14 juni 2006

Jamaicaanse jerk kip

Maandag gezien in het programma Food en Fit op RTL4.



Nodig :
4 hele kippenbouten of het gewicht in drumsticks

Voor de jerkmix (kip marinade)
3 habanero pepers (zijn superheet, gebruik anders gewone of M Janette)
3 tenen knoflook
2 theelepels tijm
½ theelepels nootmuskaat
3 bosuitjes
2 pommodori tomaatjes
Sap van een ½ limoen
80 ml arachide olie
5 dl yoghurt

Voor de couscous
1 pond couscous (snelkook uit de supermarkt)
1 rode paprika klokhuizen eruit en in kleine blokjes gesneden
1 klein stukje verse gember geschild en geraspt of poeder
3 pruimen liefst vers, anders gedroogd
50 gr krenten
Sap en rasp van 2 sinaasappelen
2 uien gesnipperd
4 tenen knoflook geperst
Snuf nootmuskaat
Snuf koriander gemalen
Snuf kerriepoeder
Snuf paprika poeder
Olijfolie
2 citroenen

Werkwijze :
Maak als eerste de kipmarinade door alle ingrediƫnten voor de marinade in de keukenmachine te mengen tot je een egale pasta krijgt. Snij de kippenbouten in en wrijf de kip goed in met peper en zout. Smeer nu de jerk mix op de bouten en laat dit ongeveer 4 uur tot een dag marineren. Giet na het marineren de yoghurt over de kip en bak hem daarna af in een voorverwarmde oven van 180 graden in ongeveer 40 tot 50 minuten tot ze gaar en mooi gekleurd zijn.
Breng nu water aan de kook volgens de bereidingswijze op het pak van de couscous en giet dit over de couscous. Even laten staan en met de hand de bolletjes los roeren. Fruit de uitjes aan in wat olijfolie en voeg de knoflook en de droge kruiden toe. Verwarm de poeders even mee en voeg nu paprika en de geraspte gember toe. Na ongeveer 30 seconden afblussen met het sinaasappel sap, en de rasp toevoegen. Nu de gewelde couscous toevoegen en met een scheut olijfolie alles even goed opbakken, op smaak brengen en klaar is kees.
De couscous op een mooi bord scheppen en de kip erop leggen en afmaken met wat verse koriander en wat van de saus die je uit het bakblik schept van de kip.
Smullen maar.. Tip: als je de kip voor het marineren wel ingesneden even stoomt (ong.15 min) in een bamboe stoompannetje dan heb je na het marineren een heerlijke kip voor op de bbq en is die lekker snel klaar!

Geen opmerkingen:

Appelcake uit de Russell Hobbs

Wat heb je nodig :  3 appels kaneel 180 gram zachte roomboter 75 gram suiker appeltaartmix 2 eetlepels melk 8 gram bakpoeder Bereiding : app...