29 januari 2006

Broodje hamburger



Ingrediënten :
2 sneetjes oud witbrood
3 eetlepels olie
1 kleine ui, gesnipperd
1 klein ei
2 theelepels mosterd
500 g rundergehakt (extra mager)
4 zachte witte bolletjes
1 little gem (slakropje, per 2 stuks) of 4 blaadjes ijsbergsla)
2 tomaten, in plakjes
tomatenketchup en mayonaise, voor erbij

Bereiden :
1. Sneetjes brood ontkorsten en (in keukenmachine) verkruimelen. In koekenpan 1 el olie verhitten en ui op laag vuur in 3 min. glazig bakken. In kom broodkruim, ui, ei en mosterd door gehakt kneden. Op smaak brengen met zout en peper.
2. Van gehaktmengsel 4 grote, dikke burgers vormen. In koekenpan rest van olie verhitten en hamburgers in ca. 10 min. bruin en gaar bakken, af en toe keren.
3. Grill- of koekenpan verhitten. Bolletjes opensnijden en snijvlakken in hete (grill)pan goudbruin roosteren. Op onderste bolletjeshelften blaadje(s) sla leggen. Hamburgers erop leggen en hierop enkele plakjes tomaat leggen. Afdekken met bovenste bolletjeshelften. Tomatenketchup en mayonaise op tafel zetten.

Tip
Ietsje slanker: Op een hamburger hoort natuurlijk saus. Wil je een minder vette saus? Maak de mayonaise dan aan met een beetje magere yoghurt, daar wordt de saus een stuk slanker door. Ook curry- en tomatenketchup zijn wat magerder sauzen.
Tip
Geef gewone mayonaise of yoghurt wat extra's door er verse, fijngesneden kruiden door te roeren, bijvoorbeeld bieslook of koriander.
Tip
Anders dan anders: komkommer ziet er ineens heel anders uit als je er met de kaasschaaf lange stroken van trekt. Hetzelfde kun je natuurlijk met wortel en courgette doen.
Tip
Cheeseburger: als je een plak jonge kaas of cheddarkaas of brie op je burger laat smelten, geef je hem net iets meer pit.
Tip
Chips erbij! Heel Amerikaans maar erg lekker: chips bij je hamburger. Gebruik gewone gezouten chips of kies voor een kruidige of kaasvariant.
Tip
Pittig of juist zoet met ui: Door rode ui te gebruiken, wordt je burger een stuk pittiger. Witte of gele ui wordt extra zoet als je hem even smoort in wat boter.
Tip
Bijzonder broodje: Klassiek is natuurlijk het zachte, witte sesambolletje. Maar varieer ook eens met een hard kaiserbroodje of een gezond meergranenbolletje.
Tip
Nog lekkerder: snijd het broodje doormidden en rooster het kort onder de grill.
Tip
Grote trek: een dubbele burger is dé oplossing voor grote trek. Neem twee hamburgers in plaats van één en een extra half broodje. Stapelen maar! Onderste broodjeshelft, hamburger, uien, saus, bovenste broodjeshelft, nog een burger, groente, saus en daarop de bovenkant van het extra halve broodje.

Geen opmerkingen:

Teriyaki zalm uit de slowcooker

  2 rode uien, in dunne ringen 1 paprika naar keuze, in reepjes 1 paksoi, gesneden, het groen apart zetten 100 g kastanje-champignons, in p...