31 juli 2011

Kookclub editie 27 - Japan - Cor




Welkomstdrankje was natuurlijk Saké. Daar was geen twijfel over mogelijk. Cor had hierbij lekkere wontonrolletjes gemaakt.

Voor 8 rolls:
1/4 rode ui
50 gram dungesneden kipfilet met tuinkruiden (vleeswaar)
50 gram ragfijn geschaafde witte kool
1/2 theelepel kerriepoeder
3 eetlepels appelsap
zout
8 wontonvellen (diepvries) verkrijgbaar bij de toko
Voor dipsaus:
2 eetlepels limoensap
5 eetlepels sojasaus
1 theelepel bruine suiker
Bereidingswijze : Pel de ui en schaaf hem ragfijn. Snijd de kipfilet in flinterdunne reepjes. Schep de ui, kipfilet en kool door elkaar. Klop de kerriepoeder, appelsap en wat zout door elkaar. Schep het door het koolmengsel en laat het een kwartiertje intrekken. Spreid de deegvelletjes uit en laat ze ontdooien. Verdeel de koolsalade erover. Rol het geheel op. Stoom het in ongeveer 5 minuten. Voor de dipsaus : Roer het limoensap, de sojasaus en bruine suiker door elkaar. Geef dit in een apart kommetje erbij. P.p. zijn 2 rolletjes prima als appetizer.

Noodlesoep met gemarineerde kip en paksoi.
350 g kipfilet; 1,5 l water; 3 kippenbouillontabletten; 1/2 komkommer; paksoi; 250 g udon (japanse mie) of anders eiermie; 1 dl teriyakimarinade; 150 g tauge; 1 tl sesamolie; 2 dunne preien; 1 rood pepertje of tl sambal; 1 teentje knoflook
Bereiding : De kipfilet minimaal een half uur laten marineren in de marinade. Komkommer over de lengte in vieren snijden, vruchtvlees eruit en in boogjes snijden. Paksoi in repen snijden, prei snijden.
De kipfilet eerst droog deppen en dan grillen of in een beetje olie gaarbakken in een anti-aanbakpan. Kip laten afkoelen en in dikke plakken snijden. Ondertussen de prei in wat olie bakken. Voeg het water met de bouillonblokjes toe en laat het 10 minuten trekken. Kook de mie gaar zoals vermeld staat op de verpakking. De paksoi en komkommer bij de soep voegen. Knoflookteentje erboven uitknijpen, pepertje fijnsnijden en samen met de tauge en sesamolie toevoegen. Eventueel wanneer nodig op smaak brengen met zout, peper en ketjap. Verdeel de mie en kip over grote soepkommen, schep de soep erop en strooi er koriander en seroendeng over.
Serveertips : Zet een schaaltje seroendeng en ketjap op tafel.


Kip Teriyaki en Japanse beef voor degene die geen vis lusten
Voor de kip heb je nodig :
een stukje gemberwortel van 3 cm
4 eetlepels Japanse soyasaus
4 eetlepels Sake
1 eetlepel mirin
1 eetlepel suiker
450 gr kippeborstfilet
3 eetlepels olie
peterselie
sesamzaad
Bereiding : Schil het stukje gemberwortel en rasp dit fijn. Roer een marinade van soyasaus, sake, mirin, suiker en het gemberraspsel. Leg de kipfilets (in dunne plakjes gesneden hier in en laat deze 2 uur op een koele plaats marineren.
Verhit nu de olie en bak de kip in 5 minuten rondom bruin. Neem de kip uit de pan en schep de olie eruit. Leg de kip weer terug in de pan, schenk de marinade erbij en laat het op
een laag vuur, in een afgesloten pan, in 10 minuten gaar stoven. Knip de peterselie fijn. Rooster in een droogverhitte koekepan 2 eetlepels sesamzaad goudbruin.
Serveer met de peterselie  en het sesamzaad erover.
Voor de Japanse beef heb je nodig :
Twee eetlepels olie
1/2 eetlepel sesamolie
Twee teentjes fijngehakte knoflook
300 gram biefstuk of ossenhaas in dunne plakjes gesneden
150 gram tauge
250 gram peultjes
1cm verse fijngehakte gemberwortel
Drie eetlepels Kikkoman sojasaus
Bereiding : Vlees snijden in dunne plakjes, peultjes en tauge schoonmaken, gember en knoflook fijnhakken. Knoflook en gember fruiten in de olie/ sesamolie. Op hoog vuur het vlees dichtschroeien en heel kort roerbakken. Uit de pan halen onder alufolie warm houden. Tauge, peultjes en soyasaus een minuut of 5 roerbakken en op het laatst het vlees nog heel even mee verwarmen. Direct serveren met sesamzaadjes en rijst naar keuze



Japanse spinazie met sesamdressing (Horenso no gomayogoshi)
750 gram Spinazie (verse)
2 eetlepels Tahin (sesampasta)
2 theelepels Miso (sojabonenpasta)
1 eetlepel Kikkoman soyasaus
2 theelepels Mirin (kookrijstwijn)
Bereiding : Was de spinazie in ruim water en laat de spinazie goed uitlekken. Verwijder
de grove stelen. Doe de spinazie met aanhangend water over in een pan. Laat de spinazie op matig hoog vuur slinken. Schep de spinazie regelmatig om. Doe de spinazie over in een vergiet. Spoel de spinazie snel af onder koud stromend water om het kookproces te stoppen. Laat de spinazie goed uitlekken en druk met de houten lepel zoveel mogelijk vocht eruit. Roer in de schaal de tahin met de miso, de sojasaus en de rijstwijn tot een dressing. Hak de spinazie fijner en schep de spinazie door de dressing. Schep het geheel in kleine kommetjes per persoon.


Salade met kip
400 gram kipfilet
1 el namami togarashi (Japans 7 kruidenpoeder of de 5 kruidenpoeder + chilipoeder)
5 el zonnebloemolie
1 el sesamzaad
1/2 komkommer
1 ananas, geschild
2 el zoute sojasaus
2 el citroensap
100 gram taugé
200 gram gemengde sla
enkele takje skoriander
Bereiding : Bestrooi de kip met het specerijenmengsel. Verhit 2 el olie in een pan en bak de kipfilet op hoog vuur in een paar minuten rondom bruin. Zet het vuur laag en laat de kip in ongeveer 10 minuten gaar worden. Laat afkoelen.
Rooster ondertussen de sesamzaadjes 2 minuten in een pan met anti-aanbaklaag. Snijd de komkommer in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd de komkommer schuin in dunne plakken. Snijd de ananas in plakken en snijd de plakken doormidden. Meng de sojasaus met het citroensap en 3 el olie tot een dressing.
Meng de komkommer met de taugé, de sla en de ananas. Schep de dressing erdoor. Snijd de kip in dunne plakken en verdeel over de sla. Bestrooi met het sesamzaad . Garneer met een paar takjes koriander
  
Voor de visliefhebbers had Cor twee gerechten gemaakt 

Zalm met eieren uit de oven
4 moten zalm (ca. 125 g/per stuk), zout, 4 el sake, 4 gepelde en overlangs gehalveerde hardgekookte eieren, 1 in plakjes gesneden citroen, enkele partjes citroen, 1/2 dl japanse sojasaus
Bereiding : Bestrooi de moten zalm met wat zout en besprenkel ze met de sake (of de sherry). Laat de moten zalm ca. 15 min. staan. Verwarm de oven 10 min. voor op 200 graden. Leg de moten zalm op vellen alu-folie. Plaats de gehalveerde eieren en de plakjes citroen op de moten vis. Vouw de alu-folie rond de belegde moten zalm, zodat er pakketjes ontstaan. Bak de pakketjes ca. 20 min.in een voorverwarmde oven op 200 graden tot de vis gaar is. Verwijder de plakjes citroen uit de pakketjes en leg de moten zalm met de eieren op bordjes of schaaltjes. Serveer de zalm direct en geef er apart sojasaus bij.

Japans gestoomde vis
2 bosuitjes
8 takjes koriander
1/4 winterwortel
100 gr sperciebonen
2 verse scholfilets á 125 gram
4 eetlepels Hoisinsaus
1 visbouillontablet
zout
Bereiding : Was de bosuitjes en de koriander. Snijd de uitjes in smalle reepjes. Schil de peen  en snijd deze ook julienne. Haal de boontjes af en breek de in stukjes. Bestrijk de schol met de hoisinsaus aan twee kanten. Breng 1 liter water aan de kook met de bouillontablet. Hang daarboven het stoommandje of gebruik een electrische stomer. Leg de groenten en koriander in het mandje en leg de schol hierop. Stoom ze afgedekt 20 minuten. Bestrooi alles met wat gemalen zout.
Serveer ze met wat sweet chilisaus apart erbij.




Dan het dessert, dat was chocolade droom. Een heel apart gerecht. Wel wat machtig maar niet zo zoet als het doet vermoeden.

Hiervoor is nodig :
2 blokken tofu
1 grote banaan
350 g pure chocolade
1 zakje vanillesuiker
beker slagroom (wordt niet helemaal gebruikt)
Bereidingswijze : Smelt de chocolade au-bain marie. Maal de tofu in een keukenmachine fijn. Voeg de gesmolten chocolade en vanillesuiker toe en mix 2 minuten. Voeg zoveel room toe tot het een echt goed homogeen mengsel is. geworden. Snijd de banaan in plakjes.
Schep in kommetjes een laagje chocolade-tofu mengsel. Leg hier plakjes banaan op en schep hier weer een laagje chocolade-tofu op. Laat 2 uur opstijven in de koelkast.
Haal het ruim tevoren uit de koeling en garneer met nog wat plakjes banaan.

Geen opmerkingen:

Appelcake uit de Russell Hobbs

Wat heb je nodig :  3 appels kaneel 180 gram zachte roomboter 75 gram suiker appeltaartmix 2 eetlepels melk 8 gram bakpoeder Bereiding : app...