1 rode ui, 2 teentjes knoflook, 2 eetlepel olijfolie om in te bakken, 1 theelepel paprikapoeder, 1 theelepel kurkuma, 400 gram gepelde tomaten, 1 liter water, 1 runderbouillonblokje, 0.5 bosje krulpeterselie, 150 gram gegrilde paprika uit pot, 300 gram witte bonen (pot), Turks plat brood of pide.
Bereiding : Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook fijn. Verhit een scheutje olie in een hoge
pan en fruit de ui, knoflook, paprikapoeder en kurkuma circa 3 minuten. Voeg de
gepelde tomaten, het water en het bouillonblokje toe. Breng aan de kook en laat
circa 5 minuten koken. Hak de peterselie grof. Snijd de gegrilde paprika in
repen. Voeg de witte bonen, de
gegrilde paprika toe aan de pan en laat circa 5 minuten op laag vuur
pruttelen. De laatste 2 minuten de peterselie toevoegen. Serveer hierbij het brood.
Dubai ovenschotel
Vleesvulling : 1 scheutje olijfolie, 500 gram lamsgehakt, 1 teentje knoflook, 1 ui, halve eetlepel kaneelpoeder, halve eetlepel komijnpoeder, 1 theelepel kurkuma, 1 theelepel kardemom, 2 eetlepel tomatenpuree, 2 eetlepel honing en 350 ml kippenbouillon
Vleesvulling : 1 scheutje olijfolie, 500 gram lamsgehakt, 1 teentje knoflook, 1 ui, halve eetlepel kaneelpoeder, halve eetlepel komijnpoeder, 1 theelepel kurkuma, 1 theelepel kardemom, 2 eetlepel tomatenpuree, 2 eetlepel honing en 350 ml kippenbouillon
Groentevulling : 50 gram rozijnen, 1 courgette, 1 scheutje olijfolie, 50 gram geschaafde amandelen, 100 gram pijnboompitten, 1 bosje peterselie en 1 bosje koriander
Aardappelvulling : 750 gram aardappels, 250 gram couscous, 250 ml melk, 1 scheutje olijfolie, zout en versgemalen peper
Bereiding : Verhit olie in een koekenpan en rul het gehakt. Pel en snijd de knoflook fijn. Pel en snipper de ui. Voeg de knoflook en ui toe aan het gehakt. Voeg kaneel, komijn, kurkuma, tomatenpuree en honing toe. Roer door elkaar en blus af met de bouillon en laat het een half uur stoven.
Snij de courgette in blokjes. Verhit olie in een koekenpan en bak de amandelen en pijnboompitten lichtbruin. Voeg de courgette en rozijnen toe en bak 5 minuten mee. Let op dat het niet verbrand. Hak de peterselie en de koriander en voeg ze toe aan het courgettemengsel.
Kook de aardappels gaar. Wel de couscous 10 minuten in warm water. Roer de couscous los met een vork. Pureer de aardappels, verwarm melk in een pannetje en roer het samen met olijfolie door de aardappels. Roer de couscous door de aardappelpuree. Verwarm de oven voor op 180°C. Verdeel de vleesvulling over de bodem van een ovenschaal. Verdeel de courgette er gelijkmatig over en verdeel er als laatste de aardappelvulling erover. Zet de ovenschotel in de oven en bak de ovenschotel in 30 minuten goudbruin.
Koresh
1 ui, 600 gram runderlappen, 3 zure appels, sap van 1 citroen, 150 gram verse dadels, vleesbouillonblokje, 75 gram boterSnij de courgette in blokjes. Verhit olie in een koekenpan en bak de amandelen en pijnboompitten lichtbruin. Voeg de courgette en rozijnen toe en bak 5 minuten mee. Let op dat het niet verbrand. Hak de peterselie en de koriander en voeg ze toe aan het courgettemengsel.
Kook de aardappels gaar. Wel de couscous 10 minuten in warm water. Roer de couscous los met een vork. Pureer de aardappels, verwarm melk in een pannetje en roer het samen met olijfolie door de aardappels. Roer de couscous door de aardappelpuree. Verwarm de oven voor op 180°C. Verdeel de vleesvulling over de bodem van een ovenschaal. Verdeel de courgette er gelijkmatig over en verdeel er als laatste de aardappelvulling erover. Zet de ovenschotel in de oven en bak de ovenschotel in 30 minuten goudbruin.
Koresh
zout en peper en 5 draadjes saffraan
Bereiding : Pel en snipper de ui. Snijd het vlees in blokjes van 3 cm. Schil de appels, snijd ze in stukje en meng ze met de helft van het citroensap. Ontpit de dadels en snijd ze in 3 stukjes. Verhit de boter en bak hierin het vlees bruin. Zet het vuur laag en voeg de ui toe. Nog 4 minuten bakken. Voeg de helft van de appels, alle dadels, 1 theelepel zout, een halve theelepel peper, de saffraan en de rest van het citroensap toe. Vervolgens zoveel heet water en het bouillonblokje toe tot alles net onder staat. Laat alles in 3 uur gaar worden. Voeg eventueel nog wat bouillon toe. Vlak voor het serveren de rest van de appel zachtjes bakken en door het vlees doen. In totaal nog een paar minuutjes sudderen.
Fattoush
4 shoarmabroodjes, 1 komkommer, in blokjes, 1 bakje cherry tomaten (250 g), in vieren, 1 groene paprika, 2 bosjes bosui in ringen, 1 bakje platte peterselie, alleen de blaadjes, 1 bakje munt, alleen de blaadjes, 1 bakje basilicum, alleen de blaadjes
4 shoarmabroodjes, 1 komkommer, in blokjes, 1 bakje cherry tomaten (250 g), in vieren, 1 groene paprika, 2 bosjes bosui in ringen, 1 bakje platte peterselie, alleen de blaadjes, 1 bakje munt, alleen de blaadjes, 1 bakje basilicum, alleen de blaadjes
4 eetlepel extra vierge olijfolie, 2 eetlepel balsamicoazijn, citroensap naar smaak, zout en peper versgemalen en 2 teentjes knoflook, geperst .
Bereiding : Grill of toast de broodjes en snij ze in puntjes. Alle kruiden en groenten vermengen. Doe de olie, citroensap, knoflook en azijn op het laatst erover en de puntjes brood.
Umm Ali
1 pakje bladerdeeg, 150 gram geschaafde amandelen, 50 gram pistachepitten, 250 gram suiker, 100 gram rozijnen, 1 liter melk, kaneelpoeder en 250 ml slagroom
1 pakje bladerdeeg, 150 gram geschaafde amandelen, 50 gram pistachepitten, 250 gram suiker, 100 gram rozijnen, 1 liter melk, kaneelpoeder en 250 ml slagroom
Geen opmerkingen:
Een reactie posten