11 december 2005

Kerst 2005

Carpaccio van ossenhaas

Per persoon een portie carpaccio op een bedje van fijne sla leggen. Carpaccio kan je bij de slager bestellen, een aantal supermarkten heeft het voorgesneden in de koeling of leg in stukje ossenhaas even in de vriezer en snij daarna flinterdunne plakjes ervan.

Garneer met wat plukjes alfa/alfa, geroosterde pijnboompitten, kappertjes. Druppel een dressing van balsamico eroverheen en als laatste grove Parmesaan.


Velouté van rode paprika

Ingrediënten :
2 eetl fruitige olijfolie (Italiaanse), plus voor garnering
1 dikke prei, het wit in ringen (groen niet gebruiken)
2 stengels bleekselderij met blad in stukjes
150 g wortel, in plakjes
1 witte ui, in halve dunne ringen
2 tenen knoflook, geplet
4 rode paprika's zaadlijsten verwijderd, in stukjes
1 grote kruimige aardappel, geschilde en in blokjes
1 blaadje laurier, zout en peper
75 gr zachte verse geitenkaas, verkruimeld

Voorbereiden :
- kan 1 dag van tevoren -
- Verwarm de pan voor. Voeg de olie toe en dan de prei, bleekselderij, wortel, ui en knoflook. Bak de groenten onder af en toe omscheppen totdat het vocht begin vrij te komen. Dit duurt ong 5 minuten. Houdt het vuur in de gaten, als je het hoort bakken dan gaat het te hard. Voeg nu de paprika's toe en laat alles 3 minuten zachtjes bakken. Voeg dan de aardappel en laurier toe en bak nog 3 minuten.
- Voeg 1,5 liter water en 2 theel zout toe en breng de soep aan de kook. Laat het 15-20 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan. Zorg dat het vuur heel laag staat.
- Verwijder de laurier. Pureer de soep in de keukenmachine of met een staafmixer. Eventueel voor een gladde soep nog even zeven. Proef de soep en voeg evt zout en peper toe. Laat de soep goed afkoelen en zet tot gebruik koel weg.

Bereiden :
Verwarm de soep en schenk in diepe borden. Verdeel er royaal de geitenkaas over. Schenk tot slot in een mooi cirkeltje een heel dun straaltje olijfolie erover en serveer direct.

Gegratineerde zeewolffilet uit de oven

Ingrediënten :
4 stukken zeewolffilet van 150 g
sap van een halve citroen
zout, versgemalen peper
2 sneetjes oud witbrood
100 g zachte geitenkaas
2 eetlepels zachte mosterd
200 ml kookroom
2 eetlepels bieslook, fijngeknipt
2 eetlepels olijfolie

Bereiding :
Verwarm de oven voor op 200 °C. Wrijf de stukken vis in met citroensap, zout en peper en laat ze even liggen. Verkruimel het brood heel fijn in de keukenmachine. Verkruimel ook de geitenkaas.Meng de mosterd door de room. Vet een niet te grote, lage ovenschaal in en leg de stukken vis erin. Schenk de room erover en verdeel hierover de geitenkaas, bieslook en het broodkruim. Sprenkel de olijfolie erover. Schuif de schaal in het midden van de oven en bak de vis in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Lekker met gebakken aardappeltjes, peultjes en worteltjes (evt geglaceerd)

Yoghurtbavarois met bosvruchtensaus


Ingrediënten :
1 bak bosvruchten (diepvries, 300 g)
3 blaadjes witte gelatine
4 eetlepels volle melk
250 ml ijskoude volle yoghurt
125 ml slagroom
125 g fijne kristalsuiker
2 eetlepels citroensap
Voorbereiden :
Bosvruchten in verpakking in ca. 3 uur ontdooien. Gelatine 5 min. weken in koud water. (In magnetron) melk verwarmen en gelatine erin oplossen. Melk iets laten afkoelen. Yoghurt in kom schenken en melk-gelatinemengsel erdoor kloppen. In andere kom slagroom met 75 g suiker lobbig kloppen. Slagroom voorzichtig door yoghurtmassa scheppen. Mengsel over 4 mooie glazen coupes of schaaltjes verdelen. Afdekken met plasticfolie en bavarois in koelkast in 2-3 uur laten opstijven. Merendeel van bosvruchten met 50 g suiker en citroensap pureren in keukenmachine of met staafmixer. Fruitpuree met bolle kant van (jus)lepel door zeef wrijven, zodat pitjes achterblijven. Saus mengen met achtergehouden vruchten en tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Bereiden :
Bavarois en saus uit koelkast nemen. Bosvruchtensaus over bavarois schenken.

After dinner : Nespresso koffie - profiteroles met drie soorten chocolade - likeurtje

Geen opmerkingen:

Teriyaki zalm uit de slowcooker

  2 rode uien, in dunne ringen 1 paprika naar keuze, in reepjes 1 paksoi, gesneden, het groen apart zetten 100 g kastanje-champignons, in p...