21 november 2009
Kookclub editie 22 - Italie - Coby
Antipasta
allerlei hapjes op een mooi bord : salami, tomaatjes, mozzarell en basilicum, olijven, parmaham, bruchetta, mortadella en gemarineerde uitjes
Polenta Elisa
1,5 dl melk, 6 dl water, 150 gram maismeel, 40 gram boter, 2 teentjes knoflook in dunne plakjes, 3 eetlepels olijfolie, 1 blikje tomatenblokjes, 1 takje verse rozemarijn, van 1 takje tijm de blaadjes, 200 gram gorgonzola, 100 gram mascarpone, 125 gram mozzarella, 60 Parmezaan geraspt, 1 eetlepel fijngesneden basilicumblaadjes, 1 ons Prosciutto of salami,
peper en zout
Bereiding : Breng de melk met het water aan de kook. Klop met een garde het maismeel erdoor en laat de pap ongeveer 25 minuten zachtjes koken, roer regelmatig door. Roer de boter erdoor en schep het over in een met water omgespoelde ovenschotel. Strijk de bovenkant glad en laat de polenta helemaal afkoelen. Fruit de knoflook, rozemarijn, tijm en tomatenblokjes zachtjes in de olie. Breng op smaak met peper en zout. Laat de saus onder af en toe roeren langzaam inkoken tot een dikke saus. Stort de afgekoelde polenta op een bord en snijd deze horizontaal doormidden.
Schenk de helft van de saus in een ovenschaal, leg daar een halve polenta koek op en verdeel de plakjes gorgonzola en mozzarella erover. Verdeel de mascarpone er over met de in stukjes gesneden prosciutto en strooi de helft van de parmezaan en alle basilicum er overheen. Leg de andere helft van de polenta koek erop, bestrijk met de resterende saus en de andere helft van de parmezaan. Zet de schotel met een deksel erop in een voorverwarmde oven van 200 graden voor 20 minuten. Tenslotte nog 10 minuten zonder deksel.
Involtini alla Barese (gevulde runderrolletjes)
50 gram geraspte Parmezaan, 2 teentjes knoflook uit de knijper, 1 eetlepel fijngesnipperde peterselie en basilicum, 4 dunne plakken rosbief, 4 plakken ham, 1 kleine ui in dunne schijfjes, 2 eetlepels olie, 1 dl witte wijn, 1 dl runderbouillon en blikje uitgelekte tomatenblokjes.
Bereiding : Meng de kaas met de knoflook en de kruiden. Leg de plakjes ham op de rosbief en verdeel het kaasmengsel erover. Rol de vleeslapjes op en steek ze met een prikker vast. Verhit de olie en bak de vleesrolletjes rondom bruin. Bak de ui ongeveer 2 minuten mee. Schenk er dan de wijn bij en laat de alcohol verdampen. Doe dan de bouillon en de tomatenblokjes erbij. Stoof de rolletjes in ongeveer 20 minuten gaar met een deksel op de pan.
Branzino al pesto
400 gram zeebaars, pesto, peper en zout.
Voor de saus : 50 gram krabsticks in plakjes, 1 gesnipperde sjalot, 1 fijngesneden rode peper, 1 fijngesnipperd teentje knoflook, 1 takje tijm, 1 laurierblaadje, 1 dl droge vermouth, 1 dl room, 100 gram boter, peper en zout
Bereiding : neem 4 grote vellen aluminium folie, vouw ze dubbel en bestrijk ze met de pesto. Leg de vis erop en bestrooi met zout, peper en pesto. Vouw de folies heel goed dicht en leg deze in een voorverwarmde oven van 200 graden. Verwarm voor de saus de boter en fruit hierin heel licht de sjalot met peper. Voeg dan de tijm, laurier en knoflook toe. Roer alles even goed door en blus met vermouth. Schenk de room erbij en laat de saus zachtjes koken en binden. Zeef de saus en verwarm de krabsticks er in. Nogmaals proeven en eventueel zout en peper erbij.
Hierbij hadden we ook gevulde portobello, maar het recept is niet meer te vinden. Maar er staan er voldoende op internet en in kookboeken.
Citroensorbet
citroensorbetijs, 4 verschillende soorten heel fijngesneden vers fruit, 2 flesjes ijskoude Grodino, grenadine, citroensap en suiker
Bereiding : neem 4 glazen en door de rand van de glazen in het citroensap en de suiker. Doe het fruit in de glazen en zet dit tot gebruik in de koeling. Vlak voor het opdienen de glazen uit de koeling nemen en er een bolletje ijs in doen. Schenk de Grodino hierover en dan een scheutje grenadine.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Curry met bloemkool en kip
1 bloemkool 1 ui 250 gram kipfilet in blokjes 4 teentjes knoflook geperst 1 theelepel geraspte gember 1 eetlepel ...

-
We hebben al een tijdje geen vis gegeten, dus het is hoogtijd om een receptje op te duikelen voor morgen (maandag). Het is een gemakkelijk r...
-
In een artikel over Paul de Leeuw vond ik onderstaand recept wat zijn schoonmoeder altijd maakte, net weer iets anders als mijn eigen recept...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten