Turkse gerechten zijn heerlijk om in de zomer van te genieten, lekker op je terras of balkon. In de laatste editie van "Boodschappen" stonden een paar lekkere recepten die ik meteen heb vastgelegd.
Tomatensalade (kan als bijgerecht, maar is ook lekker voor de lunch met een Turks brood)
Ingrediënten:
4-6 rijpe vleestomaten, in dunne plakjes
ca. 100 g zwarte olijven, ontpit, in plakjes
1/2 groene paprika, in dunne reepjes
sap van 1/2 citroen
1 teentje knoflook, geperst
75 ml extra vergine olijfolie, Mediterrane
mespunt gemalen komijnzaad
zout en versgemalen zwarte
peper
1 kleine rode ui,
in dunne ringetjes
2-3 takjes (blad)peterselie,
fijngehakt of 1 theel. gedroogd
Bereiding:
Schik de plakken vleestomaat dakpansgewijs in 2-3 rijen op een vlakke schaal. Verdeel de olijven rondom en de paprikareepjes in het midden. Klop een gebonden dressing van citroensap, knoflook, olijfolie, zout en peper naar smaak en het komijnzaad en sprenkel de dressing over de
tomaten. Verdeel de uiringen en peterselie eroverheen.
Wijnadvies:
Een goede begeleider zal hier fris en wit zijn, het liefst uit Italië of Zuid-Frankrijk, maar een frisse rosé zal er net zo lekker in gaan.
Gegrilde aubergines met hummus en pitabrood
Ingrediënten:
2 aubergines, in plakken van ca. 1 cm dik
2 eetl. olijfolie (Mediterrane)
zout en versgemalen peper
voor de hummus:
1 blikje kikkererwten (ca. 400 g), uitgelekt
3 eetl. volle yoghurt
2 eetl. gehakte koriander (vers of diepvries)
2 teentjes knoflook, geperst
mespunt cayennepeper
1/2 theel. gemalen komijn (djinten)
Bereiding:
Bestrijk de aubergineplakken met de olijfolie. Pureer de ingrediënten voor de hummus. Rooster de aubergineplakken in een hete grillpan of koekenpan aan beide kanten lichtbruin en bestrooi ze met peper en zout. Leg ze op 4 borden met de hummus in een schaaltje erbij. Serveer er pitabrood bij.
Suggestie 1:
Combineer de aubergine met courgette. • De hummus kan ook kant-en-klaar worden gekocht.
Variatie:
Vervang de yoghurt door zure room.
Wijnadvies:
Een frisse, kruidige en zonnige witte of rosé wijn naar keuze.
Köfte met yoghurt-muntsaus
Ingrediënten:
250 g rundergehakt
1 kleine ui of 2 sjalotjes, gesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
50 g witbroodkruim,
zout en versgemalen peper
1/2 theel. gemalen komijn (djinten)
1/2 theel. kaneelpoeder
mespuntje cayennepeper
2 eetl. olijfolie (Mediterrane)
voor de yoghurt-muntsaus:
200 ml volle yoghurt (Melkan)
2 teentjes knoflook, geperst
1 eetl. gehakte munt (vers of diepvries)
mespunt paprikapoeder
Bereiding:
Meng het gehakt met de ui, knoflook, witbroodkruim en de specerijen. Vorm er frikadellen van circa 6 cm lang en 3 cm dik van. Meng de ingrediënten voor de saus. Verhit de olijfolie en bak de köfte in circa 10 minuten rondom bruin en gaar.
Suggestie 1:
Serveer er een warme tomatensaus bij van 1 blik tomaten op sap (400 gram), 2 eetlepels tomatenpuree, 2 eetlepels citroensap, 1 gesnipperde ui en gemalen zwarte peper.
Suggestie 2:
Serveer de köfte met de saus en een groene salade of tomaten-komkommersalade.
Wijnadvies:
De kruidige runder köfte vraagt om een volle rode wijn, de yoghurt-muntsaus om een frisse witte. Kies voor een gulden middenweg: een volle maar frisse Zuid-Afrikaanse rosé van de pinotage druif.
Kebab met abrikozen-wortelsalade
Ingrediënten:
3 eetl. olijfolie (Mediterrane)
zout en versgemalen peper
1 theel. paprikapoeder
2 teentjes knoflook, geperst
300 g biefstuk, in blokjes
125 g grote champignons, geborsteld of schoongeveegd
6 sjalotjes, gepeld en gehalveerd
4 spiesen
voor de salade:
150 g gedroogde abrikozen, geweld in water
2 winterwortels, geraspt
2 eetl. honing
3 eetl. citroensap
2 eetl. gehakte peterselie (vers of diepvries) of 1 theel. gedroogd
Bereiding:
Meng de olijfolie, peper, zout, paprikapoeder en knoflook en schep deze marinade door het vlees, de champignons en sjalotjes. Rijg de biefstuk, champignons en sjalotjes aan de spiesen. Snijd de abrikozen in vieren en meng ze met de andere salade-ingrediënten.
Bereiding:
Leg de kebabs circa 6-8 minuten op de barbecue, onder een hete grill of in een grillpan. Keer ze regelmatig om en bedruip ze met de rest van de marinade. Serveer ze met de salade en Turks brood.
Suggestie 1:
Schep 2 eetlepels volle yoghurt door de salade.
Suggestie 2:
Vervang de biefstuk door pittige gehaktballetjes en rooster deze ca. 12 minuten.
Wijnadvies:
Lekker met een fris biertje, maar minstens zo lekker met een jonge, volle rode wijn uit het Spaanse Cariñena of Valdepeñas.
Turkse stoofpot
Ingrediënten:
500 g runderpoelet
1/2 theel. kaneelpoeder
mespuntje kruidnagelpoeder
zout en versgemalen peper
3 eetl. olijfolie (Mediterrane)
2 uien, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
1 rode of gele paprika, in repen
250 g tuttifrutti
2 eetl. gehakte peterselie (vers of diepvries) of 2 theel. gedroogd
Bereiding:
Bestrooi het vlees met kaneelpoeder, kruidnagelpoeder en peper. Verhit de olijfolie en bak de vleesblokjes hierin rondom bruin. Voeg ui en knoflook toe en laat even meebakken. Voeg zout naar smaak toe. Voeg 200 ml water toe en stoof zachtjes minimaal 1 uur met deksel op de pan. Laat de paprika en de tuttifrutti de laatste 20 minuten meestoven. Bestrooi het gerecht met peterselie.
Suggestie 1:
Neem in plaats van runderpoelet blokjes lamsvlees.
Suggestie 2:
Lekker met zilvervliesrijst of aardappelpuree.
Suggestie 3:
Vervang de tuttifrutti door abrikozen, vijgen of dadels.
Wijnadvies:
Probeer hier een volle, ronde en kruidige syrah/shiraz wijn uit Zuid-Afrika of Australië.
Komkommer met blauwe kaas, noten en yoghurt
Ingrediënten:
2 eetl. yoghurt
2 eetl. mayonaise
snufje zout
1/4 komkommer, geschild
25 g verkruimelde blauwe kaas
2 eetl. walnoten, grof gehakt
Bereiding:
Roer in een kom yoghurt, mayonaise en zout door elkaar. Snijd de geschilde komkommer in plakken. Leg de plakken komkommer op een bord. Schep de yoghurtsaus erop en strooi de kaas en noten erover.
Variatie:
Vervang de walnoten door pecannoten. • Vervang de blauwe kaas door gare reepjes kipfilet of gerookte kipfilet.
Wijnadvies:
Probeer hierbij een Hoop Huis chenin blanc of een Schoondal Classic white.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten