22 februari 2009

Kookclub editie 20 - China - Ad




Dim sum - egeltjes van varkensvlees
120 gram kleefrijst, 600 gram mager varkensvlees, 40 gram kleine rode Thaise uitjes, 1 teentje knoflook, 1 eiwit, 1 eetlepel olie, 1 theelepel palmsuiker, 1 eetlepel fijngehakte korianderblaadjes, 3 eetlepels heldere sojasaus, 1 eetlepel rijstwijn en peper uit de molen.
Bereiding : Was de rijst in een zeef met koud water en laat hem de hele nacht onder water staan. Vervolgens zorgvuldig laten uitlekken. Hak het vlees heel klein. Pel de ui en knoflook en hak ze fijn. Verwarm de olie in een braadpan, voeg de knoflook en ui toe, bestrooi deze met de suiker en laat dit glaceren en  kleuren. Laat weer afkoelen en doe het bij het gehakte vlees. Kneed het mengsel en voeg al knedend de koriander, de sojasaus, het eiwit, de rijstwijn en het zout en de peper toe.
Vorm van de vleespasta ongeveer 28 balletjes van 20 gram. Strooi de uitgelekte rijst op een plank en rol de balletjes net zolang door de rijst tot ze ermee bedekt zijn. Stoom de balletjes in een stoomkoker of stoommandje. Laat de egeltjes ongeveer 20 minuten stomen.

Roergebakken rundvlees - Gao shao niu rou
400 g biefstuk, 1 eetlepel rijstwijn, l grote of 2 kleine wortelen, 2 stelen bleekselderij, 2 eetlepels sesamolie, 1 eetlepel rijstwijn of droge sherry, 2 eetlepels sesamolie, 1 eetlepel chilibonensaus, 1 eetlepel lichte sojasaus, 1 teentje knoflook, gesnipperd, 1,5 theelepels lichtbruine basterdsuiker, 2 tot 3 bosuitjes, in ringetjes gesneden, l theelepel gesnipperde gemberwortel en gemalen Szechuanpeper naar smaak
Bereiding :  Snijd het vlees, de wortel en de bleekselderij in smalle reepjes. Verhit de sesamolie in de hete wok. Zet het vuur laag en roerbak de reepjes vlees met de wijn of de sherry tot ze niet meer rood zijn. Giet het vrijgekomen vocht uit de wok en bewaar het. Blijf roerbakken tot het vlees droog is. Voeg de bonensaus, de sojasaus, de knoflook en de suiker toe, schep goed om en voeg de wortel en de bleekselderij toe. Draai het vuur hoog en voeg de bosuitjes, de gember en het opgevangen vocht toe. Blijf omscheppen tot heg vocht is verdampt. Breng op smaak met de peper en serveer meteen.



Mihoen met kip en peultjes
225 gram mihoen, 2 eetlepel arachideolie, 225 gram kipfilet in reepjes, 2 teentjes knoflook, geperst, 1 theelepel Chinese kerriepoeder, 1 theelepel verse gemberwortel, 1 rode paprika in reepjes, 75 gram peultjes in reepjes, 1 eetlepel lichte sojasaus, 2 theelepels rijstwijn, 2 eetlepels kippenbouillon, 1 theelepel sesamolie en 1 eetlepel fijngehakte koriander
Bereiding : Laat de mihoen 4 minuten in warm water staan, giet hem af en zet dit apart. Verwarm de olie in een warme wok en roerbak de kip 2-3 minuten. Voeg knoflook, gember en kerriepoeder toe en bak 1 minuut. Voeg de paprika en de peultjes toe en roerbak dit 3 minuten. Roer de mihoen, de sojasaus, de rijstwijn en de bouillon erdoor en laat dit 1 minuut koken. Sprenkel de sesamolie eroverheen en bestrooi het gerecht met koriander. 


 
Citroenkip
1 citroen, 450 gram kipfilet, in dunne reepjes, 1 ei,1 eetlepel maizena, 4 eetlepels olie, 100 ml kippenbouillon (van tablet), 1 eetlepel sojasaus, licht  en 1, 5 eetlepel droge sherry, 0,5 theelepel chilipoeder en 1 bosuitje in schuine ringetjes
Bereiding : Citroen schoonboenen, schil fijn raspen en citroen uitpersen. Ei splitsen en eiwit loskloppen. In kom kip met losgeklopte eiwit, 1/2 eetlepel maizena, helft van citroenrasp en zout en peper naar smaak door elkaar scheppen en 10 minuten laten staan. In wok olie verhitten en kip 5 minuten roerbakken. In vergiet laten uitlekken. In pan bouillon met 3 el citroensap, rest van citroenrasp, sojasaus, sherry en chilipoeder aan de kook brengen. Op laag vuur 3 min. zachtjes laten koken. Rest van maïzena losroeren met 1 el water en al roerend aan saus toevoegen. Blijven roeren tot saus licht gebonden is. Op smaak brengen met zout en peper. Bosuitjes en kip erdoor scheppen en alles op hoog vuur 2 minuten verwarmen.

Zoetzuur van komkommer - Tan chu huang gua
(een dag van tevoren maken is het lekkerst)1 komkommer, 3 theelepels poedersuiker, 1,5  theelepel rijstazijn , 1,5 theelepel zout, 1,5 theelepel rode chili-olie en sesamolie naar smaak.
Bereiding : Halveer de ongeschilde komkommer in de lengte, schraap er de zaadjes uit en snijd de komkommer in blokjes. Bestrooi deze met het zout en laat deze een uurtje rusten. Giet het vrijgekomen vocht af. Schep de overige ingrediënten er doorheen en druppel vlak voor het opdienen de sesamolie eroverheen.




Gepocheerde pimentperen
4 grote rijpe peren, 3 dl sinaasappelsap, 2 theelepels pimentpoeder, 60 gram rozijnen, 2 eetlepels gele basterdsuiker en sinaasappelrasp voor garnering
Bereiding : Verwijder met een appelboor het klokhuis uit de peren. Schil de peren en halveer ze. Leg de peren in een pan en voeg, de rasp, het pimentpoeder, de rozijnen en de suiker toe en verwarm het mengsel zachtjes tot de suiker is opgelost. Laat het daarna ongeveer 1 minuut koken. Zet het vuur lager en laat het nog 10 minuten koken tot de peren gaar maar nog wel stevig zijn. Serveer de peren met een beetje rasp en siroop.

Geen opmerkingen:

Vietnamese noedelsalade met gegrilde kip ( bún thit nuong)

  Ingrediënten voor 4 personen : 4 stengels sereh (citroengras),  5 tenen knofloo,k 2 sjalotten, 5 eetlepels lichtbruine basterdsuiker, 90 ...