01 november 2005

Bruine bonensoep met variaties

1) Ingrediënten:
500 gram bruine bonen, 3 liter water, 15 gram zout, 2 laurierbladeren, 2 kruidnagels, 1 Spaanse paper, 250 gram aardappelen, 1 grote ui, 40 gram boter, 1 selderijknol, Peper, Zout, Worcesterschire saus.
Bereidingswijze:
Was de bonen onder koud water en laat ze 24 uur weken. Breng de bonen in het weekwater aan de kook met het zout en de kruiden, (tijdens de bewerking moeten de kruiden verwijderd worden, doe ze daarom in een thee-ei of een linnen zakje). Laat de bonen niet te gaar worden. Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes, doe ze bij de bonen en laat het geheel nog een half uurtje doorkoken. Snijd de ui en fruit deze in de boter. Schil de selderijknol en snijd hem in stukjes. Haal de kruiden uit de soep en pureer in het water de bonen en de aardappelen met een pureestamper. Voeg de stukken knolselderij toe en ook de gefruite ui. Laat de massa nog een kwartiertje doorkoken totdat het goed gebonden is. Breng de soep op smak met zout, peper en als u daar van houdt een scheutje Worcesterschire saus. Strooi vlak voor het serveren de fijngehakte peterselie erover. Geef er geroosterd wittebrood of vers stokbrood bij.

2) Ingrediënten:
350 gram bruine bonen, 2¼ liter 2 uien, 1 laurierblad 1 theelepel kerrie, 1 klein stukje Spaanse peper, 25 gram boter, 25 gram bloem, 4 kruidnagels, ½ eetlepel sojasaus, Zout, Peper
Bereidingswijze: Was de bonen, laat ze weken en kook ze goed gaar. Hak de uien fijn en smoor ze in de boter gaar. Voeg vervolgens de bloem, het laurierblad, de Spaanse peper, de kerrie en de kruidnagels toe en fruit het geheel onder voortdurend roeren tot de bloem en de ui mooi donkerbruin zijn. Wrijf de bonen door een metalen zeef en voeg de puree samen met het bonenwater bij de bloem en de boter. Breng het geheel al roerend aan de kook en laat het 5 minuten zachtjes koken tot de soep gebonden en roodbruin van kleur is. Voeg de soja toe en breng de soep op smaak met zout en peper.

Pikante bruine bonensoep

1) Ingrediënten:
500 gram verse (of 1 literblik) bruine bonen, 2 kruidnagels, 1 daun salam, 2 liter water, 1 in ringen gesneden lombok, ½ prei in ringetjes, 1 grote ui in ringen, 6 fijngesneden stengeltjes selderij 1 grote eetlepel fijne peterselie, 150 gram mager rookspek in kleine reepjes, 1 fijngemaakt teentje knoflook.
Bereidingswijze:
Als u verse bruine bonen gebruikt, laat ze dan eerst één nacht in water weken. Kook de bonen dan in het water gaar met wat zout. Als u bonen uit blik gebruikt, dan de bonen uiteraard niet gaar koken en niet zoveel water gebruiken. Fruit in wat hete olie de knoflook, ui, prei, selderij en het spek. Doe, als de bonen gaar zijn, het gefruite mengsel, de twee kruidnagels en de daun salam erbij. Laat de soep op klein vuur ongeveer 10 minuten doorkoken onder goed roeren. Strooi er als laatste de fijngesneden peterselie over. U kunt uiteraard meer uien gebruiken, als u dat lekkerder vindt.

2) Ingrediënten:
Een klein stukje boter, 75 gram mager rookspek in blokjes 250 gram soepgroente, 2 theelepels kerrie, 200 gram rundergehakt, 1 literblik bruine bonensoep, ¼ liter tomatensap, Lavas, Eventueel 1 tot 2 theelepels cayennepeper of chilipoeder. Bereidingswijze:
Kruid het gehakt naar eigen smaak en draai er kleine balletjes van. Smelt in een ruime soeppan de boter en bak hierin de spekblokjes, de soepgroente, bestrooid met kerrie en de gehaktballetjes. Voeg de bonensoep, het tomatensap en de lavas en evt. de cayennepeper of chilipoeder toe. Breng de soep onder af en toe roeren langzaam aan de kook en laat hem even zachtjes doorkoken.

3) Ingrediënten:
1 grote pot bruine bonen, 250 gram gehakt, 2 uien, 2 teentjes 4 theelepels paprikapoeder, 100 gram magere spekblokjes, 1 klein blikje tomatenpuree, 2 grote aardappelen, 2 eetlepels ingelegde rode paprikareepjes, Mespunt cayennepeper, Een paar druppels tabasco, Zout.
Bereidingswijze:
Verdeel de bonen in tweeën en wrijf de helft door een zeef. Smelt de spekblokjes zachtjes uit, voeg de gesnipperde ui en de knoflook, het verkruimelde gehakt, de paprikapoeder en de in kleine dobbelsteentjes gesneden aardappelen toe. Laat dit zachtjes in eigen vet en vocht smoren, onder af en toe goed omscheppen. Voeg dan de tomatenpuree, circa 1½ liter water en de doorgewreven bonen met het vocht uit de pot toe. Breng dit goed roerend aan de kook en laat het enkele minuten zachtjes pruttelen. Voeg er dan de niet-doorgewreven bonen bij. Laat alles nog even verder pruttelen tot het goed heet is. Doe er tenslotte de paprikareepjes bij en breng de soep op smaak met cayennepeper en tabasco.

4) Ingrediënten:
400 gram bruine bonen, 1 laurierblad, 4 gesnipperde teentjes knoflook Mespunt cayennepeper, schil van ½ sinaasappel 150 gram in dobbelsteentjes gesneden gekookte ham, 200 gram in dobbelsteentjes gesneden ontbijtspek, 2 gesnipperde uien, 1 grote sinaasappel, 2 eetlepels gehakte peterselie, 250 gram kleingesneden corned beef, 1 klein blikje cocktailworstjes, Zout, Vers gemalen peper.
Bereidingswijze:
Was de bruine bonen goed en laat ze een nacht weken in koud water. Vul het weekwater aan tot 2½ liter. Breng de bonen in het water aan de kook. Voeg het laurierblad toe met de knoflook, cayennepeper en de sinaasappelschil. Laat de bonen op laag vuur 1 uur doorkoken. Voeg dan de ham met het spek en de uien toe en laat de soep nog 30 minuten zachtjes doorkoken. Schil de sinaasappel, snijd hem in ronde plakken en snijd deze doormidden. Voeg de stukjes sinaasappel aan de soep toe en laat ze 10 minuten meekoken. Voeg tegelijkertijd de peterselie met de corned beef en de worstjes toe. Verwijder na 10 minuten het laurierblad en de sinaasappelschil en breng de soep op smaak met zout en peper.

Bruine bonensoep met prei en kerrie
Ingrediënten:
2 preitjes, 2 uien, 2 eetlepels kerriepoeder, 1 groot blik bruine bonen, 1 bouillonblokje, Boter of olie om in te fruiten, 200 gram gehakt om balletjes van te draaien. Bereidingswijze:
Snijd de prei in dunne ringetjes en was die. Snipper de uien. Laat de boter zachtjes smelten. Voeg de prei en de ui toe en fruit ze met het kerriepoeder. Voeg eventueel de gehaktballetjes toe. houd ongeveer 1 kopje bonen apart, maal de rest met een keukenmachine of roerzeef fijn en voeg ze met circa 6 deciliter water en het bouillonblokje aan het ui-preimengsel toe. Laat de soep 15 minuten sudderen en serveer haar met brood.

Twentse bruine of witte bonensoep
Ingrediënten:
250 gram witte of bruine bonen, 500 gram runderpoelet, Zout, 1 laurierblad, 4 kruidnagels, 15 gekneusde peperkorrels, 500 gram versgesneden erwtensoepgroenten, 4 aardappelen, 300 gram in reepjes gesneden snijbonen, ½ bosje peterselie, ½ bosje selderij, Bieslook.
Bereidingswijze:
Week de bonen een nacht in 1/2 liter water. Zet het poelet op met 1 1/2 liter water. Schep, als het kookt, het schuim eraf. Voeg het zout, de laurier, kruidnagels en peperkorrels toe en laat de bouillon 2 uur zachtjes trekken. Voeg de geweekte bonen met het water toe en laat alles nog een uurtje zacht koken. Snijd intussen de aardappelen in blokjes, doe die met de groenten bij de soep en kook ze in 15-20 minuten gaar. Haal de laurier en de kruidnagels uit de pan. Voeg kort voor het serveren de fijngeknipte peterselie, selderij en bieslook toe. Lekker met grof volkorenbrood.

Spaanse bruine bonensoep
Ingrediënten:
2 eetlepels olijfolie, ½ gesnipperde ui, 1 geperst teentje knoflook, ½ winterwortel in plakjes 1 aardappel in blokjes, 200 gram tomaten in partjes, ¼ groene kool in reepjes, ½ literblik bruine bonen 7½ deciliter vleesbouillon (tablet), Zout, Peper, 125 gram chorizo in plakjes.
Bereidingswijze:
Verhit de olie in een wok en roerbak de ui, knoflook, wortel en aardappel ongeveer 5 minuten. Voeg de tomaten toe en bak ze circa 10 minuten mee. Schep de kool erdoor en bak die ongeveer 5 minuten mee. Pureer ¾ deel van bonen. Meng de bouillon, bonen en bonenpuree door de groenten en breng aan de kook. Roer er voor het serveren zout, peper en de chorizo door.

2) Ingrediënten:
1 chorizoworst van 250 gram, 1 grote ui, 1 rode paprika, 1 gele paprika, ½ eetlepel chilipoeder, 1 pot bruine bonen, 1 pakje Tomato frito, 2 vleesbouillontabletten, 100 gram diepvries doperwtjes, 2 eetlepels fijngehakte peterselie.
Bereidingswijze:
Snijd de chorizo in kleine blokjes en bak ze in een koekepan zachtjes uit. Maak intussen de ui en de paprika's schoon. Snipper de ui en snijd de paprika's in reepjes. Voeg de ui, paprika en chilipoeder aan de chorizo toe en bak alles ongeveer 5 minuten op zacht vuur. Doe de bruine bonen met het vocht en de Tomato frito in een soeppan. Verkruimel de bouillontabletten erboven en voeg 6 deciliter water toe en breng het geheel aan de kook. Pureer de soep eventueel met een staafmixer of maak de bonen met een stamper fijn. Voeg het chorizo-paprikamengsel en de doperwtjes toe en laat de soep nog circa 5 minuten sudderen. Roer er op het laatste moment de peterselie door.

Geen opmerkingen:

Teriyaki zalm uit de slowcooker

  2 rode uien, in dunne ringen 1 paprika naar keuze, in reepjes 1 paksoi, gesneden, het groen apart zetten 100 g kastanje-champignons, in p...