20 mei 2007

Succesvolle verjaardagsballen

Ingrediënten voor de balletjes :
500 gram mager rundgehakt
zout en peper
nootmuskaat
gemberpoeder
beetje knoflookpoeder of een uitgeperst teentje
flinke scheut ketjap manis
paneermeel
1 ei
margarine om te bakken
kroepoek voor erbij

Bereiding :
Maak de gehaktballetjes door alle ingredienten heel erg goed te mengen en door te kneden. Maak mooie balletjes die iets groter zijn dan soepballetjes. Laat de margarine langzaam bruin worden en braad de balletjes bijna gaar en mooi bruin. Laat ze daarna uitlekken op keukenpapier.

Ingrediënten voor de saus :
5 sjalotjes
4 teentjes knoflook uitgeperst
4,5 dl water
3 eetlepels ketjap manis
zout en peper
6 eetlepels tomatenpuree (ruime lepels)
arachideolie

Bereiding :
Snij de sjalotjes heel erg fijn en fruit deze in de olie samen met de knoflook in ongeveer 3 minuteneen beetje bruin. Voeg dan water, ketjap, zout en peper toe. Breng de saus aan de kook en voeg de tomatenpuree toe.
Roer alles goed door en voeg de balletjes toe. Draai het vuur laag en laat alles zo'n 10 minuten sudderen.

Serveer een aantal balletjes met saus op een klein bordje en doe er wat kroepoek bij. Op onze verjaardag was dit een groot succes en volgend jaar wil iedereen een dubbele portie !!

Dit gerecht is natuurlijk ook heerlijk als bijgerecht bij een rijsttafel of als hoofdgerecht, samen met rijst en een sajoer.

Teriyaki zalm uit de slowcooker

  2 rode uien, in dunne ringen 1 paprika naar keuze, in reepjes 1 paksoi, gesneden, het groen apart zetten 100 g kastanje-champignons, in p...