30 december 2005

Erwtensoep, de enige echte

Ingrediƫnten :
1 pak spliterwten
1 grote rookworst
2 stukjes zuurkoolspek of buikspek
2 grote preien
2 grote winterwortels
1 knolselderij ( halve grote of een kleine)
2 uien
bosje selderij
zout, peper, 3 bouillonblokjes en maggi

Bereiding :
Zet de spliterwten op in een grote pan met een dikke bodem (ze hoeven niet geweekt te worden) Voeg hierbij het spek en een eetlepel zout. Aan de kook laten komen en afschuimen. Dan anderhalf uur zachtjes laten koken.
Ondertussen : snij de prei in ringen, de wortels schrappen en in blokjes snijden, het bosje selderij fijnsnijden, de knolselderij in blokjes snijden en de uien in ringen snijden.
Doe de groenten bij de soep met de bouillonblokjes en laat dit ook weer een halfuur meekoken (nog steeds zachtjes) daarna peper en de worst die in dobbelsteentjes is gesneden erbij. Nog een kwartiertje en dan is de soep klaar. Meteen afkoelen in een bak met ijs en koel wegzetten. Een volle dag laten staan anders is het echt niet lekker.

Serveren :
Haal het spek eruit en snij dit heel fijn. Warm de soep op en neem alleen de hoeveelheid die je nodig hebt. Zet de rest weer in de koeling. Voorzichtig opwarmen en heel goed roeren. Serveer er grof bruinbrood bij of roggebrood met het spek.

Geen opmerkingen:

Teriyaki zalm uit de slowcooker

  2 rode uien, in dunne ringen 1 paprika naar keuze, in reepjes 1 paksoi, gesneden, het groen apart zetten 100 g kastanje-champignons, in p...