500 gr doorregen
runderlappen, 500 gr uien, 80 gr boter , 50 gr bloem, peper, zout, ¾ liter
bouillon, 2 blaadjes laurier, 2 kruidnagels, 5 geplette peperkorrels, 2
eetlepels azijn, eetlepel suiker, handvol rozijnen, 2 plakjes ontbijtkoek en
keukenstroop of appelstroop.
750 gr rode kool, 1
laurierblad, zout, 4 geschilde zure appels, kaneel of een stukje pijpkaneel,
bruine basterdsuiker, theelepel gemalen kruidnagel, scheutje azijn, klontje
boter en wat water (ong 3 dl)
Bereiding : snij het vlees in blokjes van 2 x 2 cm en de uien in ringen. In een
(gietijzeren braad)pan de boter verhitten en de blokjes vlees hierin rondom
bruin bakken. Het vlees uit de pan nemen en in dezelfde pan de uien ± 15
minuten smoren. Niet bruin laten worden maar glazig. Dan het vlees bij de uien
doen, de bloem erover strooien en nog ± 3 minuten bakken. Doe dit in een de
slowcooker of in een braadpan met een dikke bodem en voeg de bouillon, de
blaadjes laurier, de kruidnagels, de geplette peperkorrels, de azijn, de
rozijnen en de suiker toe. Alles goed omroeren
en met het deksel op de pan ± 5 uur (of langer) laten stoven. In een slowcooker
kan het op rustig op laag een halve dag staan. De laatste 45
minuten van de gekozen stooftijd de plakjes ontbijtkoek en de stroop toevoegen.
Aan het einde van de stooftijd de blaadjes laurier en de kruidnagels
verwijderen en de hachee op smaak brengen met zout en peper.
Rode kool: Verwijder de buitenste bladeren van de rode
kool. De kool hoeft niet gewassen te worden. Snijd de kool heel fijn. Zet de
kool in een bodempje water op het vuur. Voeg kaneel en kruidnagel toe en laat
de kool afgedekt 30 minuten zachtjes koken. Schil ondertussen
de appeltjes en verwijder de klokhuizen. Snijd de appeltjes in blokjes. Voeg de
appeltjes toe aan de kool en kook het geheel totdat de kool gaar is. Verwijder daarna de
kaneel en het laurierblad en breng de kool op smaak met zout, suiker en azijn.
Mocht er nog erg veel vocht in de pan zitten dan kun je dit afgieten. Roer als
laatste de boter door de kool.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten