad, zout, 4 geschilde zure appels, kaneel of een stukje pijpkaneel, bruine basterdsuiker, theelepel gemalen kruidnagel, scheutje azijn, klontje boter en wat water (ong 3 dl)

Bereiding : snij het vlees in blokjes van 2 x 2 cm en de uien in ringen. In een (gietijzeren braad)pan de boter verhitten en de blokjes vlees hierin rondom bruin bakken. Het vlees uit de pan nemen en in dezelfde pan de uien ± 15 minuten smoren. Niet bruin laten worden maar glazig. Dan het vlees bij de uien doen, de bloem erover strooien en nog ± 3 minuten bakken. Doe dit in een de slowcooker of in een braadpan met een dikke bodem en voeg de bouillon, de blaadjes laurier, de kruidnagels, de geplette peperkorrels, de azijn, de rozijnen en de suiker toe. Alles goed omroeren en met het deksel op de pan ± 5 uur (of langer) laten stoven. In een slowcooker kan het op rustig op laag een halve dag staan. De laatste 45 minuten van de gekozen stooftijd de plakjes ontbijtkoek en de stroop toevoegen. Aan het einde van de stooftijd de blaadjes laurier en de kruidnagels verwijderen en de hachee op smaak brengen met zout en peper.

Rode kool: Verwijder de buitenste bladeren van de rode kool. De kool hoeft niet gewassen te worden. Snijd de kool heel fijn. Zet de kool in een bodempje water op het vuur. Voeg kaneel en kruidnagel toe en laat de kool afgedekt 30 minuten zachtjes koken. Schil ondertussen de appeltjes en verwijder de klokhuizen. Snijd de appeltjes in blokjes. Voeg de appeltjes toe aan de kool en kook het geheel totdat de kool gaar is. Verwijder daarna de kaneel en het laurierblad en breng de kool op smaak met zout, suiker en azijn. Mocht er nog erg veel vocht in de pan zitten dan kun je dit afgieten. Roer als laatste de boter door de kool.

Geen opmerkingen:

Appelcake uit de Russell Hobbs

Wat heb je nodig :  3 appels kaneel 180 gram zachte roomboter 75 gram suiker appeltaartmix 2 eetlepels melk 8 gram bakpoeder Bereiding : app...