05 mei 2005

Mole de Guajolote

Kalkoen in een chocolade-chilisaus, dit is één van Mexico's bekendste gerechten, hoofdgerecht voor 8 personen.



Ingrediënten :
2 kg kalkoen, in stukken gesneden
3 kleine uien, in vieren
3 teentjes knoflook, geperst
zout en peper
1 flour- of maistortilla
30 gr sesamzaad
65 gr gepelde amandelen
30 gr rozijnen
4 zwarte peperkorrels
1 kruidnagel
1/4 theel anijszaad (of een half anijsblokje)
1/2 theel kaneel
8 rode chilipepers, zaadjes verwijderd
3 tomaten, ontveld en in stukken
3 eetl olijfolie
30-45 gr pure chocolade (70%) in stukjes
2-3 eetl fijngesneden peterselie

Bereiding :
Kalkoen met 1 ui, 2 teentjes knoflook en zout in grote pan met zoveel water tot het onder staat, aan de kook brengen en afgedekt +/- 1 uur laten koken tot het gaar is. Kalkoen in kookvocht laten afkoelen. Vel en botten verwijderen en vlees in stukjes snijden. Vel en botten weer in bouillon terugdoen en 1 uur laten trekken.
Tortilla ongeveer 5 minuten in hete koekepan verwarmen tot de krokant is en daarna in kleine stukjes breken. Sesamzaad en amandelen in droge koekepan lichtbruin roosteren onder regelmatig omschudden en op bord laten afkoelen. Sesamzaad, amandelen, rozijnen, peperkorrels, kruidnagel, anijszaad in keukenmachine fijnmalen. Apart zetten. Chilipepers, 2 uien, 1 teentje knoflook, tomaten, tortilla en 0,5 - 1 dl water in keukenmachine tot glad mengsel pureren.
Olie in braadpan verhitten en hierin ui-chilipepermengsel en specerijenmengsel samen ong. 5 minuten zachtjes bakken. Kalkoen toevoegen en 3 minuten meebakken. 3 dl bouillon met stukjes chocolade aan de kook brengen en bij de kalkoen schenken. Gerecht met zout en peper op smaak brengen en alles op zacht vuur 30-40 minuten laten sudderen tot de saus mooi dik is. Eventueel tijdens sudderen iets bouillon toevoegen. Het gerecht met peterselie garneren.

Serveren :
met rijst of met warme tortilla's, een kleine portie zwarte bonen en avocadodip. Een salade met komkommer/tomaat/beetje sla en tortillachips.

Geen opmerkingen:

Teriyaki zalm uit de slowcooker

  2 rode uien, in dunne ringen 1 paprika naar keuze, in reepjes 1 paksoi, gesneden, het groen apart zetten 100 g kastanje-champignons, in p...