30 december 2005

Oliebollen

Ingrediƫnten :
3 flessen slaolie
1 kilo bloem (gezeefd)
1 ons verse gist
2 grote goudreinetten in blokjes
1 eetelepel zout
2 eieren
9 dl lauwe melk
1 pond krenten en/of rozijnen, gewassen en goed gedroogd

Voorbereiding :
Was een emmer heel goed schoon en droog hem zorgvuldig. Doe hierin de bloem. Maak een kuiltje en doe hierin de eieren en de gist die aangemaakt is met de lauwe melk. Strooi hierover het zout. Roer vanuit het midden een glad beslag. Voorzichtig dan met een mixer op een lage stand het beslag klontjesvrij en luchtig mixen. Het beste is gewoon door te gaan met een houten lepel, maar niet iedereen heeft spierballen. Is het beslag goed, dan voorzichtig met een houten lepel de appels en de krenten/rozijnen erdoorheen. Zet de emmer afgedekt met een theedoek op een krukje bij de verwarming. Draai na 3 kwartier de emmer om. Laat het beslag nog eenzelfde tijd staan, tot het ongeveer verdubbeld is. Zorg dat er geen tocht in de keuken of bijkeuken is, want dan kan het mislukken.

Het bakken :
Verhit de slaolie in een schone frituurpan. Let op dat het niet walmt. De juiste temperatuur moet je even zelf uitproberen, je ziet snel genoeg dat het te hard of te zacht gaat. Per keer niet meer dan 5 bollen erin doen. Gebruik twee opscheplepels om de bollen mooi van vorm in de pan te doen. Als het beslag goed is gemaakt draaien de bollen vanzelf om (2/3 minuten) anders even zelf doen. Als ze lichtbruin zijn kunnen ze eruit. Proef de eerste bollen zelf, als er vanbinnen nog vloeibaar beslag in zit, dan iets zachter en/of langer bakken. Bestrooi ze met poedersuiker.

Deze oliebollen kan je heel wat dagen bewaren in een emmertje met een theedoek eroverheen op een donkere koele plaats. Er zijn mensen die ze invriezen, maar dat vind ik zelf niet zo.

Geen opmerkingen:

Teriyaki zalm uit de slowcooker

  2 rode uien, in dunne ringen 1 paprika naar keuze, in reepjes 1 paksoi, gesneden, het groen apart zetten 100 g kastanje-champignons, in p...