27 januari 2007

Kookclub editie 9 - Nederland - Nel



We beginnen met Ouderwetse tomatensoep met balletjes

Ingrediënten: 1,5 kg soeptomaten, 2 uien,winterwortel,2 eetl olijfolie,1 blikje tomatenpuree,2 laurierblaadjes, 1 takje tijm of 1 thl gedroogde, 3 kippenbouillontabletten, 50 gr rijst, zout en versgemalen peper, schepje suiker, scheutje culinaire room, verse peterselie en voor de gehaktballetjes : 250 gr ongekruid half om half gehakt, 2 beschuiten, 1 ei, versgeraspte nootmuskaat, zout en versgemalen peper
Bereiding : Snijd de gewassen tomaten in vieren. Snipper de ui grof en snijd de wortel in stukjes. Verhit de olie in een soeppan en laat de ui en de wortel omscheppend fruiten tot deze begint te kleuren. Laat de tomatenpuree kort meebakken. Voeg de laurier, tijm, de tomaten en 1/2 liter water toe, breng dit aan de kook en laat dit met het deksel op de pan 20 minuten zachtjes koken. Draai de soep door een groentezeef of pureer met de staafmixer of keukenmachine en daarna door een fijne zeef om alle pitjes en velletjes kwijt te raken.
Meet de soep af en vul met water aan tot 1,5 liter. Voeg de bouillontabletten toe en de rijst en laat de soep met het deksel schuin op de pan nog 20 minuten koken tot de rijst gaar is. Breng de soep op smaak met zout en peper en de suiker.
De gehaktballetjes maken door het gehakt met de verkruimelde beschuiten, het ei en wat zout en peper te mengen en hiervan kleine balletjes te draaien. Laat ze de laatste 10 minuten meekoken. Voeg de room toe aan het eind en bestrooi voor het opdienen de soep met de fijngehakte peterselie.


Hoofdgerecht :
gehaktballetjes met sjalotjes
gekookte aardappelen
spruitjes en

Zuurkoolquiche :
2 eetlepels paneermeel
8 plakjes bladerdeeg (diepvries), ontdooid
1 theelepel mosterd (pittig)
1 rookworst, fijngesneden
100 g gerookte spekreepjes, uitgebakken
1 pakje zuurkool (500 g), heel erg goed uitgelekt
3 eieren
125 ml slagroom
150 g geraspte kaas
springvorm (doorsnede 28 cm), ingevet
Bereiden: Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrooi de ingevette springvorm met paneermeel en bekleed 'm met bladerdeeg. Besmeer de bodem dun met mosterd. Meng de stukjes rookworst en de spekreepjes met de zuurkool en verdeel dit over de bodem. Klop de eieren los met de slagroom, breng op smaak met peper. Schenk dit mengsel over de quiche en strooi de kaas erover. Bak de quiche in 30 minuten in het midden van de oven gaar.




Stoofpeertjes uit de crockpot
Schil een twee kilo peertjes. Die gaan in vieren in de crockpot, water erbij tot bijna boven aan de peertjes (ze staan nét niet allemaal onder). Kan ook half om half met wijn. Dan een paar scheppen erbij van speciale stoofpeertjessuiker, dan kleuren de peertjes nog mooier rood. Drie stokjes kaneel erin, uurtje of zeven laten trekken op low.

Griesmeeltorentjes
0,5 liter melk
vanillestokje, opengesneden
50 gr griesmeel
4 eetlepels suiker
zout
250 ml slagroom
8 eetlepels frambozen-bessenjam
4 eetlepels bessenjenever
2 eetlepels citroensap
8 kletskoppen
poedersuiker
200 gr frambozen (of in de winter : bosvruchten uit de diepvries, ontdooid) bij AH waren ze overigens wel te krijgen (januari !!)
Bereiding : Breng de melk aan de kook. Voeg griesmeel, suiker en zout toe. Laat het vanillestokje even meetrekken, of gebruik vanille-essence. Laat ongeveer 5 minuten alles zachtjes koken tot het een dikke pak is. Ondertussen de slagroom stijf kloppen.
Koel de pap in koud water al roerende. Voeg de slagroom toe en laat alles wat afkoelen. Ongeveer 3 uur in de koelkast. De overige ingrediënten glad roeren tot een sausje.
Presenteren : leg op een mooi bordje een kletskop, daarop een flinke bol griesmeel, daarover saus en daar weer op een 2de kletskop. Bestrooi alles met poedersuiker en garneer met het fruit. Sprenkel wat saus ter garnering op het bord.

Geen opmerkingen:

Teriyaki zalm uit de slowcooker

  2 rode uien, in dunne ringen 1 paprika naar keuze, in reepjes 1 paksoi, gesneden, het groen apart zetten 100 g kastanje-champignons, in p...