14 augustus 2005

Kookclub editie 2 - Spanje - Coby


Gazpacho 
Een stukje brood van 12 cm, gesneden van een langwerpig brood zonder korst - 900 gr rijpe geurige tomaten, grofgehakt - 3 kleine groene paprika′s (ongeveer 170 gr) grofgehakt - 1 komkommer, ongeveer 12 cm lang, geschild en grofgehakt - 1 middelgrote ui, bij voorkeur een Spaanse, grofgehakt 7 teentjes knoflook, gepeld en gehakt - 2,5 dl milde extra-virgin olijfolie - zout - 1 tl suiker - 6 el witte wijnazijn - 2 el Jerez-azijn - 5 dl koud water - fijngesneden tomaat, groene paprika, ui en komkommer voor de garnering.
Bereiding : Week het brood in water en knijp het droog. Doe de tomaten, paprika′s, komkommer, ui en knoflook in de keukenmachine met olijfolie, zout, suiker, beide soorten azijn en het brood. Laat de machine draaien tot alles zo glad mogelijk is (doe het eventueel in twee stappen). Giet het mengsel door een zeef in een kom en druk met de achterkant van een lepel zoveel mogelijk vocht uit de vaste delen. Roer het water erdoor. Voeg met kleine beetjes tegelijk nog wat wijnazijn en zout toe (proef af en toe) tot de smaken helemaal aanwezig zijn. Laat dit door en door koud worden. Voeg zo nodig nog wat azijn en zout naar smaak toe.

Serveer de soep in gekoelde kommen met enkele kleine blokjes ijs erin om de soep koud te houden en geef een paar kleine schaaltjes met de gehakte groenten erbij zodat elke gast de soep naar smaak kan garneren.


Champignons relenos
8 grote champignons of 4 portobello's, de stelen fijngesnipperd
1 kleine ui, fijngesnipperd
100 gr chorizo, zeer fijn
1 teentje knoflook uit de pers
30 gr peterselie, fijngesnipperd
1 theel paprikapoeder
peper en zout
2 eetl olijfolie
paneermeel
Bereiding : Verwarm de oven voor op 220 gr.C.
Verhit 1 eetl olijfolie en fruit hierin de ui. Voeg de fijngesnipperde steeltjes toe en bak deze tot het vocht is verdampt. Doe de worst en knoflook erbij en bak alles op matig vuur een paar minuten en breng het op smaak met zout en peper.Laat het enigszins afkoelen en voeg dan de peterselie toe. Vul de hoeden met het mengsel, buitenkant met olijfolie bedruppelen en bovenkant met paneermeel bestrooien en zet ze in de beboterde ovenschaal en bak ze in 10 minuten gaar.

Kip met chorizo

650 gr kipfilet
2 eetl paprikapoeder
4 eetl olijfolie
2 uitjes, in schijfjes
6 teentjes knoflook, in dunne schijfjes
150 gr chorizoworst, in plakjes
400 gr tomatenblokjes uit blik
3 laurierblaadjes
5 eetl medium sherry
zout en versgemalen zwarte peper
Bereiding : Verwarm de oven voor op 190 gr.C. Wrijf de kip in met het paprikapoeder en zou. Verhit de olie en bak de kip bruin. Haal de kip eruit en leg deze in een ovenschotel. Bak dan de uien snel bruin en voeg daarna de worst en knoflook toe, samen nog 2 minuten.
Voeg de tomaten, laurierblaadjes en sherry toe en breng het geheel aan de kook. Giet dit over de kip en dek de pan goed af. Laat het ongeveer een halfuur stoven.
Verwijder de deksel of folie en breng het gerecht op smaak met zout en peper. Laat alles nog wat stoven tot de kip gaar en bruin is. Opdienen kan met rijst of met het onderstaande aardappelgerecht wat nu gebruikt is.

Bron : het Tomaten Kookboek van C. France

Kruidige Spaanse patatas bravas
500 gr kleine nieuwe aardappeltjes
2 eetl olijfolie
2 theel paprikapoeder
2 theel chilipoeder
2 theel gemalen komijn
2 theel zeezout
2 eetl fijngehakte verse peterselie
Bereiding : Verwarm de oven voor op 200 gr.C. Doe de aardappels in een sterke plastic zak en sla erop met een deegrol om ze te laten barsten. Doe de olie in de zak met de rest van de ingrediënten en schud de zak goed om alles te mengen.
Doe de aardappels over op een bakplaat en spreid ze uit in een enkele laag. Rooster ze 40 minuten in de oven, schud ze af en toe om tot de mooi gaar en bruin zijn.

Bron : Ainsley Harriott's - Meer recepten uit de snelle keuken -

De salade kan je naar eigen keus zelf samenstellen. In deze salade was verwerkt ijsbergsla, tomaten, groene olijven met pimento, fijngeprakt ei, sjalotje/paprika/peterselie fijngehakt en een dressing van spaanse olijfolie, mayonaise, paprikapoeder en chilisaus.

Gevulde flensjes
180 gr appelmoes; 100 gr mascarpone; 2 eetl witte basterdsuiker; 1 theel kaneel; 4 dunne flensjes, zelfgemaakt of kant- en klaarproduct en poedersuiker
Bereiding : Roer alle ingrediënten door elkaar, behalve de poedersuiker. Laat het goed koud worden. Verwarm de flensjes en bestrijk het met het mengsel en rol ze op. Strooi er poedersuiker over.

Bron : de kookclub van Meta

Geen opmerkingen:

Teriyaki zalm uit de slowcooker

  2 rode uien, in dunne ringen 1 paprika naar keuze, in reepjes 1 paksoi, gesneden, het groen apart zetten 100 g kastanje-champignons, in p...