Harira (ramadan-soep)
200 g gedroogde bruine bonen
300 g rundvlees
2 uien
1 blik gepelde tomaten
1 citroen
2 theelepels paprikapoeder
½ envelopje saffraandraadjes (van 0.05 g)
1 theelepel gemberpoeder
Zout en peper
6 eetlepels fijngehakte koriander
4 eetlepels fijngehakte peterselie
1 blikje tomatenpuree (70 gr)
25 gram fijne vermicelli
Blik van 150 gr kikkererwten
Bereiding : Zet de bruine bonen een dag van te voren met ruim water te weken. Was de bonen en laat ze uitlekken. Snijd het vlees in kleine blokjes. Pel en snipper de uien, snijd de tomaten in stukjes en de citroen in plakjes. Verhit de olie in een grote soeppan en bak hierin het vlees met de ui, paprikapoeder, saffraan, gemberpoeder, zout en peper al omscheppend ca 5 minuten. Voeg de bonen, tomaat met sap, 4 eetlepels koriander, peterselie en 2 liter water toe. Breng alles aan de kook en laat de soep 3 uur zachtjes koken. Voeg dan tomatenpuree, vermicelli en kikkererwten toe en laat nog een 10 minuten doorkoken. Breng op smaak met zout en peper.
Serveren : Bestrooi de soep met de rest van de koriander en zet een schijfje citroen op de rand van de kom. Geef hierbij plat Marokkaans of Arabisch brood.
De hoofdmaaltijd bestaat uit een couscousgerecht, een tajine stoofpot met rijst en een tomatensalade. Voor de liefhebbers de scherpe pepersaus Harissa erbij.
Tomatensalade
500 gr trostomaten
groene paprika
2 bosuitjes
½ zakje dille vers
5 takjes peterselie
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel rode wijnazijn
Theelepel gemalen komijn
Zout en peper
Bereiding : Tomaten wassen, halveren en in heel kleine stukjes snijden. Paprika wassen en in kleine blokjes. Bosuitjes in dunne ringetjes en de dille en peterselie fijn knippen. In een kom de groenten met olie, azijn en komijn door elkaar scheppen. Op smaak brengen met komijn.
Harissa
250 gr rode chilipepers
1 middelgroot bolletje knoflook
1 eetl gemalen korianderzaad
1 eetlepel karwijzaad
1 eetlepel gedroogde munt
3 eetlepels verse korianderblaadjes
1 eetlepel zout
Bereiding : Haal de zaden en steeltjes van de pepers wrijf deze met alle ingrediënten in een vijzel fijn. Roer 1 – 2 eetlepels olijfolie hier doorheen tot een smeuïge pasta ontstaat. Schenk een laagje olie erop en bewaar het in de koelkast.
Rundvlees Tajine
2 uien
1 aubergine
zout
400 gr tomaten of 1-2 blik stukjes tomaat
750 gr doorregen runderlappen
versgemalen peper
5 el olijfolie
12 gedroogde pruimen zonder pit
2 tl kaneelpoeder
1 el vloeibare honing
1 el sesamzaadjes geroosterd
Bereidingswijze : Snipper de gepelde uien. Snijd een stukje van de uiteinden van de aubergine en snijd hem vervolgens in de lengte in plakken. Snijd de plakken in blokjes 20 minuten in een vergiet staan. Dep ze dan droog met keukenpapier of een schone theedoek. Snijd de ontvelde tomaten in stukjes. Snijd het vlees in grote dobbelstenen en bestrooi met zout en peper.
Verhit de olie in een braadpan of een authentieke tajine en fruit de gesnipperde ui al roerend enkele minuten. Roer de dobbelstenen vlees door de gebakken uien en bak het vlees kort aan alle kanten aan. Voeg de aubergineblokjes, de stukjes de stukjes tomaat, pruimen, kaneelpoeder en honing toe. Giet zoveel water in de pan dat alle ingrediënten voor driekwart onder staan. Breng het water aan de kook en temper vervolgens de hittebron. Laat alles heel langzaam gedurende 2.5 uur stoven. Bestrooi het gerecht met de sesamzaadjes. (Ik maak het natuurlijk in de crockpot, 3 uur op hoog en 3 uur op laag)
Je kan een prima couscous gerecht maken met een mix van Honig.
Sefa bessoukar
50 g rozijnen
150 gr couscous
Rasp van ½ citroen
50 g dadels in kleine stukjes
4 dl melk
1 el suiker
½ el honing
½ kaneelstokje
25 g pistachenoten
25 g amandelen
chocoladestokjes
Kleine hoge puddingvormpjes van 1 ¼ dl inhoud, of theeglazen
Bereiding : Wel de rozijnen 10 minuten in warm water. Meng de droge couscous met het citroensap, rozijnen en dadels. Breng de melk aan de kook met de suiker, honing en kaneel.
Schenk de hete melk over de couscous en laat dit 6 minuten wellen. Verwijder het kaneelstokje en roer de couscous los met een vork. Doe het couscousmengsel terug in een pan en verwarm het 2-3 minuten al roerend tot de couscous gaar wordt en gaat binden.
Schep de hete couscous in de vormpjes, druk het licht aan en stort ze op de bordjes. Bestrooi ze met pistachenootjes en amandelen. Garneer met een stick en serveer direct.
Alles wordt afgesloten met een pittige Nespresso café Marakesh
je neemt per kop hete koffie met een scheut Café Marakesh en daar bovenop een flinke dot halfzoete slagroom. Je kan ook het ook leuk presenteren door op een vierkant bordje een kopje te zetten met daarnaast een glaasje likeur en daartussenin een klein bordje met slagroom.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten