23 april 2005

Chocoladetaart, eerste poging..........

Voor het beslag :
2 eieren
4 eierdooiers
1 zakje espresso oplospoeder met 2 eetl kokend water (of 2 dl espresso)
1 zakje vanillesuiker
125 g boter of margarine op kamertemperatuur
350 g tafelsuiker
300 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
75 g cacaopoeder, gezeefd
zout
1,5 dl sour cream losgeroerd
1 dl sinasappellikeur

voor de ganache (vulling)
4,5 dl slagroom
375 g pure chocolade, in stukjes

voor het chocoladeglazuur :
1,25 dl slagroom
180 g suiker
60 g cacaopoeder, gezeefd

Voorbereiding :
springvorm van 24 rond, inveten en de bodem en wand bekleden met bakpapier en verwarm de oven op 180 graden.

Beslag maken en taart bakken :
klop in een kom de eieren en de dooiers los. Los evt het koffiepoeder en de vanillesuiker op in het water. Mix de boter met de suiker heel luchtig en schuimig, dit duurt ong 10 minuten.
voeg in delen al mixend het eimengsel toe en blijf kloppen totdat alles is opgenomen. Meng het bakmeel met het cacaopoeder en een snuf zout. Spatel het bloemmengsel, de espresso en sourcream in delen luchtig door het beslag. Schep het beslag in de vorm en bak de taart één richel onder het midden in de oven in ong 1 uur en 15 min gaar.
De wanden laten dan los van de zijkant en een erin gestoken satéprikker komt er droog uit. Laat de taart ong 5 min in de geopende oven staan. Neem de taart uit de vorm en laat deze op een rooster afkoelen.

Ganache maken :
Maak deze als de taart in de oven staat. Breng in een steelpan de room langzaam aan de kook. Neem de pan van het vuur en voeg de chocolade toe. Laat de chocolade smelten onder af en toe roeren. Giet het mengsel in een ruime kom en laat het iets afkoelen, klop het daarna met de mixer totdat het luchtig en dik cremig is.

Taart in lagen snijden :
Snij de taart in 3 lagen. Bedruppel alle lagen met wat sinasappellikeur en laat dit even intrekken. Bedek de onderste twee lagen met een kwart van de ganach. Leg de lagen op elkaar en dek af met de bovenste laag. Strijk de rest van de ganache langs de zijkant en over de bovenkant van de taart. Strijk de ganache mooi glad met een warm gemaakt mes. Laat de taart goed opstijven in de koelkast.

Glazuren :
Breng de slagroom aan de kook met 1,4 dl water en de suiker. Laat de suiker oplossen. Voeg al kloppend met de garde het cacaopoeder toe. Roer goed over de bodem, zodat het niet kan aanzetten. Laat het glazuur afkoelen. Zet de taart op een rooster en plaats deze op een lekbak. Verdeel het glazuur gelijkmatig over de taart. Laat het drogen.

Helaas is de mijne mislukt (de basis, de rest was goed) en heb ik op het laatste moment een gewone cake gekocht en die gebruikt met de genache en het glazuur.

Als je nog professioneler de taart wil presenteren kan je deze versieren met chocoladekrullen. Hiervoor is voldoende receptuur te vinden in kookboeken of het internet.

Bron : Zoet & verleidelijk, een uitgave van Tipculinair nr. 3 2005

Geen opmerkingen:

Teriyaki zalm uit de slowcooker

  2 rode uien, in dunne ringen 1 paprika naar keuze, in reepjes 1 paksoi, gesneden, het groen apart zetten 100 g kastanje-champignons, in p...