12 juni 2005

TEX - MEX

Vandaag een pittige tex-mex maaltijd : Texaanse runderchili, mexicaanse rode rijst en paprikasalsa.

Nodig voor de chili :
6 ons mager rundvlees
wat bloem
3 eetl olie
2 gehakte uien en 2 sjalotjes
4 teentjes knoflook, gehakt
2 eetl komijn en 1 eetl chilipoeder
500 ml runderbouillon (van een blokje)

Bereiding :
Snijd het vlees in blokjes en haal ze door de bloem. Verhit de olie in een braadpan en braad het vlees op matig vuur om en om, tot het bruin is.
Haal het vlees eruit en fruit in dezelfde pan de uien tot de goudbruin en zacht zijn. Voeg de knpflook, de komijn en de chilipoeder tot en fruit dit al roerend 1 minutt mee. Doe het vlees terug in de pan en voeg de bouillon toe.
Breng alles aan de kook, zet daarna het vuur heel zacht en laat alles zo lang mogelijk (mag een hele dag, ik doe het in de crockpot) sudderen. De laatste 30 minuten zonder deksel totdat de saus is ingedikt. Lukt dat niet helemaal dan wat allesbinder gebruiken.

Nodig voor de mexicaanse rijst :
1 eetl olie
1 gehakt uitje
1 teen knfolook, gehakt
2oo g witte rijst met lange korrel (b.v. Uncle Ben)
125 ml tomatenpuree
250 ml kippenbouillon (van een blokje)

Bereiding :
Verhit de olie in een pan en fruit het uitje in 5 min zacht. Dan de knoflook erbij en nog 1 min fruiten. Voeg de rijst toe en roer 1-2 minuten goed zodat alles goed wordt vermengd.
Voeg tomatenpuree en bouillon toe en breng alles aan de kook. Zet het vuur heel zacht, leg het deksel erop en laat het 5 / 10 min sudderen tot al het vocht is opgenomen. Maak de rijst los met een vork.

Nodig voor de paprikasalsa :
1 kleine gele, groene en rode paprika, fijngehakt
1 rode ui, fijngehakt
1 vleestomaat of 2 tros-pomodori's, in kleine blokjes
1/2 komkommer, in kleine blokjes
1 clove garlic,heel erg fijngehakt
5 fijngesneden lente-uitjes
15 gr koriander ook fijngehakt
2-3 eetl limoensap, beetje suiker, scheutje olijfolie

Bereiding :
Doe alle ingrediƫnten in een grote kom en voeg naar smaak het limoensap, suiker en olie toe. Roer alles heel goed door elkaar en serveer direct.

Geen opmerkingen:

Teriyaki zalm uit de slowcooker

  2 rode uien, in dunne ringen 1 paprika naar keuze, in reepjes 1 paksoi, gesneden, het groen apart zetten 100 g kastanje-champignons, in p...