Borrelhapjes :
1 kop kikkererwten, 7,5 dl water, 0,6 dl citroensap, 0,6 dl olijfolie, 2 teentjes knoflook, grof gehakt, 2 eetlepels water, beetje zout en milde paprikapoeder.
Bereiding : Kikkererwten een hele nacht weken. Laten uitlekken en in een pan doen. Water toevoegen en aan de kook brengen. Zonder deksel 1 uur laten koken, daarna uitlekken. De erwten, citroensap, olie, knoflook en 2 dl water en zout in een keukenmachine doen en in 30 seconden tot een gladde puree mixen. Met paprikapoeder bestrooid, samen met Arabisch brood en tabouleh als borrelhapje serveren.
Shorbet mozwat ma khodrah (lamsgroentensoep met rijst)
Helaas geen receptuur
Knoflook citroenkip
600 gram kipfilet, sap en rasp van 1 citroen, 6 teentjes knoflook, uitgeperst, 8 eetlepels olijfolie, theelepel cayennepeper, 500 gram aardappels in kwarten en een handje basilicum, geknipt.
Bereiding : Meng de olijfolie met citroensap en rasp, zou en peper naar smaak, cayennepeper en knoflook. Marineer de kip in de helft van het mengsel gedurende een nacht. Leg de kip in een ovenschaal. Kook de aardappels 10 minuten. Leg ze dan naast de kip en giet de rest van de marinade erover. Bak dit geheel in een voorverwarmde oven op 180 graden. Bestrooi met basilicum.
Libanese rijst
1 eetlepel olijfolie met een klontje boter, 1 gesnipperde ui, 2 eetlepel pijnboompitten, 2 theelepels kaneel, 100 gram mager lamsgehakt en 250 gram langkorrelige rijst, afgespoeld en uitgelekt.Bereiding : Verhit het olie-botermengsel in een zware pan en bak de ui tot ze begint te kleuren. Roer de pijnboompitten erdoor en bak ze tot ook deze verkleuren. Voeg de kaneel en het gehakt toe. Bak alles 2-3 minuten op matig vuur en roer de rijst erdoor totdat alle korrels zijn bedekt.
Voeg ongeveer 5 dl water toe en wat zout en peper en breng alles aan de kook. Temper het vuur en laat de rijst 15 minuten zachtjes koken, tot al het water is opgenomen. Zet het vuur uit, dek de pan af met een schone theedoek, leg het deksel erop en laat dit nog 15 minuten staan.
Champignon salade
300 gram champignons gehalveerd, 2 teentjes knoflook gesnipperd, 1 gesnipperde ui, 1 rode paprika in blokjes, handje bieslook geknipt, 3 eetlepels citroensap, peper, zout en 5 eetlepels olijfolie.
Bereiding : Klop voor de dressing de citroensap met de olijfolie, knoflook, zout en peper. Schep de champignons, ui en paprika door elkaar en giet de dressing erover en bestrooi het met bieslook.Hindbeh bil-zeyt (wilde spinazie in olijfolie)
750 gr wilde spinazie, 2 tenen knoflook, gepeld, 3-4 eetlepels olijfolie en 3/4 eetlepel zout
Bereiding : ontdoe de spinaziebladen van de grove en/of lelijke stelen. Was de spinazie goed. Kook de spinazie met aanhangend water en het zout in een pan met het deksel erop. Tot ze gaar is (plm. 10 minuten) Afgieten maar niet uitknijpen.
Doe de knoflook en olijfolie in een koekenpan en fruit de knoflook tot ze licht bruin is. Haal de knoflook uit de pan. Doe de spinazie erin en bak deze al omscheppend gedurende een minuut of twee. Op smaak brengen met zout. Opdienen in een schaal.
Vleesballetjes in yoghurtsaus
750 gram rundergehakt, 1 middelgrote gesnipperde ui, 1 eetlepel verse dille fijngehakt, 0,5 theelepel kardemom, 1 theelepel komijnpoeder, 2 eetlepels olijfolie, 5 dl yoghurt, 1 eetlepel maizena, opgelost in 1 eetlepel water, 2 eetlepels verse korianderblaadjes en 1 theelepel komijnzaadjes.
Bereiding : Gehakt, ui, dille, kardemom en komijn in een grote kom vermengen en balletjes vormen, ongeveer 1 eetlepel per balletje. Verhit de olie in een zware pan en voeg de balletjes toe. Op matig vuur ongeveer 10 minuten rondom bruinbakken. Op keukenpapier laten uitlekken.Maak de saus door de maïzena en yoghurt in een pannetje glad te roeren. Laat dit 5 minuten sudderen tot de yoghurt is ingedikt. De maïzena voorkomt dat het gaat klonteren. Voeg de balletjes bij de yoghurtsaus en laat het geheel nog 5 minuten sudderen. Roer de koriander en het komijnzaad erdoor. Serveer de balletjes met een uiensalade of in warm pitabrood.
Tabouleh
50 gram bulgur, 3 tomaten in blokjes, halve komkommer in blokjes, 1 gesnipperde ui, 4 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels citroensap, handje koriander en munt, beide geknipt.
Bereiding : Week de bulgur 1,5 uur in koud water en laat hem uitlekker. Schep de tomaten, komkommer, bulgur, ui, munt, koriander, peper en zout naar smaak door elkaar. Klop de olijfolie met de citroensap en giet dat over de salade en schep alles goed om.Origineel is dit met geroerbakte garnalen.
Gebakken appel met rozenwater
250 gram
basterdsuiker, 500 ml water, 2 eetlepels rozenwater, 4 appels (liefst Granny
Smith) 50 gram gedroogde
abrikozen, fijngehakt, 2 eetlepels gehakte gekonfijte stemgember, 100 gram sultanas
en de geraspte schil van 2 biologische limoenen.
Bereiding : Verwarm de oven voor op 180 C. Vet een ovenschaal in. Breng suiker, water
en rozenwater aan de kook en laat gedurende 4 minuten zachtjes koken. Giet de
vloeistof in een ovenschaal.Meng de abrikozen, gember, rozijnen en geraspte
citroenschil. Haal de klokhuizen uit de appels en vul ze met het gedroogde
vruchtenmengsel. Leg ze in de ovenschaal en lepel er wat siroop over. Dek goed
af met aluminiumfolie en bak in de voorverwarmde oven gedurende 20-30 minuten
of totdat de appels zacht zijn. Doe af en toe wat siroop over de appels terwijl
ze bakken.
Dit is een willekeurig gekozen recept, de receptuur van Coby was niet terug te vinden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten