20 juni 2005

Kookclub editie 1 - Griekenland - Nel

De kookclub gaat van start vandaag de eerste aflevering. Helaas geen foto's genomen.

Natuurlijk eerst een Ouzo.

Bladerdeegflapjes gevuld met spinazie en feta (voorgerecht)

Ingrediënten :
4 plakjes bladerdeeg; 200 g spinazie (diepvriesdeelblokjes); 150 gr feta; 50g geroosterde pijnboompitjes; teentje geperste knoflook; peper zout en een losgeklopt ei.

Bereiding :
Laat het bladerdeeg en de spinazie ontdooien. Als de spinazie is ontdooid laat hem dan uitlekken. Verkruimel de fèta en meng dit met de knoflook, een beetje peper en zout (versgemalen) door de spinazie. Verdeel de spinazie over de plakjes bladerdeeg en strooi er de pijnboompitjes over. Vouw het bladerdeeg dicht en bestrijk dit met het losgeklopt ei. Leg de flapjes op de bakplaat en bak ze 10 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.


Griekse Hachee (voor het recept, klik hier)

Salade :
2 soorten sla geplukt of in reepjes, 2 paprika's in reepjes (geel en rood), 2 rode uien in dunne ringen, zwarte Griekse olijven gehalveerd, paar trostomaten, halve komkommer in blokjes en wat blokje feta verkruimeld. Men alles door elkaar en strooi de feta eroverheen met een dressing van paar eetlepels limoensap, een handje pijnboompitten, eetlepel groene olijfolie, eetlepel wijnazijn en een halve eetlepel suiker.

Gevulde aubergines

Ingrediënten :
2 aubergines, 1 ui, 1 teen knoflook, 100 gram geitenkaas, 1 rode paprika, 2 eetlepels olijfolie, 1 bekertje crème fraîche, 90 gram tomaten, zout, peper.

Bereiding :Snijd de kroontjes van de aubergines en halveer ze. Lepel het vruchtvlees uit de schil, maar laat een rand van 1 cm dikte zitten.Snijd het vruchtvlees in stukjes. Verhit de olijfolie, bak de gesnipperde ui 2 minuten, voeg de in blokjes gesneden paprika, de knoflook en het auberginevruchtvlees toe en laat dit op laag vuur 10 minuten doorsudderen. Voeg dan de crème fraîche toe. Vul de aubergines met dit mengsel en leg de plakjes tomaat erbovenop. Bak de aubergines 10 minuten in de oven op 225° C. Leg de plakjes geitenkaas (bijvoorbeeld Picandou) op de aubergines en bak nog 10 minuten.
Bijgerecht : gebakken aardappels
Celavite aardappelpartjes in de schil bakken in de wok of in de oven volgens voorschrift. Druppel nog wat olijfolie erover en extra verse kruiden.

Bijgerecht : Tzatziki

Ingrediënten :
500 gr Griekse yoghurt (1 beker) * 5 tenen knoflook * 1 grote of 1,5 kleine komkommer * 3 eetlepels olie * 1 eetlepels azijn * zout en peper

Bereiding :
Laat de Griekse yoghurt uilekken door een theedoek tot al het vocht eruit is en er een zeer dikke yoghurt onstaat. Schil en was de komkommer. Rasp de komkommer fijn en laat deze goed uitlekken. Bestrooi de geraspte komkommer met zout. Voeg de fijngesnipperde knoflook, azijn en uitgelekte yoghurt toe en roer alles door elkaar. Als laatste voegt u de olie toe. Eventueel garneren een paar olijven.

Het toetje was niet origineel Grieks, maar wel fris :

Mangomousse

Ingrediënten :
2 rijpe mango's,
1 klein stukje verse gember, geschild en in snippers, en wat poeder
120 gram gezeefde poedersuiker,
sap van 1 limoen,
1/8 liter slagroom.

Bereiding :Snijd de mango's doormidden door aan een kant van de grote pit te snijden. Houd 2 reepjes achter en schep de rest van het vruchtvlees in een kom, blender, of keukenmachine. Voeg de gember, de poeder, poedersuiker en limoensap toe en pureer de vruchten tot een glad mengsel. Klop de slagroom stijf en spatel die door de mangomousse
Verdeel het over 4 mooie schaaltjes.

Serveer het schaaltje op een mooi bord met daarbij een grote bol slagroomijs (Hertog)

Geen opmerkingen:

Teriyaki zalm uit de slowcooker

  2 rode uien, in dunne ringen 1 paprika naar keuze, in reepjes 1 paksoi, gesneden, het groen apart zetten 100 g kastanje-champignons, in p...