11 november 2005

Kookclub editie 3 - Thailand - Cor



Rijstsoep met gember en kip

150 gr witte rijst
zout, 3 eetl olie
6 teentjes knoflook, fijngesneden
4 korianderstelen zonder blaadjes
1 stengel bleekselderij, in schuine zeer dunne reepjes
1-2 rode chilipepers, in schuine zeer dunne reepjes
stukje gemberwortel van ong 6 cm, in dunne reepjes
1 ltr kippenbouillon (mag van blokjes)
300 gr kipfilet in blokjes
1-2 el vissaus
1-2 el Japanse sojasaus
2-3 lenteuitjes, in dunne ringen
Bereiding : Rijst volgens gebruiksaanwijzing met zout koken. 1 eetl olie verhitten en de helft van de knoflook hierin lichtbruin bakken. Apart zetten. Rest van knoflook met koranderstelen fijnwrijven in vijzel, 1 eetl olie verhitten en koriandermengsel, chilipeper en gember hierin ong 5 minuten bakken. Bouillon toevoegen en aan de kook brengen. Kip erdoor roeren en soep op zacht vuur 10-15 minuten koken tot kip gaar is. Gekookte rijst erdoor roeren en soep met vissaus en sojasaus op smaak brengen.
Voor serveren soep garneren met gebakken knoflook, lente ui en rest van de peper.




Thaise rijstschotel met kipfilet, taugé en prei

400 gram Silvo Pandan rijst
400 gram kipfilet
6 eetlepels ketjap manis
1 theelepel sambal oelek
2 eetlepels sherry
1 eetlepel maïzena
400 gram gesneden prei
250 gram taugé
1/2 bakje champignons
2 chilipepertjes
5 eetlepels olie
teentje uitgeperste knoflook
4 eetlepels bakgember
Bereidingswijze: Rijst koken volgens het kookvoorschrift op de verpakking.
Kipfilet in smalle reepjes snijden. In een schaal door elkaar roeren: ketjap, sambal, sherry en maïzena. Reepjes kipfilet erdoor roeren en 15 minuten marineren. In een vergiet de taugé wassen en goed uit laten lekken.
Wok op hoog vuur verhitten, de helft van de olie toevoegen, knoflook, pepertjes en de kipfilet 6 minuten roerbakken. Schep de kip op een bord, bestrooi met wat zout en afdekken met aluminiumfolie. Doe de rest van de olie in de wok en roerbak de prei en champignons 6 minuten. Taugé en bakgember toevoegen en 2 minuten meebakken. Kipfilet weer toevoegen en 1 minuut verwarmen. De rijst en de groenten door elkaar mengen of apart serveren.

Thaise salade
1 krop paksoi
1 rode paprika
½ komkommer
1 bosje radijs
1 bosje bosuitjes
50 gram rozijnen
5 eetlepels (sesam) olie
1½ eetlepel azijn
2 eetlepels slasaus
2 eetlepels Silvo wereldkruiden Thailand
100 gram taugé
1 zakje worteljulliene (koelvitrine)
1 bakje tuinkers
Bereidingswijze : Het paksoigroen in smalle repen snijden, de witte stelen in boogjes snijden. De paprika halveren, zaadlijsten verwijderen en in blokjes snijden. De boogjes van de paksoistelen en de paparikablokjes 1 minuut blacheren in kokend water. De komkommer schillen, halveren, de zaadjes verwijderen en de helften in boogjes snijden. De radijsjes in kwarten snijden en de bosuitjes in ringetjes.
Roer van de olie, azijn, slasaus en wereldkruiden een sausje. Meng de groenten met de taugé, worteljulienne en rozijnen in een schaal. Schep de groenten om het sausje.Knip de tuinkers erboven en schep nog een keer om.

Thaise komkommersalade 
2 komkommers
4 sjalotjes
2 eetlepel olie
2 knoflookteentjes
1 limoen, uitgeperst
2 eetlepel sesamolie
2-3 eetlepels Silvo wereldkruiden Thailand
1 eetlepel Silvo sesamzaadjes
Bereidingswijze : Komkommer wassen, uiteinden eraf snijden, in de lengte halveren en zaadlijsten met een theelepeltje eruit scheppen. Elke helft in 5 stukken snijden en deze in staafjes snijden. De sjalotjes pellen en in ringen snijden.
In een wok 1 eetlepel olie verhitten en de komkommerstaafjes 2 minuten roerbakken. Het knoflookteentje erboven uitpersen. Sjalotjes erbij doen en nog 2 minuten roerbakken. Limoensap, sesamolie en wereldkruiden toevoegen en nog 1 minuut roerbakken. Komkommer overdoen in een schaal en bestrooien met de sesamzaadjes.

Hierbij serveren Pandanrijst of Jasmijnrijst


Dessert 

Per persoon twee grote bollen Bananentrots (Hertog speciaal ijs) op een vierkant bord plaatsen. Een halve grote of één kleine banaan in schuine stukken snijden en ertussen leggen. Garneer de banaan met een toef slagroom. Zet in een hoek van het bord een miniglaasje Pisang Ambon voor de liefhebbers.



Geen opmerkingen:

Teriyaki zalm uit de slowcooker

  2 rode uien, in dunne ringen 1 paprika naar keuze, in reepjes 1 paksoi, gesneden, het groen apart zetten 100 g kastanje-champignons, in p...