Geen voorgerecht,
maar een uitgebreide rijsttafel
Atjar ketimoen
1 komkommer, zout, 1 dl water, 1 ui, 2 eetlepels azijn, 1
ontpitte rode peper en 1 eetlepel suiker
Bereiding :
Schaaf de komkommer in niet al te dunne plakken. Zet het water op met de azijn,
de suiker en wat zout. Laat het geheel aan de kook komen. Schenk het vocht over
de komkommerschijfjes. Laat alles afkoelen. Voor het serveren de atjar
bestrooien met de kleíngesneden ui en fijngesneden rode peper.
Babi ketjap
400 gram varkensvlees,
2 teentjes knoflook, peper, 1 theelepel djahe, zout, theelepel sambal
oelek,
olie, 5 eetlepels ketjap manis en 1 ui.
Bereiding : Snijd het vlees
in blokjes en wrijf het in met wat zout en peper. Verhit wat olie en braad
hierin het vlees rondom bruin. Snijd de ui klein, maak de knoflook schoon en
pers deze uit. Voeg aan
het vlees de ui, de knoflook, de djahé en de sambal toe. Laat de
kruiden even meefruiten en voeg dan de
ketjap en het water toe. Breng het geheel aan de kook en laat daarna het
gerecht op laag vuur in ca. 30 minuten gaar worden.
Rendang
1
ui, 300 gram mager rundvlees, 2
theelepels sambal oelek, water, 3 geraspte kemirienoten, klein scheutje azijn,
]/2 theelepel laos, stukje santen (1 cm)
of santenmix, zout en olie
Bereiding : Snijd de
ui klein en vermeng deze met de sambal, de kemirienoten, de laos en wat zout.
Wrijf alles fijn. Verhit wat olie en fruit hierin het kruidenpapje ca. 2
minuten. Snijd het vlees in blok-
jes,
doe het bij het kruidenmengsel en laat het snel aan alle kanten bruin worden.
Voeg zoveel water toe dat het vlees juist onder staat. Voeg nu een scheutje
azijn en de santen toe. Laat het gerecht op zacht vuur in ca. l uur gaar
worden. Dit gerecht moet helemaal droog koken. Voor het serveren moet dus alle
vocht ingekookt zijn.
Ajam
besengek
1
ui, zout, 2 teentjes knoflook, olie, 2
theelepels sambal oelek, 2,5 dl water,
1/2 theelepel trassie, scheutje azijn, 2 theelepels koenjit, 1/2 theelepel
ketoembar, 2 eetlepels santenmix, 1/2 theelepel djintan, 1/2 theelepel laos, 2
theelepels suiker en 1 kip van ca. 1 kilo.
Bereiding
:
Snijd de ui klein, maak de knoflook schoon en pers deze uit. Vermeng de ui, de
knoflook, de sambal, de trassie, de koenjit, de ketoembar, de djintan, de laos
en de suiker met wat zout.
Wrijf
alles fijn. Verhit wat olie en fruit hierin het kruidenpapje ca. 2 minuten.
Voeg het water en de azijn toe. Laat de saus even doorkoken en voeg dan de
santen toe. Verdeel de kip in vier stukken. Doe de stukken kip in de saus en
laat het gerecht op laag vuur in ca. 30 minuten gaar worden.
Sambal goreng saus
1 ui, 2 teentjes knoflook,
1 theelepels sambal oelek, ½ theelepel laos, ¼ theelepel trassie, zou, olie, 1
eetlepel tomatenpuree, 2 dl bouillon van een blokje, sap van ¼ citroen, 1
eetlepel suiker, 1 eetlepel santenmix. Per gerecht 1 maal deze hoeveelheid
maken.
Bereiding : Snijd de
ui klein, maak de knoflook schoon en pers deze uit. Vermeng de ui, knoflook,
sambal, laos en de trassie met wat zout, Wrijf alles fijn. Verhit wat olie en
fruit hierin het kruidenmengsel ongeveer 2 minuten. Voeg de tomatenpuree en de
bouillon toe.
Gebruik één van
onderstaande ingrediënten die, als ze gaar zijn, azijn, suiker en santen toe.
Daarna nog een paar minuten sudderen.
Sambal goreng telor en Sambal goreng boontjes
Voor de sambal goreng telor
wat eieren hard koken, pellen en op een schaal serveren, overgoten met een
recept sambal goreng saus. Voor de sambal goreng boontjes, sperziebonen in een
recept sambal goreng saus 12 minuten garen en daarna de laatste stappen volgen
van het saus recept.
Saté babi
500
g mals varkensvlees, 1 theelepel djintan, 1 ui, 1 eetlepel bruine suiker, 2
teentjes knoflook, 5 eetlepels ketjap manis,
zout, 1 theelepel ketoembar en peper.
Bereiding
:
Snijd het vlees in dobbelstenen. Snijd de ui klein, maak de knoflook schoon en
pers deze uit. Vermeng de ui, de knoflook, de ketjap, de ketoembar, de djintan,
de bruine suiker en wat zout en peper. Doe de blokjes vlees in de marinade en
laat alles tenminste twee uur intrekken.
Rijg
het vlees aan pennen, of stokjes en rooster het onder de grill, of boven
houtskoolvuur gaar.
Spekkoekdessert
400 g boter, 250 gram basterdsuiker, 3 theelepels
kruidnagel, 4 theelepels anijs, 2 zakjes vanillesuiker, 10 eieren 2 theelepels
nootmuskaat, 100 gram bloem, 8 theelepels kaneel 2 theelepels kardemom en zout.
Bereiding : Roer de boter met de mixer tot een lichte, romige massa. Meng de suiker en de vanille-suiker door de boter. Scheid de eieren. Voeg de eidooiers onder voortdurend kloppen beetje voor beetje aan het boter/eiermengsel toe. Sla de eiwitten stijf en schep deze voorzichtig, met een houten lepel door het mengsel. Zeef de bloem en voeg deze aan het beslag toe, samen met wat zout. Verdeel het beslag in twee delen. Voeg aan één deel de kruiden toe. Beboter een springvorm en doe hierin een dun laagje van het lichte beslag. Plaats de vorm onder de voorverwarmde oven-grill en laat het beslag in ca. 4 minuten gaar worden. Haal de vorm uit de oven en doe nu een dun laagje van het bruin beslag bovenop de gare lichte laag. Plaats de vorm weer onder de grill en laat ook dit laagje in ca. 4 minuten gaar worden. Breng nu weer een licht laagje aan, en ga zo steeds te werk tot alle beslag verwerkt is. De koek is klaar wanneer het laatste laagje beslag gaar en bruin is. Laat de koek vijf minuten afkoelen en verwijder dan de buitenrand van de springvorm. Laat de koek verder afkoelen.
Spekkoek in kleine puntjes snijden en serveer twee puntjes op een mooi bord en garneer met vers gesneden mango en een bol vanille-ijs.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten