18 juli 2009

Kookclub editie 21 - Turkije - Nel





Als aperitief natuurlijk dé traditionele drank : Raki

Köfte
250 g rundergehakt
1 kleine ui of 2 sjalotjes, gesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
50 g witbroodkruim,
zout en versgemalen peper
1/2 theel. gemalen komijn (djinten)
1/2 theel. kaneelpoeder
mespuntje cayennepeper
2 eetl. olijfolie (Mediterrane)
voor de yoghurt-muntsaus:
200 ml volle yoghurt (Melkan)
2 teentjes knoflook, geperst
1 eetl. gehakte munt (vers of diepvries)
mespunt paprikapoeder
Bereiding: Meng het gehakt met de ui, knoflook, witbroodkruim en de specerijen. Vorm er frikadellen van circa 6 cm lang en 3 cm dik van. Meng de ingrediënten voor de saus. Verhit de olijfolie en bak de köfte in circa 10 minuten rondom bruin en gaar.
Extra saus : Serveer er een warme tomatensaus bij van 1 blik tomaten op sap (400 gram), 2 eetlepels tomatenpuree, 2 eetlepels citroensap, 1 gesnipperde ui en gemalen zwarte peper. Turks brood erbij.


Tomatensalade
4-6 rijpe vleestomaten, in dunne plakjes
ca. 100 g zwarte olijven, ontpit, in plakjes
1/2 groene paprika, in dunne reepjes
sap van 1/2 citroen
1 teentje knoflook, geperst
75 ml extra vergine olijfolie, Mediterrane
mespunt gemalen komijnzaad
zout en versgemalen zwarte
peper
1 kleine rode ui,
in dunne ringetjes
2-3 takjes (blad)peterselie, fijngehakt
Turks brood
Bereiding: Schik de plakken vleestomaat dakpansgewijs in 2-3 rijen op een vlakke schaal. Verdeel de olijven rondom en de paprikareepjes in het midden. Klop een gebonden dressing van citroensap, knoflook, olijfolie, zout en peper naar smaak en het komijnzaad en sprenkel de dressing over de tomaten. Verdeel de uiringen en peterselie eroverheen.
Turks brood erbij serveren.



Circassische kip (Cerkez Tavugu)
1 prei
1 wortel
1 stengel bleekselderij
500 gr kipfilet
kippenbouillon tablet
fijngehakte peterselie
Zout en peper
100 gr gepelde walnoten plus wat extra
2 sneetjes witbrood
2 teentje knoflook
2 eetlepels citroensap
1,5 dl olijfolie (Turkse)
15 gr boter
1 theel paprikapoeder
1 eetl fijngehakte peterselie
Bereiding : Maak de prei schoon en de bleekselderij. Schil de wortel en snijd alles in stukken. Leg de kip in een pan en voeg zoveel water toe dat hij onderstaat. Voeg de groenten en het bouillontablet toe, 4 takjes peterselie en zout en peper. Breng alles aan de kook en kook de kip in 30 minuten gaar.
Laat de kip in het kookvocht afkoelen en neem dit uit de pan en zeef de bouillon. Hak de walnoten grof, snij het ontkorste brood in stukken en pel de knoflook. Doe de walnoten met het brood, de knoflook, het citroensap, 1,5 dl van de bouillon en zout en peper in een keukenmachine en pureer dit tot een smeuiig mengsel. Schenk de olie erbij tot een saus ontstaan zo dik als mayonaise. Ondertussen de kip in stukjes snijden en weer opwarmen in de overige bouillon.
Doe de warme kip in een schaal, doe hierover de saus. Smelt de boter en roer de paprikapoeder er door. Druppel de boter in een patroon over de saus en garneer met veel peterselie en halve walnoten.


Gebakken aardappels als bijgerecht

Gevulde paprika’s (Biber Dolmasi)
Half kopje gekookte meergranenrijst,
Pond rundgehakt
6 rode paprika’s
4 eetlepels tomatenpuree
3 tenen knoflook (in grove stukken gehakt)
bouillonblokje en grote scheut slaolie
2 uien, 1 fijngesneden en 1 in vieren gehakt,
peterselie naar smaak (fijngehakt)
mintblad naar smaak (fijngehakt)
peper en zout (naar smaak)
pijnboompitten
BereidingHaal het bovenste gedeelte van de paprika voorzichtig los met een scherp mesje en verwijder de pitten, bewaar het bovenste gedeelte wel om ze later weer terug op de paprika’s te plaatsen. Bak het gehakt, knoflook en ui rul.
Doe de rijst samen met het gehakt en ui, de tomatenpuree, peper en zout, de peterselie en de mint, de pitten en de scheut slaolie in een kom, vermeng alles heel goed. Doe de vulling in de paprika’s totdat ze bijna gevuld zijn. Plaats de hoedjes weer terug op de paprika’s.
Doe de gevulde paprika’s in een pan, zorg dat ze goed stevig staan, zet er desgewenst een aardappel tussen om het vast te zetten.
Vul de pan met water totdat de paprika's voor 3/4 onder staan.
doe er de in vieren gehakte ui bij, het bouillon blokje, en de knoflook.
Breng het geheel aan de kook, en zet het vuur daarna zacht,
Laat het ongeveer een halfuur zachtjes koken.

Witte bonenschotel met lamsvlees (Kuze etli kuru fasulye)
250 gr witte bonen
250 gr lamsvlees
2 runderbraadworsten á 100 gr
2 uien
2 tenen knoflook
4 takjes perterselie
20 gr boter
1 gedroogd chilipepertje
3 theel paprikapoeder
1 theel kaneelpoeder
1 blikje tom puree (70 gr)
½ blik tomatenblokjes (400 gr)
Bereiding : Vlees en worstjes in plakjes snijden. Knoflook en ui pellen en snipperen. Boter verhitten en daarin 2 min fruiten. Vlees en wordt toevoegen en 5 minuten al omscheppend bakken. Chilipepertje verkruimelen en met paprika en kaneelpoeder, tomatenpureee en tomatenblokjes erdoor mengen. Samen zo’n 5 minuten bakken. Witte bonen en 1,5 dl van kookvocht toevoegen en aan de kook brengen. Vuur lager zetten en 40 minuten zachtjes gaar koken, of een paar uur in de crockpot. Op smaak brengen met zout en peper. Bestrooien met peterselie.



Turks gebak met pistache geserveerd met een bol roomijs
Bol slagroomijs en de b
aklava of een variatie daarvan vers halen bij een Turkse winkel. Deze is niet zo machtig als de Griekse variant en de gemiddelde Turkse winkel heeft heel veel varianten.


Geen opmerkingen:

Teriyaki zalm uit de slowcooker

  2 rode uien, in dunne ringen 1 paprika naar keuze, in reepjes 1 paksoi, gesneden, het groen apart zetten 100 g kastanje-champignons, in p...