22 mei 2007

Kookclub editie 11 - Zuid-Afrika - Cor

















Bakbanaan-maissoep
25 gr boter of magarine
1 ui, fijn gehakt
1 teentje knoflook
300 gr. gele bakbananen, gepeld en in plakken gesneden
1 gr. tomaat, ontveld en gehakt
175 gr. maiskorrels
1 theelepel gedroogde dragon
1 liter kippenbouillon
1 groene chilipeper, gehakt
snufje nootmuskaat
zout en versgemalen peper
Bereiding : Verhit de boter in een pan op een matig vuur, doe er de ui en knoflook in en fruit een aantal minuten tot de ui gaar is. Schep de bakbananen, tomaat en mais er door en bak 5 minuten. Voeg daarna de dragon, bouillon, chilipeper en wat zout en peper toe en laat 20 minuutjes sudderen tot de banaan gaar is. Pureer de soep en warm nog heel even door en schep er tot slot de nootmuskaat door en dien op. Serveer met geroosterd pompoenpittenbrood.


















Hoofdgerecht nummer één : Boboti
2 witte boterhammen, in dobbelsteentjes
kilo mager gehakt, origineel is lamsgehakt maar met rundgehakt is het ook prima
2 eetlepels olie
2 grote uien, fijngesnipperd
2 dikke tenen knoflook, zeer fijn gehakt
4 cm stukje verse gember, geschild en fijn geraspt, of uit een potje
1,5 friszure handappel, geschild en gesnipperd
hot currypoeder, kaneel en wat gember, of een specerijenmix Kaapse Boboti van de Wereldwinkel
100 gram rozijnen
40 gram amandelschaafsel
6 eetlepels abrikozenjam
2 eetlepels vruchtenchutney (Wereldwinkel)
2 eetlepel citroensap
(versgemalen) zeezout en peper
1 1/2 dl melk
2 eieren
Bereiding : Week de broodblokjes in 1 dl warm water. Roerbak het gehakt in de olie rul en bruin. Voeg uien, knoflook, gember, appels en hot currypoeder toe en roerbak 5 minuten. Schep brood, rozijnen, amandelschaafsel, jam en citroensap er door en stoof het gerecht 15 minuten. Breng het gehaktmengsel op smaak met zout en peper. Verwarm de oven voor op 175°C. Vet een rechthoekige ovenschaal van ± 15 bij 20 cm in. Schep het gehaktmengsel er in en strijk de bovenkant glad. Klop de melk met de eieren los en schenk dit uit over het gehaktmengsel. Zet de schotel middenin de oven en bak de bobotie in 45 minuten goudbruin.Snijd de bobotie in vierkante stukken.

Variatietips: Roerbak een gesnipperd rood pepertje mee.
Vervang de appel door plakjes banaan, halve druiven of gesnipperde verse perziken en/of abrikozen.
Vervang de abrikozenjam door honing, bruine suiker of jam van perziken, pruimen of vijgen.
Vervang de rozijnen door 50-100 gram kleingesneden gedroogde zuidvruchten. Vervang het amandelschaafsel door pijnboompitjes of gehakte pistachenoten.
Voeg op het laatst verse fijngesneden kruiden toe zoals koriander, basilicum of peterselie.
















Hoofdgerecht nummer twee : Kokosnootkip

Kilo kipfilet in halve filets gesneden * 3 eetlepels arachideolie * 4 uien * 3 laurierblaadjes * 6 teentjes fijngehakte knoflook * 2 rode pepers * 4 theel koriander * 2 theel komijn * 2 theel milde currypoeder * 2 theel kurkuma * een snufje zout en peper * 3 eetlepels abrikozenjam * 1 eetlepel honing * blikje tomatenblokjes * 2 blikjes kokosmelk * een paar gedroogde abrikozen en appels in kleine stukjes * verse koriander
Bereiding : Warm de oven tot 160 graden, Braad de kipfilets aan beide zijden een paar minuten licht aan in de olie en leg ze daarna in een bakschaal. Fruit de ui in de achtergebleven olie en voeg daarna de laulierbladen, knoflook, gember en pepers toe en laat het even sudderen. Roer de koriander, komijn, currypoeder, kurkuma, gemengde kruiden, peper en zout door en voeg dan de abrikozenjam en honing toe. De kruiden moeten nu goudkleurig zijn. Voeg dan de tomaten, kaneel, kokosmelk, stukjes gedroogde abrikoos en appel toe. Laat nog 10 minuten sudderen en schenk het geheel over de filets. Zet de bakschaal 25 in de oven. Eventueel kan de kip hierna nog 5 onder de grill gezet worden. Garneer het geheel met de verse koriander.
Dit gerecht kan ook gemaakt worden in een braadpan of in een crockpot, gewoon een paar uurtjes sudderen en niet meer onder de grill. Snij dan wel de filet in blokjes of reepjes.
Bijgerecht : Groente- en fetasalade
400 gram sperciebonen, schoongemaakt * halve grote komkommer, zonder zaad in blokjes * 6 trostomaatjes in partjes * 150 gram fetakaas * 1 teentje knoflook, geraspt * 2 eetlepels balsamicoazijn en 4 eetlepels olijfolie.
Bereiding : Blancheer de bonen in kokend water gedurende 10 minuten. Haal ze van het vuur en onder de koude kraan. Doe ze in een schaal en verkruimel de fetakaas. Voeg de knoflook toe, samen met de azijn, zout en peper.
Bijgerecht : Sousboontjies
500 gr. gedroogde kidney bonen * versgemalen zwarte peper naar smaak, * 125 gr. witte suiker, * zout naar smaak. * 125 ml. wijnazijn
Bereiding : laat de bonen een nacht weken in water. Spoel de bonen af met koud water, doe ze in een grote pan en bedek ze met water. Laat dit rustig koken op een laag vuur gedurende ongeveer 2 uur. Haal het schuim dat er door het koken op het water drijft eraf. Vul tijdens het koken steeds water bij. Wanneer na ongeveer een uur koken de bonen zacht en papachtig worden, de suiker, azijn, zout en peper naar smaak toevoegen. Afhankelijk van hoe oud de bonen zijn, kunnen deze meer tijd nodig hebben om zacht te worden; door de bonen een nachtje te laten staan in water zal het kookproces versnellen. Helemaal snel is het natuurlijk met kidneybonen uit blik.





Bijgerecht : basmatirijst

Notengriesmeelpudding
60 gram boter
75 gr gemengde noten (amandelen, cashew- en walnoten) gebroken of heel grof gemalen
75 gram rozijnen
45 gram griesmeel
750 ml melk
8 kardemonpeulen
150 gram witte suiker
verse geslagen slagroom
Bereiding : Smelt de helft van de boter in een pan en voeg daarbij de noten en rozijnen aan toe. Bak deze boven een niet al te heet vuur goudbruin en zet ze dan apart. Smelt de rest van de boter in een andere pan, voeg het griesmeel toe en rooster dit ongeveer 1 minuut. Voeg dan stevig roerend de melk, de kardemonpeulen en suiker toe . Temper het vuur en laat ongeveer 15 minuten sudderen. Roer dan de noten en rozijnen er doorheen.
Garneren met een flinke dot slagroom.




Afsluiter : koffie met Safari-likeur

Geen opmerkingen:

Teriyaki zalm uit de slowcooker

  2 rode uien, in dunne ringen 1 paprika naar keuze, in reepjes 1 paksoi, gesneden, het groen apart zetten 100 g kastanje-champignons, in p...