22 juli 2012

Kookclub editie 31 - Kroatië - Cor





We beginnen met Sljivovica, dat is een pruimenjenever en een borrelhapje.

Cevapcici
250 gram lamsgehakt
250 gram rundergehakt
1 geklopt ei
paar druppels tabasco
1 tl oregano
1 tl zout
1 tl paprika
1 grote teen knoflook, fijngehakt
2-3 el bouillon

Bereiding : Meng alle ingrediënten. Vorm hiervan worstjes van een vinger dik en een vinger lang. Laat die in de koelkast opstijven. Daarna grillen.
Serveren met rauwe uienringen en ajvar (een joegoslavisch mengsel van paprika, ui en tomaat)











  
Champignon-aardappelsoep
3 el olijfolie
1 kleingesneden ui
500 gr in plakjes gesneden champignons
250 gr geschilde en in blokjes gesneden aardappelen
3 ontvelde en in stukjes gesneden tomaten
2 el fijngehakte peterselie
1 1/2 l bouillon
1 el maizena
zout, peper
1 dl zure room

Bereiding : Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit hierin de kleingesneden ui ca 3 minuten. Voeg de plakjes champignons toe en fruit deze ca 3 minuten mee. Voeg de blokjes aardappel toe en fruit het geheel onder regelmatig omscheppen nog ca 5 minuten.Voeg de stukjes tomaat, de fijngehakte peterselie en de bouillon toe en breng de soep aan de kook.
Draai de hittebron laag, leg een deksel op de pan en laat de soep ca 15 minuten zachtjes koken. Maak de maïzena aan met wat water en bind hiermee de soep en maak het geheel op smaak met wat zout en peper. Roer de zure room vlak voor het serveren erdoor.












Kroatische stoofschotel met rijst 
750 gram schouderkarbonades zonder bot
2 uien
5 tenen knoflook
100 gram grof gesneden spekblokjes
1 paprika (kleur naar keuze)
1 kleine aubergine
150 gram sperziebonen
2 middelgrote vastkokende aardappels
1 blik gepelde tomatenblokjes
1 potje witte bonen
1 el paprikapoeder ( mild of pikant)
1 tl thijm
1 laurierblaadje
2 maggiblokjes
1 dl rode wijn
3 el olijfolie
versgehakte bladpeterselie
peper en zout uit de molen
Bereiding : Snijd het vlees in flinke dobbelstenen. De verschillende groentesoorten maak je schoon en je snijdt ze grof. Hak de knoflook fijn. Spoel de witte bonen in de zeef af.
Verhit in de olie en bak eerst de spekblokjes en het vlees aan tot dit begint te bruinen. Voeg achtereenvolgens, met kleine tussenpozen, de uien, knoflook, paprika, sperziebonen, aubergine, aardappelen de tomatenblokjes toe. Nu kunnen de kruiden erbij, de maggiblokjes en de wijn. Doe de deksel op de pan en laat alles 50 minuten zachtjes stoven. Voeg nu de witte bonen toe en laat alles nog 10 minuten pruttelen. Breng (indien nodig) je gerecht op smaak met peper en zout uit de molen. Strooi er vlak voor het serveren fijngehakte peterselie over.
Rijst als bijgerecht, maar het kan ook met versgebakken brood. Wij eten er gewone witte rijst bij.

Shopska salade
4 tomaten, 1 komkommer, 2 paprika′s en 1 rode ui snijden, mengen met de olijfolie en  met zout azijn en olie op smaak brengen. Verdelen over 4 bordjes en de kaas erover strooien. Origineel is schapenkaas, wij hebben jonge schapenkaas genomen en deze verkruimeld.













Lenja pita (appelkoek)
250 gram boter,
150 gram poeder suiker,
2 eetlepels zure room,
3 eigeel
1 zakje bakpoeder (16 gram),
500 gram meel (tarwe bloem),
1 citroenschil geraspt,
½ theelepel nootmuskaat,
mespuntje zout
Voor de vulling:
1 kg appels geraspt,
100 gram suiker,
150 gram grof gemalen walnoten,
50 – 100 gram blanke rozijnen,
1 theelepel kaneel 
Bereiding : Roer de boter, poedersuiker en eigeel zolang het een lichtgele schuimige massa wordt. Voeg de zure room, citroenschil, nootmuskaat en zout toe en nog even kort mengen. Meng de bloem en bakpoeder goed, voeg dit toe aan de boter massa en kneed het geheel tot een deegbal. Het deeg blijft kruimelig. 
Geraspte appels in een pan met suiker mengen en op het vuur ongeveer 5 minuten zachtjes koken zodat het vocht verdampt. Laten afkoelen en voeg walnoten rozijnen en kaneel toe.
Vet de bakplaat met boter. Doe de helft van het deeg in de bakplaat, druk het licht aan en vorm een randje van 1 cm. Verdeel het appelmengsel over het deeg en bedek met de rest van het deeg.
Bak de koek ongeveer 40 min op 180 graden in een voorverwarmde oven. Zodra de koek uit de oven komt kan er het beste een dun laagje poedersuiker overheen gestrooid worden. Snij hiervan kleine puntjes of vierkantjes.
Serveer met Kroatische perenlikeur, een bolletje slagroomijs of warme vanillesaus. Wij kozen in eerste instantie voor de likeur, maar konden dit niet krijgen, dus een flinke bol slagroomijs.

Geen opmerkingen:

Appelcake uit de Russell Hobbs

Wat heb je nodig :  3 appels kaneel 180 gram zachte roomboter 75 gram suiker appeltaartmix 2 eetlepels melk 8 gram bakpoeder Bereiding : app...