29 september 2005

Recepten voor in de slowcooker of crockpot

Kruidige stoofpot met pruimen (Uit de Noord-Afrikaanse keuken)

Ingrediënten :
500 gram runderpoulet
350 gram sjalotten
2 teentjes knoflook
600 gram vastkokende aardappelen
500 gram winterwortels
1 envelopje saffraan
5 dl rundvleesbouillon
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels bloem
150 gram gedroogde pruimen zonder pit
50 gram zwarte olijven zonder pit zout peper

Voorbereiden :
Verwarm de slowcooker voor op de hoogste stand • Pel de sjalotten en de knoflook • Hak de knoflook fijn • Schil de aardappelen en de wortels en snijd ze in stukken • Kook de aardappels met de wortels 10 minuten in water met zout en giet ze af • Week de saffraan in 2 eetlepels heet water .

Bereiden :
Breng de bouillon aan de kook • Verhit de olie in een koekenpan en fruit de sjalotten 3 minuten • Voeg de knoflook toe en bak deze 2 minuten mee • Verdeel het sjalottenmengsel en het vlees over de bodem van de keramische pot van de slowcooker • Strooi de bloem en zout en peper erover • Verdeel de aardappelen met de wortels, de pruimen en de olijven erover • Schenk er de saffraan met het weekwater en
de bouillon bij en bestrooi het geheel met zout en peper • Zet de cooker
op ‘low’ • Laat het gerecht in ± 8-10 uur gaar worden •
Lekker met couscous.

Franse stoofschotel
4 hamlappen à 125 gram
2 zoete uien
1 teentje knoflook
1 rode en 1 gele paprika
1 prei of courgette
3 dl rundvleesbouillon
2 dl droge witte wijn
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel pittige kerriepoeder
1 blikje tomatenpuree à 70 gram
1/2 eetlepel gedroogde Provençaalse kruiden
1 pot witte bonen à 720 gram
zout peper keukenpapier

Voorbereiden :
Verwarm de slowcooker voor op de hoogste stand • Pel de uien en snijd ze in parten • Pel en snipper de knoflook • Maak de paprika’s schoon en snijd ze in stukken • Maak de prei schoon en snijd deze in ringen van 1 cm dik.

Bereiden :
Breng de wijn met de bouillon aan de kook • Verhit de olie in een pan en fruit de uien en de knoflook al omscheppend glazig • Dep het vlees droog en bestrooi het met peper • Bak het vlees tussen de uien aan beide kanten bruin • Doe de uien en het vlees over in de keramische pot van de cooker • Strooi er het kerriepoeder over • Verdeel er de paprika, de prei, de tomatenpuree, de kruiden en zout en peper over en schenk de bouillon erop
Zet de cooker op ‘low’ en laat het vlees in 7-9 uur gaar worden • Schep de bonen er 30 minuten voor het einde van de bereidingstijd door.
Lekker met gekookte aardappelen of stokbrood.

Geen opmerkingen:

Teriyaki zalm uit de slowcooker

  2 rode uien, in dunne ringen 1 paprika naar keuze, in reepjes 1 paksoi, gesneden, het groen apart zetten 100 g kastanje-champignons, in p...